Vorig verslag Volgend verslag Terug naar het overzicht 
van de E8 trajekt Bad Godesberg - Harxheim (Worms) Foto's van de Europäischer Fernwanderweg E8 Terug naar het overzicht van de hele E8 Terug naar het overzicht van de buitenlandse tochten Terug naar de homepage van Henri Floor Europäischer Fernwanderweg E8

datum maandag 17 september 2007
traject Andernach – Miesenheim – Kettig – Mühlheim-Kärlich – Rübenach – Güls – Koblenz/Moezelbrug
afstand 20 km
Topographische Karte(n)
1:25 000 Normalausgabe
TK25 Neuwied – 5510, TK25 Bassenheim – 5610, TK25 Koblenz – 5611
wandeltijd 6½ uur
weer hele dag droog, enkele zonnige perioden
temperatuur 20°
overnachtingadres Hotel Andernacher Hof, Breite Straße 83, 56626 Andernach, ( 02632-43175
Overnachtingprijs € 55 per nacht

tijdens de Europäischer Fernwanderweg E8 - in Kettig. De supermarkt waar we inkopen wilden doen lag op onze wandelroute. Tegen 8 uur verlieten we ons overnachtingadres. Vlak voor de supermarkt lag op een kruising een grote ronde toren. We dachten toen dat dit DE Ronde Toren van Andernach was, maar dat bleek later toch niet het geval te zijn. Na de supermarkt vond Coos op de Stadionstrasse een briefje van € 20. Buiten Andernach liepen we onder de B9 door en volgden toen het riviertje de Nette tot aan Miesenheim. De afslag bij Nettehammer stond niet vermeld in de routebeschrijving. En omdat de markering van de afslag niet opviel namen we deze afslag dan ook niet. In Miesenheim vonden we de brug over de Nette en daar troffen we ook weer markeringen.
Nu volgden we een kruisweg waarbij kruisjes en kleine kapelletjes stonden. Er was nu een traject door open terrein. In Kettig zagen we bij een huis een tuin die leuk was ingericht. Over een super smal pad langs een smal beekje verlieten we Kettig. Over een graspad liepen we naar Mülheim-Kärlich. Maar net toen we in deze plaats aankwamen, verlieten we deze aan de westkant om vervolgens over een verharde weg tussen boomgaarden door te lopen.
We kwamen aan de zuidoostkant van Mülheim weer in de "bewoonde wereld" uit bij een Donald Duck garage. Van tevoren hadden we ons afgevraagd wat toch met een Donald Duck garage werd bedoeld. We dachten aanvankelijk aan een autogarage, die een bepaalde uitstraling of uitdossing van een Donald Duck had. Maar het bleek een garage bij een particulier huis te zijn. De garagedeur was geverfd met de afbeelding van een Donald Duck op een paard.
Over de Rübenacher Höhe bereikten we een snelweg en daarna werd Rübenach doorkruist. We staken buiten Rübenach een voormalige spoorlijn over waarvan de rails al was weggehaald. Op de fotokopie van de topografische kaart die we bij ons hadden, was het spoor nog wel ingetekend.
tijdens de Europäischer Fernwanderweg E8 - in Güls. Opnieuw over voornamelijk open terrein werd koers gezet naar Güls. Hier liepen we opnieuw over een kruisweg. Deze kruisweg liep tussen wijnvelden door. Ook hadden we nog uitzicht op een begraafplaats. De kruisweg liep namelijk vrij steil naar beneden en daardoor had je flink wat uitzichten. In Güls troffen we verschillende vakwerkhuizen. Over de spoorbrug verlieten we Güls weer. Aan de overkant van de Moezel reden we met een bus naar station Koblenz.
Voor de wandeling langs de Moezel en de Rijn hadden we een extra dag uitgetrokken omdat de eerste drie dagen veel zwaarder waren geworden als vooraf gedacht was.
Vanuit Koblenz reden we met de trein naar ons overnachtingadres in Andernach. 's-Avonds aten we warm in ons overnachtingadres Andernacherhof omdat de gezellige pizzeria op maandagavond gesloten was.
Informatie over Andernach
Informatie over Kettig
Informatie over Mülheim-Kärlich
Informatie over Rübenach
Informatie over Güls/Koblenz
Informatie over Koblenz
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg