WaterReijk Wandel3daagse, 2e dag, Weerribben route

Ook zaterdag 3 september was weer een mooie dag, achterafgezien de mooiste van deze 3-daagse. We verlieten de start over de Binnenweg in de richting van het centrum van Paasloo, dezelfde weg dus, als de eerste wandeldag. Aan het eind sloegen we af over de Paaslooërweg. Voor het zwembad sloegen we af en volgden een sloot tot aan de Hooiweg.

Na kruising met het Kanaal Steenwijk-Ossenzijl sloegen we snel van de verharde weg af en dwaalden schitterend door Nationaal Park Weerriben-Wieden. Uiteindelijk kwamen we bij de Wetering, een zijkanaal van het Kanaal Steenwijk-Ossenzijl We werden hier met een gammel bootje overgezet. We moesten op de boot staan en ons vasthouden aan een gespannen kabel. Daarbij moesten we verdeeld over de boot staan anders zou deze om kunnen slaan. Bij restaurant An 't Waeter te Wetering trof ik Coos weer, die de 25 km route liep. Hier was ook de splitsing met de 40 km.

Nu werd het wel heel stil op de route. We werden nog door een Centurionloper ingehaald We verlieten de Rietweg en volgden een fraaie grasdijk tot aan de Blokzijlseweg. Nu werd koers gezet naar buurtschap Muggenbeet. Hier was een rustpost bij café restaurant Geertien. Toen we het café in wilden gaan werden we verwezen naar het zonnige terras. Maar omdat we even uit de zon wilden zitten gingen we toch binnen zitten. Toen we weer bij de Blokzijlseweg kwamen, zagen we net de verkeersregelaars in de auto wegrijden evenals de politieagent op de motor.

Bij de Boomsloot sloegen we af en volgden deze twee kilometer. Daarop kwamen we door buurtschap Nederland. Over het Kooibomenpad liepen we naar Kalenberg. Daarbij kwamen we langs een vogelkijkhut die via een trap beklommen kon worden. We zagen al een tijd uit naar een geschikte rustplek en dat kon hier mooi. Een echte rustplek was dit niet want talrijke fietsers waren ook nieuwsgierig en kwamen ook in de vogelkijkhut.

We kwamen uit aan de rand van Kalenberg. Tot het eigenlijke centrum liepen we over een asfaltfietspad heel fraai langs de Kalenbergergracht Nabij Het Lokaal, een voormalige Nederlands Hervormde kerk moesten we even wachten om de Kalenbergergracht over te kunnen steken omdat de brug geopend was. Rondom de voormalige kerk staan grote bomen, die met hun bladeren de contouren van de kerk in dit jaargetijde niet zichtbaar maken. Ook hier hadden wij, als enigen de rust binnen.

Buiten Kalenberg liepen we over een laarzenpad. Daarbij werd nog een water gekruist met een zelfbedienings trekpont. Daarna ontbrak op een splitsing een pijl. We keken naar het meest belopen pad. Hoewel het pad steeds smaller werd kwamen we goed uit. We kwamen uit op het Kalenbergerpad. We kwamen bij pannenkoekenhuis De Weerribben. Hier was iemand van de organisatie net bezig om pijlen weg te halen. Vlak voor het pannenkoekenhuis liep het asfaltpad met een bocht naar rechts. In de routebeschrijving stond dat we hier RD moesten. RD zou in mijn ogen hier betekenen dat we de Meenteweg op moesten lopen. Maar we moesten de Hoogeweg volgen

Na ruim 2 km verlieten we deze asfaltweg voor een mooie onverharde route naar Ossenzijl. Bij camping De Kluft te Ossenzijl hadden we nog een rust. Eindelijk kwamen we weer in een lokaal waar ze Latte Macchiato verkochten, We volgden een paar km het Kanaal Steenwijk-Ossenzijl met een onderbreking van het Noordervennenbosch. Via de Paaslooër-allee werd de finish bereikt.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor