Drenthepad, een rondwandeling door Drenthe

datum : donderdag 13 september 2012
traject: Roden - Nietap - Midwol­de - Eel­der­wol­de
afstand: 20 km
o­ver­nach­ting: particulier adres van de Stichting Vrienden op de Fiets te Paterswol­de.

Het ontbijt in ons o­ver­nach­ting­a­dres op donderdag 13 september 2012 was uitstekend evenals het zelf klaar­ge­maakte lunchpakket. Het had 's nachts flink geregend maar overdag bleef het droog en o­ver­we­gend half bewolkt.

Na ruim een km lopen, gingen we van de route af voor een bezoek aan een oud collega van Coos uit de periode dat Coos werkzaam was als wijk­zie­ken­ver­zorg­ster in Voorburg. Ruim een uur later vervolgden we ons pad.

In Nietap had­den we in een café een rust. Daarna liepen we naar land­goed Nienoord. We zagen een afslag naar rechts over het hoofd en een km verderop werd Midwol­de be­reikt. Bij de plaat­se­lij­ke oude kerk liepen we eerst over de oude be­graaf­plaats en bewonderden grafstenen uit de 19e eeuw. Het bleek dat de kerk open was. Wel moesten we een euro toegangsgeld betalen, maar dat was achteraf gezien zeker de moeite waard.

Deze prach­ti­ge Nederlandse Hervormde Kerk heeft zijn oorsprong in de tweede helft van de 12de eeuw en is daarmee een der oudste van de provincie Groningen. Indrukwekkend is het praalgraf van de familie van In- en Kniphuisen. Overdadig versierde rouwborden hangen aan de wanden. Ook het orgel, de beschilderde luiken en het gebrandschilderde glas zijn een bezoek waard. De kerk is eigendom van de stichting Oude Groninger Kerken..

We wilden onze route vervolgen, maar we zagen op het GPS apparaat niet de lijn die we steeds volgden. Toen we vervolgens ook geen mar­ke­ringen meer zagen, pakten we het Dren­the­pad­boek­je er bij en constateerden toen dat we verkeerd zaten.

We liepen weer terug naar land­goed Nienoord. Verderop zagen we twee (echte) ezels vreemd gaan. Daarvoor stonden we even stil want dat zien we bij ezels maar hoogst zelden. Toen we het Leekster Hoofddiep overstaken, kwa­men net 13 kanoërs en een motorbootje aangevaren.

De route naar Roderwol­de voerde grotendeels over vrijliggende fiets­paden en had­den daarbij prach­ti­ge vergezichten. We staken de Rodervaart over en via buurt­schap Sandebuur werd Roderwol­de be­reikt. Hier dronken we nog koffie bij café Het Rode Hert waar binnen drie grote prijzenkasten vol stonden. In twee kasten stonden korf­bal­tro­fee­ën en in de andere biljarttrofeeën.

We staken het Peizerdiep over en via Peizerwold werd koers gezet naar Eel­der­wol­de. Een km voor de afslag langs de Omgelegd Eelderdiep viel Coos. Ze kwam met de schrik vrij. Maar door de schrik had ze geen zin meer om de laatste 5 km, lees 1½ uur lopen, af te maken. Met stadsbus 2 van Groningen reden we naar ons geplande o­ver­nach­ting­a­dres in Paterswol­de. 's Avonds aten we bij de Chinees warm. Het kostte veel moeite om een geschikt o­ver­nach­ting­a­dres voor de volgende dag te vinden.

Henri Floor