Vorig verslag Volgend verslag Terug naar het overzicht 
van de E8 trajekt Bad Godesberg - Harxheim (Worms) Foto's van de Europäischer Fernwanderweg E8 Terug naar het overzicht van de hele E8 Terug naar het overzicht van de buitenlandse tochten Terug naar de homepage van Henri Floor Europäischer Fernwanderweg E8

datum dinsdag 18 september 2007
traject Koblenz/Moezelbrug – Koblenz/Oberwerth
afstand 7 km
Topographische Karte(n)
1:25 000 Normalausgabe
TK25 Koblenz – 5611
wandeltijd 4 uur
weer verschillende keren een lichte bui (tijdens de wandeling)
temperatuur 17°
overnachtingadres Hotel Andernacher Hof, Breite Straße 83, 56626 Andernach, ( 02632-43175
Overnachtingprijs € 55 per nacht

tijdens de Europäischer Fernwanderweg E8 - muurschildering in Koblenz. Met de trein reden we van Andernach naar Koblenz. Met de bus ging het verder naar de spoorbrug over de Moezel nabij Güls. Hier begonnen we met de 7 kilometer lange rondwandeling om Koblenz, die ons langs de Moezel en de Rijn voerde. Het was geen echte rondwandeling, want we kwamen niet op ons uitgangspunt terug. Omdat de dagetappes de voorgaande dagen erg zwaar waren geweest, besloten we het een dagje rustig aan te doen. Het had de vorige avond en nacht flink geregend en toen we aan de wandeling begonnen was het bewolkt en druppelde het af en toe wat. De huizen aan de overkant van de Moezel van Güls en Metternich waren wel fotogeniek, maar we wilden ons fototoestel niet gebruiken vanwege de vochtigheid.
Na de Kurt-Schumacher Brücke kwamen we bij de stuwdam Koblenz aan en haalden ons fototoestel te voorschijn omdat het voor 99% droog was geworden. Deze stuwdam, was eigenlijk een groot gebouw/stenen muur. In de Moezel zitten in totaal 23 stuwdammen. Rond 1960 werd besloten om de Moezel te kanaliseren. Na een grote brug (Europabrücke) en een spoorbrug trok de Balduinbrug de aandacht. De brug zag er fraai en oud uit. Langs de kant van ons pad stonden af en toe fraaie bouwwerken van huizen.
Bij het Deutsches Eck, waar de Moezel in de Rijn stroomt, stond een groot standbeeld en ruiterstandbeeld van Kaiser Wilhelm I.
Het traject langs de Rijn bestond aanvankelijk uit talrijke toeristen stalletje en verder aanlegsteigers voor rondvaartboten.
Na de Pfaffendorferbrug hadden we een rust in een restaurant en dronken cappuccino koffie (Weindorf, Julius-Wegeler-Strasse 2, D-56072 Koblenz, tel. +49 0261 1337190, ersatz wine village built in 1925, by all means do. tijdens de Europäischer Fernwanderweg E8 - in der St. Josefskirche Koblenz . It's four houses built in varying traditional styles surround a flower bedecked central courtyard where you'll dine in good weather). Aan het eerste einde van de dode Rijnarm verlieten we de officiële route. We kwamen nog langs de St. Josefskirche Koblenz, die we bezichtigden en liepen daarna naar het station van Koblenz. Daar kochten we nog mooie postzegels bij het naastgelegen postkantoor voor onze verzameling.
Uit de wind aten we op het perron 3 meegebrachte broodjes. Daarna reden we met de trein terug naar Andernach. Daar deden we nog een dutje van 1½ uur. Na ons dutje was het droog geworden en deed Coos nog wat boodschappen. Ik maakte de schoenen nog schoon.
Tegen 5 uur begonnen we nog aan een sightseeing door Andernach-city. In ons overnachtingadres hadden we een informatiebulletin gepakt met onder andere tekst in de Nederlandse taal.
We maakten o.a. foto's van:
  1. de Christuskerk, protestantse stadskerk
  2. stadsmuseuem
  3. burchtruïne en de poort van Koblenz
  4. hospitalkerk, katholieke kerk van het St. Niklaas Stichthospital
  5. bastion/bolwerk en de Rijnpoort
  6. ronde toren en het Mariendom (Lievevrouwekerk)
Na de wandeling aten we 's avond warm bij de Pizzeria.

Informatie over Koblenz
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg