Klaas de Heij tocht met WS78 vanuit Barendrecht

Op zaterdag 15 oktober 2016 organiseerde WS78 de Klaas de Heijtocht. De start was vanuit Barendrecht. Vaak wordt er bij WS78 al voor 9 uur gestart, maar ditmaal begonnen de toespraken pas om 9 uur. Erevoorzitter Klaas de Heij begon zijn toespraak met: "Lieve dames en beste heren". Later zei hij o.a. dat er wandelaars hadden geïnformeerd of Klaas de Heij dood was. Want normaliter wordt aan een wandeltocht pas een naam van een persoon gegeven als deze al dood is. Maar de 82 jarige Klaas de Heij leefde nog en hij gaf een toespraak. Daarna begaven we ons op pad.

Het miezerde licht. De eerste 2½ km liepen we parallel aan de A15-snelweg. Het geluid van voortrazende auto's was duidelijk te horen. Daarna voerde de route door een oud deel van Barendrecht. Het was hier minder druk en we zagen talrijke fraaie huizen langs de kant van de weg. Daarna duurde het 3 km voordat de bebouwde kom van Barendrecht werd verlaten. We werden ingehaald door de pijlophalers die vanaf de soeppost de pijlen gingen ophalen. Ze zeiden dat ze om 10:45 van de soeppost zouden vertrekken.

Wij kwamen om 10:45 bij de soeppost aan. Snel dronken we de soep op. We waren nog niet de laatste die de soeppost verlieten. Nu kwamen we een paar maal wandelaars tegen die verkeerd waren gelopen. Zij liepen de 20 km route. Zij waren achter de meute van de 40 km lopers aangelopen.

Op de soeppost was de splitsing met de 20 km. De splitsing was bij de soeppost wel aangegeven, maar indien er wandelaars voor stonden dan was die splitsingaanduiding niet te zien. Het duurde nog 3 km voordat we van het autoverkeer verlost werden. Na ruim een km werd het asfaltpad verlaten bij Koedood. Nu volgden we de Molenpolderse Zeedijk. Nu werd het natuurgebied Oude Maas bereikt overgaand in de Rhoonse Grinden. De route door de Rhoonse Grienden was heel mooi en wel het hoogtepunt van deze tocht.

Bij buurtschap Rhoonse Veer was het minder vrolijk. Hier was een deel van de officiële route gestremd vanwege een wedstrijd van mountainbikers. Over een onaantrekkelijk alternatief parkoers werd de grote rust bereikt. Na een zeer korte rust liepen we verder. Ongeveer een km liepen we dezelfde route terug, die we ook naar de grote rust hadden gelopen. We kwamen toen talrijke wandelaars tegen. Dat waren geen wandelaars van WS78 maar van de 36e RET Metrowandeltocht vanuit Hoogvliet. Er liepen voor ons zelfs twee bekenden mee. Eén van hen was de penningmeester en commissaris wandelsportbode van de Rotterdamse Wandelsport Vereniging (RWV).

Opnieuw dwaalden we door de Rhoonse Grienden en natuurgebied Oude Maas. Nu bleven we de Oude Maas langer volgen. Bij de Jan Gerritse Polder beklommen we de 25 meter hoge uitkijkberg. Na de koffiepost voerde de route nog over een lange vlonder. Wij kozen hier voor een alternatieve (asfalt-)route. Teruggekeerd in Barendrecht kregen we bij de fruitpost nog een peer. De totale afstand bedroeg 38½ km.

De motregen was rond 12 uur gestopt. De laatste 1 tot 1½ uur heeft de zon nog geschenen. Klaas de Heij verzorgde na afloop van de tocht het stempelen van de wandelboekjes en de IVV kaarten. Het IVV-nummer was 11592.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor