Drenthepad, een rondwandeling door Drenthe

datum : vrijdag 14 september 2012
traject: Eel­der­wol­de - Paterswol­de - Eelde - Glimmen - Noordlaren
afstand: 18 km
o­ver­nach­ting: Herberg De Blankehoeve, Beslotenveenseweg 2 9479 TL Noordlaren, ( 050-4062765, www.blankehoeve.nl

We had­den goed geslapen. Bij het ontbijt op vrijdag 14 september 2012 zagen we de heer des huizes. Hij was gekleed in zijn ochtendjas over zijn pyjama heen. Hij had het ontbijt geheel klaar­ge­maakt. We konden rustig ontbijten en na afloop weggaan. Hij ging weer terug naar bed, maar als er iets was konden we hem altijd nog wat vragen.

Het was nog droog toen we op weg gingen naar de bushalte. Met bus 2 reden we terug naar Eel­der­wol­de. We liepen naar de Omgelegde Eelderdiep en pakten daar de route weer op. De gemarkeerde route liep hier aan de andere zijde van de Omgelegde Eelderdiep als op de in­ge­te­ken­de route was aangegeven. Tot aan Schelfhorst volgden we een betonnen fiets­pad. Er was een fijne motregen die net niet voldoende was om de regenkleding aan te trekken.

We kwa­men bij bosgebied De Braak. Dit was een prachtig land­goed, dat evenals het verderop gelegen Vennenbroek van na­tuurmo­nu­menten was. Hal­ver­we­ge land­goed De Braak verlieten we even de route voor een bezoek aan een café. Het café was helaas gesloten, het leek voor goed. De naastgelegen Pizzeria was eveneens dicht. Aan het eind van land­goed De Braak had­den we bij een sportcentrum Sportrade fit- en wellness, Hoofd­weg 266 te Paterswol­de een rust en dronken Latte Macchiato. In het Dren­the­pad­boek­je stond deze locatie niet vermeld met een kopje.

Nu kwa­men we op land­goed Vennebroek en kwa­men op korte afstand, ongeveer 50 meter, langs ons o­ver­nach­ting­a­dres. Bij een bankje met een leuning aten we een deel van onze lunch. We kwa­men bij het meer Friese Veen. Langs de rand van het meer was bospassage. Daardoor hoefden we vooralsnog de regenkleding niet aan te doen. Toen het opener werd trokken we de regenkleding wel aan. Daarna volgden enige lange wegen en paden door achtereenvolgens Polder het Oos­ter­land, Polder Glimmen en Polder Lappenvoort. We kwa­men hier geen kip tegen. Daarbij staken we de Oude Aa tweemaal over en de Eelder Schipsloot.

Bij Eelde liepen we over land­goed Vosbergen. Het Muziekmuseum lieten we recht liggen. Aan de rand van het bos kwam de zon even tevoorschijn. Het was inmiddels weer even droog en besloten daarop de regenkleding uit te trekken. Even voor de A28-snelweg begon het weer te regenen. We bleven in de luwte van bomen staan om af te wachten of de regen intensiever zou worden. Dat bleek even later het geval te zijn. Daarop trokken we de regenkleding weer aan.

Na kruising van de A28-snelweg liepen we grotendeels om Glimmen heen. Na kruising met de spoorlijn Groningen-Assen werd bij land­goed De Pol de route verlaten voor het o­ver­nach­ting­a­dres. Op de kamer van het hotel had­den we onder andere een wasbak. Voor de dou­che en het toilet moesten we de kamer verlaten en de gang schuin oversteken. We had­den in dit hotel de laatste kamer. Oorspronkelijk had­den we de kamer boven de bruiloftzaal. Maar toen we bij het hotel aankwa­men, had men bedacht dat één van de bruiloftgasten wel die kamer kon nemen. Hier­door konden we rustig slapen. Het bruiloftfeest duurde tot half één en wij gingen tegen negen uur naar bed.

Henri Floor