Drenthepad, een rondwandeling door Drenthe

datum : donderdag 20 september 2012
traject: Oosterhesselen - Gees - Nieuw Ballinge - Bruntinge - Westerbork
afstand: 31 km
o­ver­nach­ting: particulier adres van de Stichting Vrienden op de Fiets

We had­den weer goed overnacht. Op de bo­ven­ver­die­ping wa­ren 4 kamers. Wij had­den kamer 3. We wa­ren de enige gasten. Rond half negen begaven wij ons op donderdag 20 september 2012 op pad.

Toen we Oosterhesselen verlieten, was de weg afgesloten voor doorgaand verkeer. De weg werd opnieuw geas­falteerd. De weg gloeide toen we er over heen liepen, maar de teer bleef gelukkig niet aan onze schoenen plakken.

We kwa­men in Gees. Dit plaatsje leek ook wel een openluchtmuseum, zo mooi wa­ren de oude boer­de­rij­en. Verder liepen we door het Geeserveld naar de Hooge Stoep, een groot heideveld. Verder dwaal­den we door bos­wach­te­rij Gees. Hier maakten we nog een foto van onszelf. We kwa­men door Nieuw-Ballinge. Hier was geen mogelijkheid om koffie te drinken. Daarna kwa­men we door het fraaie heideveld Mantingerveld. In het Mantingerzand had­den we een rust op een boomstam. Daarna passeerden we binnen een km twee bankjes. Ook in Mantinge was geen café.

Kort geleden bestond het Mantingerveld nog uit een aantal los van elkaar liggende snippers na­tuur. Hier wat stuifzandheuvels met jeneverbesstruiken, daar een imposant eikenbos, wat verderop heide en opgedroogde vennen. De intensieve landbouw drong de na­tuur in het defensief. Voor de ruilverkaveling was het Mantingerveld een groot aaneengesloten heidegebied. Wilde dieren en bijzondere planten konden zich prima verplaatsen. Na 1960 ver­dwe­nen door de gebiedsverkleining en ver­snip­pe­ring steeds meer soorten planten en dieren.

Sinds 1992 herstelt na­tuurmo­nu­menten de na­tuur in het Mantingerveld met steun van leden en sponsors. Er worden landbouwgronden aangekocht, bos aangelegd en oude vennen in ere hersteld. Dieren, planten én bezoekers kunnen langzaamaan weer ononderbroken dwalen van het Mantingerzand, naar Achterste Veld, Hullenzand, Lent­sche Veen en Martensplek. De heikikker en levendbarende hagedis kunnen zich weer beter voortplanten en hebben meer voedsel en beschutting om te overleven.

Ook heideplanten als kruipbrem en tormentil profiteren. Heideherstel wordt een handje geholpen. Er grazen schapen en Hoog­lan­ders die zich voeden met agressieve grassen en jonge boompjes die de heide anders zouden verstikken. In de nattere delen krijgen klokjesgentiaan en moeraswolfsklauw weer de ruimte. Nieuwe vennen en poelen trekken reptielen en insecten aan, zoals de ringslang en libellen. Ook vogels zoals de geelgors, wulp en torenvalk voelen zich weer helemaal thuis.

Na Bruntinge kwa­men we bij het Scharreveld. In het 2e deel van het Scharreveld ontbrak mar­ke­ring. We wa­ren dan ook blij dat we de route op de GPS had­den staan. Een tunneltje onder de N381 bij Westerbork was afgesloten. Omdat er geen werklui was, konden we toch door het tunneltje lopen.

In Westerbork aten en dronken we wat in een Konditorei. 's Avonds aten we warm in museum res­tau­rant boer­de­rij De Ar te Westerbork.

In Museum res­tau­rant de Ar vindt u een prach­ti­ge collectie welke een goed beeld geeft van hoe er ver in het verleden in de 18e en 19e eeuw geleefd werd. Er bevindt zich een Gronings kruidenierswinkeltje, een Drent­sche kamer met bedsteden en turfkachel, een Gelders interieur, een com­ple­te herenkapsalon, een Zuid-Hollandse kaas­ma­ke­rij anno 1800 en prachtig oud kinderspeelgoed. De Ar is een arreslee uit 1720 en tevens de naamdrager van het res­tau­rant.

Klik HIER voor een korte fotoreportage van Museum res­tau­rant de Ar.

Henri Floor