Gooimeerroute

Op zaterdag 25 juni 2016 was alweer de laatste dag van de wandelvierdaagse Het Gooi. We waren deze dag zo rond 6:50 uur bij de start gearriveerd in de verwachting dat we nu eens alle deelnemers van de 40 km zouden zien. Maar helaas, ze waren al vertrokken terwijl de officiŽle starttijd zeven uur was. Na de start liepen we de bebouwde kom van Laren in. Over de Molenweg kwamen we langs de Korenmolen van Laren. Na het hertenkamp liepen we door straten met veelal rietgedekte woonhuizen of andere statige huizen. Veel mensen willen graag vrij wonen en hadden daarom veel bomen en struiken om hun huis staan, zodat maar weinig mooie foto's van huizen gemaakt konden worden.

Na de Laarder Engh werd spoedig de Blaricummerheide bereikt. Hier konden we 2 km lang van de fraaie natuur genieten. Er was hier een snelle wandelaar die geen zin had om te wachten tot het pad breder werd en stak dwars over de heide naar een punt waar hij ongehinderd weer over het officiŽle pad verder kon lopen. Even verder was, nog steeds op de Blaricummerheide een splitsing waar de 30 km afsloeg. Die eerder genoemde snelle wandelaar was nu de enige die hier afsloeg.

Na het Tergooi Ziekenhuis locatie Bussum kruisten we de A1-snelweg. Nu dwaalden we over de Bussumerheide. Nabij station Bussum-Zuid kruisten we de spoorlijn Amsterdam-Hilversum. Bij de watertoren Bussum staken we een verkeersweg over. Nu was het niet ver meer naar Sportcentrum de Zandzee. Op de routebeschrijving stond dat dit centrum om 10 uur openging en wij kwamen daar ruim voor 10 uur aan. Twee km verderop was bij Juffrouw Jansen op de Meent ook een rust en een controle. Daarop besloten we daar dan te rusten.

Na natuurgebied Bussums Bloei kwamen we bij natuurgebied Cruysbergen. Dit was een prachtig natuurgebied. Op een bankje, met uitzicht op herkauwende koeien, hielden wij een rust en aten wat. Bij de rust- en controlepost van Juffrouw Jansen op de Meent lieten we ons een latte macchiato en een rozijnenkoek goed smaken. Nu zetten we koers naar het natuurgebied Naardermeer. Daarbij kwamen we langs het Gemaal Hilversumse Ondermeent en liepen over de Erfgooiersbrug. De route voerde prachtig door het natuurgebied Naardermeer. Gedeeltelijk liepen we, vanwege de nattigheid, over twee naast elkaar liggende planken waar overheen kippengaas was gespannen om te voorkomen dat we zouden uitglijden.

We staken de Karnemelksloot over en volgden deze. We werden even overmand door vermoeidheid. Maar een bankje bracht uitkomst. En na wat boterhammen genuttigd te hebben vervolgden we ons pad. We staken de spoorlijn van Amsterdam naar Hilversum weer over en even later werd Naarden-Vesting bereikt. Hier liepen we ongeveer een km over de Lange Bedekte Weg, waarbij wij uitzicht hadden op de kolossale muren van de Naarden-Vesting. Na het Arsenaal werd het centrum van Naarden Vesting bereikt.

Bij lunchroom Sans Doute langs de Marktstraat was een rustmogelijkheid. Maar wij besloten deze over te slaan. De Marktstraat volgend. kwamen we bij het standbeeld van Willibrord voor de Grote of Sint Vituskerk en schuin daartegenover het oude raadhuis, dat echt een juweeltje van een gebouw is. Door de Utrechtse Poort werd het centrum van Naarden-Vesting verlaten. We naderden een pas getrouwd stel die in een mooie houding stond om gefotografeerd te worden door hun ingehuurde fotograaf. Maar ik maakte van de gelegenheid gebruik om ook een foto van het stelletje met twee bruidsmeisjes te maken.

Over het Vestingpad werd Naarden-Vesting verlaten. Daarna liepen we door een tunnel onder de A1-snelweg door. In de tunnel was een stobbenwal gemaakt. Dat is een doorgang met struikgewas en boomstronken voor dieren. Na een bospassage kwamen we bij Oud Valkeveen bij Pannenkoekenrestaurant 't Vossenhol. We lieten ons een Latte Macchiato en een pannenkoek goed smaken. Verder dwaalden we door natuurgebieden van het Goois Natuurreservaat zoals Oostdijk en Naarder Eng. Na het beklimmen van een heuvel hadden we mooi uitzicht op het Gooimeer en Almere. Dit jaar liepen we niet, zoals in 2014 fraai over een graspad vrij dicht langs het Gooimeer. Nu dwaalden we meer door bosgebied naar Huizen.

In het Nautisch Havenkwartier was bij het Dickens Pannenkoekenhuis een rust en controle. Wij besloten nu echter eerst wat rond te kijken. Want het weer zou wel eens kunnen veranderen. Er stonden hier in deze wijk prachtige huizen. We hadden die huizen al eens eerder bewonderd met een vorige tocht, maar het blijft mooi om ernaar te kijken. In het Dickens Pannenkoekenhuis lieten we ons een Latte Macchiato goed smaken. Toen we verder liepen, bleek dat het was gaan regenen. De poncho werd tevoorschijn gehaald en omgedaan. Omdat ik de poncho voor de eerste keer omdeed, deed ik hen achterstevoren om. De dames van de controle attendeerde mij erop dat de poncho nog gedraaid moest worden.

Huizen werd doorkruist. Op de hoek van de Bestevaer en de Havenstraat stonden dames van Lidl appels en flesjes water uit te delen. Voordat de bebouwde kom van Huizen werd verlaten, liepen we nog langs de Nieuwe Kerk. Aan de rand van de Tafelbergheide hadden we nog een rust bij restaurant Tafelberg. Daarna liepen we nog door het mooi versierde centrum van Laren. Door de regen werden hier geen foto's gemaakt. Jammer was het dat de basiliek gesloten was. Om 16:20 uur werd de finish bereikt. Het was weer een hele mooie 4-daagse geworden, We danken de organisatie hartelijk voor deze vierdaagse.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor