tweede dag Drents Friese Woud Wandelvierdaagse vierde dag Drents Friese Woud Wandelvierdaagse terug naar het overzicht van de Drents Friese Woud Wandelvierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Foto's van de 18e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2012 alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor

18e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2012

18e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2012 Van 24 t/m 27 mei 2012 werd voor de 18e keer de Drentsch Friesche Wold Wandelvierdaagse vanuit Diever georganiseerd.

Op zaterdag 26 mei 2012 voerde de route in westelijke richting. Na de kerk en het voormalige stadhuis verlieten we via de Hoofd­straat Diever. De N855 werd o­ver­ge­sto­ken en werden de bossen weer betreden. Op 4,3 km was de mobiele post nabij het Onderduikershol. Na deze rust liepen we door bosgebied Wapserzand naar Veenhuizen. In Wapse was in de Wapser Herberg op 9,1 km de tweede rustpost. In deze herberg dineerden wij tijdens deze vierdaagse.

We verlieten Wapse en kwamen langs de Wapser IJsbaan. Deze ijsbaan was nu met gras begroeid. Aan het eind van de ijsbaan, langs de Ten Dar­per­weg lag ons overnachtingadres. De gastheer en gast­vrouw stonden klaar om met de auto weg te rijden.

Door bos- en heide passages werd Bosbessenkwekerij "Zeldenrust" te Wapse bereikt. De afgelegde afstand be­droeg hier 13,2 km. Net voor deze rust werd ik nog door een bekende wandelaar, die de lus van de 40 km inmiddels had gelopen, op de gevoelige plaat vastgelegd. Een bewerkte foto is in de fotoreportage te bewonderen.

Kwekerij Zeldenrust en de Wapserbloemenpluktuin.
In 1986 zijn Jan en Riekje Rozeboom begonnen met de teelt van biologische blauwe bessen en aardbeien. Met groot enthousiasme hebben ze dit steeds een beetje uitgebreid met als resultaat dat ze nu een kwekerij hebben met blauwe bessen, aardbeien, rode bessen, kruisbessen, frambozen en snijbloemen. Sinds 2005 hebben ze ook de bloemenpluktuin waar je jouw eigen boeket kunt plukken.


18e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2012

langs de Wapserveensche Aa We zetten nu koers naar de Wapserveensche Aa. We volgden deze tot de samenkomst met de Vledder Aa. Deze volgden we even om vervolgens af te slaan. We stapten over een hek heen een weiland in waar een smal pad doorheen liep. In het weiland liepen schapen. Vervolgens werd Wapserveen bereikt. Nog voor de rust in Wapserveen kwamen we langs een partikuliere verzorgingspost. Een echtpaar had samen met hun kinderen een post ingericht. Ze waren niet op de hoogte dat er langs hun huis een wandeltocht kwam. Evenmin wisten ze, dat een paar honderd meter verderop een rustpost voor de wandelaars was.

De rust in Wapserveen was in dorpshuis De Wiekslag gelegen. De afgelegde afstand be­droeg 18 km. De groentesoep smaakte hier zo lekker, dat we nog een tweede kom soep namen. We verlieten Wapserveen weer. Nu kwamen we langs het Zen-centrum.

Zen centrum Noorder Poort is in 1996 opgericht als zen - trainingscentrum van het International Zen Institute in de traditie van zenmeester Gesshin Prabhasa Dharma. Het zencentrum wordt geleid door haar opvolgster, de nederlandse zenmeester Jiun Hogen roshi.

Ons pad liep op een gegeven moment dood in een recentelijk gemaaid weiland. We moesten hier het weiland naar links inlopen tot aan een zandweg en dan verder de zandweg volgen. De zandweg liep (weer) langs de Wapserveensche Aa. Deze volgden we even wisselend aan beide zijden, maar wel in dezelfde richting.

Bosbessenkwekerij "Zeldenrust" kwam weer in zicht en hier was weer een rustpost. De afgelegde afstand be­droeg hier 23,8 km. Toen we de bosbessenkwekerij verlieten, vroegen we of we er het volgende er weer langs kwamen. We kregen als antwoord dat ze dat niet wisten, maar we waren in ieder geval hartelijk welkom.

18e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2012

nabij bosbessenkwekerij Zeldenrust We vervolgden onze wandeling min of meer met een rondwandeling om buurtschap Ten Have. We liepen ongeveer 3 km waarbij het beginpunt en eindpunt van de bijna rondwandeling maar ongeveer 100 meter uit elkaar lagen. In Ten Have stond nog een opvallende ruime tweezitsmotor. De motor had niet één koplamp maar liefst vijf koplampen. De Wapser Herberg werd weer bereikt. De afgelegde afstand be­droeg hier 28,8 km. Voorgaande jaren was de rust in het plaatselijke dorpshuis. Nu was deze lokatie niet beschikbaar. De plaatselijk school werd gerenoveerd en de schoolklassen waren nu naar het dorpshuis verplaatst.

De routebeschrijving gaf aan dat we Wapse via een dierenpark moesten verlaten. Er stond hier echter in de routebeschrijving niet bij dat we LA een smal pad moesten volgen. Daar kwamen we later dus wel achter. Verder liepen we langs de zuidkant van Veenhuizen langs een sloot. In de weilanden bloeiden nu veel boterbloemen. Een maand eerder overheersten de paardenbloemen en nu waren dat dus boterbloemen. Een heel mooi gezicht was dat.

We werden ingehaald door de pijlophaler, die op een fiets reed. Even verderop stopte hij op de plek waar een pijl naar rechts zat. Hij zei dat we het fietspad konden blijven volgen voor een verkorte route. Maar we wilden juist van dat fietspad af en we besloten de officiële route te volgen. De route was nog enigszins met de routebeschrijving te volgen. De mobiele post werd weer bereikt. De afgelegde afstand be­droeg hier 33,6 km. Langs het Onderduikershol werd de mobiele post verlaten. Door tijdgebrek brachten we geen bezoek aan het onderduikershol.

18e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2012

Veenhuizen Er volgden nog een paar mooie trajecten. Aan het begin van een smal graspad stond op korte afstand de ijscokar. Evenals de overige wandeldagen, lieten we deze links liggen, hoewel hij deze dag aan onze rechterhand lag. We kwamen langs een grote visvijver. De volgende dag begrepen we, dat de vierdaagse fotograaf hier had gestaan, maar omdat wij in de achterhoede liepen, was hij niet op ons blijven wachten.

Door een nieuwbouwwijk in aanleg werd Diever weer bereikt. Langs de kant van de weg boden kinderen water en limonade aan. Toen wij hun aanbod afsloegen zei een jongetje er nog bij dat het gratis was. De finish lag deze dag op 39,7 km en werd om 16.50 uur bereikt. Het IVV nummer was 11449.

naar de top van deze pagina

Henri Floor