Bos route

Van 22 t/m 25 mei 2016 werd de wandel4daagse Het Gooi georganiseerd vanuit Laren. De start was vanaf Sportcomplex Laarder Engh. Toen wij daar op 22 mei 2016 net na zeven uur aankwamen, waren net de wandelaars vertrokken die klokslag zeven uur gestart waren. Na het aanmelden begaven wij ons rond 7:15 uur op pad.

Vrij snel bevonden we ons in het Goois natuurreservaat Zuiderheide. Nabij hotel De Witte Bergen werd de A1-snelweg overgestoken. Daarna volgden we een traject van de Goyergracht Zuid over het grondgebied van Eemnes. Daarna werd nabij het Laarder Wasmeer over de Weg over Anna's Hoeve de A27-snelweg gekruist.

Over het terrein van de Amerpoort werd landgoed Groeneveld bereikt. Hier waren we een kleine drie weken tevoren ook al geweest met de Paleizenwandeltocht, die door Kiwanis werd georganiseerd. Op 7˝ km hadden we bij Grand Café Groeneveld rond kwart voor negen onze eerste rust. We lieten ons een Latte Macchiato goed smaken.

We staken de spoorlijn van Hilversum naar Baarn over. Door het Pijnenburgsebos werd natuurgebied De Stulp bereikt. Op 15 km hadden we een rust op een bankje. Nabij het Pluismeer was de splitsing met de 30 km. Nu werd het rustiger op de 40 km. We liepen nu zuidwestelijk langs Soest. Eerst over een fietspad, maar later door bosgebied. Daarbij kwamen we nog langs voetbalclub Op Hees. In de jaren negentig hadden wij hier met Euraudax-tochten vanuit Den Dolder meerdere keren een rustpost.

Onze rustpost was gelegen in de kantine van atletiek vereniging Pijnenburg. Het was hier behoorlijk druk met scholieren van de laagste klassen van de lagere school. Toen wij hier vertrokken werd net omgeroepen dat de kinderen zich moesten vervoegen bij hun meester of juf alvorens de sportaccommodatie te verlaten.

Net buiten het terrein kwam ons een wandelaar met stevige tred tegemoet gelopen, die we eerder ook al waren tegengekomen. Onze vervolgroute voerde verder over bekende trajecten van de eerder genoemde Euraudax-tochten vanuit Den Dolder. Nabij restaurant 't Spiehuis werd de weg van Den Dolder naar Soest/Baarn overgestoken. Over de Edmond Insingerlaan en later over de 300 Roedenlaan, waarbij we nog langs het natuurgebied Nonnenland liepen, werd Lage Vuursche bereikt. Hier was een controlepost bij 't Jagerhust. Hier dronken we weer Lekkere Latte Macchiato . Omdat we trek hadden gekregen lieten we ons een pannenkoek ook goed smaken.

Langs Klein Drakesteyn werd Lage Vuursche over de Kloosterlaan verlaten. Over een aantal lange boswegen en paden, waarbij we nog langs de golfbanen van de Hilversumse Golfclub kwamen, werd restaurant Groot Kievietsdal bereikt. Ook hier lieten we ons een Latte Macchiato goed smaken. De afgelegde afstand bedroeg hier 32˝ km.

Toen we verder liepen werden we gevolgd door twee fietsers met een blauw T-shirt. We vroegen ons aanvankelijk af waarom die fietsers, op dit onaantrekkelijk parkoers voor fietsers, ons volgden. Toen we een keer omkeken en zagen dat ze pijlen weghaalden, haalde een van de fietsers ons in en vroegen of wij de wandelvierdaagse Het Gooi liepen. Ze dachten dat wij de laatste wandelaars waren en daarom haalden ze de pijlen weg. Wij zeiden dat we van mening waren dat er nog wel wandelaars achter ons zaten en toen hielden zij op met het verwijderen van pijlen. Later werden we nog ingehaald door een 40 km wandelaar die verkeerd was gelopen vanwege het ontbreken van de bepijling. Dit was het enige minpunt volgens ons van dit schitterende wandelparkoers.

Een kwartier voor de officiele afmeldtijd van 17 uur werd de finish bereikt. Het was een hele mooie wandeling geworden. Omdat voor de tweede wandeldag heel warm weer was voorspeld met code geel en later ook code oranje besloten we die dag niet te lopen.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor