Buitenplaatsenroute

Op vrijdag 24 juni 2016 was onze tweede wandeldag van de derde dag van de wandelvierdaagse Het Gooi. Wij hadden de tweede dag niet meegedaan vanwege de zeer slechte weersvoorspelling. Aanvankelijk had het KNMI code geel voorspeld, maar in de loop van de dag werd dit verzwaard naar code oranje. De dag was weer een droge wandeldag.

Na de start liepen we naar de A1-snelweg en staken deze bij afslag 9/Hilversum-Noord over. Vrij snel daarna werd de Westerheide bereikt en was het weer volop genieten van de mooie natuur. Na kruising met de Nieuwe Crailoseweg liepen we even over de Bussumerheide om vervolgens over de natuurbrug Zanderij-Crailoo te lopen.

Daarop werd bosgebied Spanderswoud bereikt en doorkruist. Later zouden we nog tweemaal door dit bosgebied komen. Daarna werd het fraaie landgoed Bantam bereikt. Hier slingerde de route heel erg om al het moois aan de wandelaars te laten zien. Bij een omgevallen boom was een trappetje gemaakt om makkelijker over de boomstam heen te lopen.

We kregen hier uitzicht op de achterkant van huize Schaep en Burgh. Hier waren tot tweemaal toe hele grote plassen op ons pad. Hier ligt ook het Capitool. Mooi is dat gebouw met zijn acht Romeinse zuilen. Bij café restaurant Brambergen was op 12˝ km de eerste rustpost. Na deze rust sloeg onze route rechtsaf. Maar voor het pad stond een bestelauto die het zicht op dat pad ontnam. Want vlak na dit pad kwam je op een T-splitsing van een verkeersweg en hier liepen we eerst even op.

We kwamen langs een paar voorname huizen zoals Boekesteyn en Schaep en Burgh. Eerder waren we al langs de achterkant van Schaep en Burgh gelopen en nu dan langs de voorzijde. 's Graveland werd verlaten over de Stichtse Kade. Aan de rand van Ankeveen hadden we een rust op een bankje. We begonnen de overgeslagen rustpost te merken. Daarna liepen we door Ankeveen naar het beginpunt van het Verlengde Bergse Pad. We volgden dit twee kilometer lange graspad geheel.

De Cannenburgerweg werd bereikt en gevolgd naar Ankeveense Rade. Hier was de rust bij café Bollie Blooper. Nu kwamen we op landgoed Spanderswoud. Nabij boerderij Stofbergen, waar ook weer een splitsing was met de overige afstanden, dwaalden we over natuurgebied Hilverbeek. Daarna kwamen we kort achter elkaar over de landgoederen Spiegelrust, Schoonoord, Land en Bosch, Jagtlust en Gooilust. Bij het Tulip Tennis Center was een rust- en controlepost op 28 km.

Verder liepen we door het Corbersbos. We kwamen uit op de Corverslaan op een punt waar we tevoren op zo'n 100 meter afstand ook al waren geweest op de heenroute en toen liepen we de andere kant op. Opnieuw kwamen we door het Spanderswoud. Daarna kwamen we nog over de Zuiderheide alvorens de finish te bereiken. Ook nu was het weer een hele mooie wandeling geweest.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor