eerste dag Drents Friese Woud Wandelvierdaagse derde dag Drents Friese Woud Wandelvierdaagse terug naar het overzicht van de Drents Friese Woud Wandelvierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Foto's van de 18e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2012 alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor

18e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2012

18e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2012

nabij Wittelte Van 24 t/m 27 mei 2012 werd voor de 18e keer de Drentsch Friesche Wold Wandelvierdaagse vanuit Diever georganiseerd.

Op vrijdag 25 mei 2012 waren de eerste 3 km's het zelfde traject als de eerste dag. Na oversteek van de Drentsche Hoofdvaart bleven we nu langer dit kanaal volgen. Net voor camping Wittelterbrug verlieten we het kanaal. Onze eerste rustpost was op camping Wittelterbrug. De afgelegde afstand be­droeg hier 4,7 km. Net toen we de rust verlieten kwam Coos aangelopen en ik besloot haar even op te wachten om opnieuw afscheid te kunnen nemen,

Net toen we de rust verlieten zagen we een ooievaar op een nest zitten. Als je de route op de kaart ingetekend zag, dan was het een langgerekte route waarbij de heenroute relatief dicht langs de terugroute liep. We liepen nu een tijdlang, langs of op korte afstand parallel aan de Oude Vaart.

Na buurtschap Het Loo en Landgoed Rheebruggen werd nabij Uffelte de mobiele post bereikt. De afgelegde afstand be­droeg hier 9,9 km. Ook deze dag was het een warme en zonnige dag. De opstelling van de zitbanken bij deze mobiele post waren bijna dezelfde als bij regenachtig weer. Nu werden de afdakjes echter gebruikt door uit de zon te kunnen zitten. We troffen hier twee wandelaars die een T-shirt van de Vechtdal4daagse aan hadden. Ze woonden in Oosterwolde en waren lid van de FLAL.

18e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2012

boerderij in Havelte We vervolgden ons pad en liepen opnieuw een tijdlang op korte afstand langs de Oude Vaart. Vlak voordat we de Oude Vaart zouden oversteken hielden we een rust op een bankje. Er kwamen mensen aangefietst met een tweezitsfiets waarbij ze naast elkaar zaten en trapten. Midden voor de brug over de Oude Vaart stond aan beide zijden een paal en hiertussen konden voornoemde fietsers maar net tussendoor. De geschatte leeftijd van deze fietsers lag tussen 60 en 70 jaar.

Verderop kwamen we bij de Drentsche Hoofdvaart. We volgden het kanaal een halve kilometer alvorens het kanaal over te steken. We bevonden ons nu in de plaats Havelte. Bij eetcafé 't Knooppunt was weer een rust en stempelpost. Bijna alle tafeltjes op het terras lagen in de zon. De stempelaars hebben we niet ontdekt. Met het warme weer en het felle licht hadden we ook geen zin om extra ons best te doen waar die stempelaars zaten. De afgelegde afstand be­droeg hier 16,6 km.

Tegenover eetcafé 't Knooppunt stond in de schaduw een picknickbank. Hier zaten al twee wandelaars aan, maar wij besloten er bij aan te schuiven. We verlieten Havelte met de lus van de 40 km in noordwestelijke richting. Na de achtkante stellingkorenmolen uit 1914 werd de N353 (Havelte-Frederiksoord) bereikt. We volgden de weg in zuidelijke richting. In een zijpad stond een oorlogsmunument uit de tweede wereldoorlog. Spoedig verlieten we de provinciale weg en zetten nu koers naar het plaatsje Darp.

18e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2012

molen van Havelte Bij het Kamperzand sloegen we af. We liepen hier met een wijde boog om Eursinge heen. Aan de noordkant van Veendijk was op 22,3 km een rust in de Veurdeale, een café-restaurant met o­ver­nach­ting­mo­ge­lijk­he­den. We kregen hierover een folder aangereikt. Van elke wandelaar die hier nog aan kwam lopen dachten ze dat hij (of zij) de laatste was. Ik had al vermeld dat deze dag de route een vrij langgerekte was. We liepen deze dag ook veel over lange wegen. Wel waren het veelal ver­keers­ar­me wegen. We kwamen weer terug in Havelte bij eetcafé 't Knooppunt. De afgelegde afstand be­droeg nu 25,4 km.

We liepen nu naar Uffelte en kwamen langs de Clemenskerk. De kerk was nu geopend vanwege een tentoonstelling. Voor de tentoonstelling hadden we geen belangstelling maar we wilden de kerk wel eens van binnen zien en daar was nu mooi gelegenheid voor. In de kerk hing onder andere een bord met de namen van alle dominees, die hier gestaan hadden. De kerk stond nu in de steigers, maar in 2009 kwamen we met deze vierdaagse hier ook langs en toen heb ik onderstaande foto gemaakt, toen het ook mooi weer was.

Drents Friese Woud Wandelvierdaagse 2009

Clemenskerk, hier nog zonder de steigers De Nederlandse hervormde kerk te Havelte werd in 1310 gesticht als afsplitsing van de Clemenskerk te Steenwijk. Hierbij is gebruik gemaakt van de overblijfselen van een Romaanse kapel. Toentertijd waren het de bewoners van omliggende dorpen, die vergunning kregen om een kerk te bouwen. Dit verklaart, waarom de kerk niet in de bebouwde kom staat. De toren dateert van 1410 en de fraaie preekstoel van 1660. Het orgel, gebouwd in 1819 door C. van Oekelen te Groningen, is in 1897 ingewijd.
Het Chamadron is een orgel met alleen tongwerken, opgesteld om buiten beluisterd te kunnen worden alsof er trompetspelers vanuit een toren spelen. Het instrument in de Havelter toren bestaat uit 50 koperen pijpen. De pijpen variëren in lengte van 10 tot 230 cm. De windlade met de pijpen staat gemonteerd op rails. Op deze manier kunnen de pijpen door de galmgaten van de toren worden geschoven als het instrument wordt bespeeld.
De naam "Chamadron" is afgeleid van het woord 'chamade', dat in de Spaans-Portugese orgelbouwtraditie staat voor de horizontale tongwerken op een orgel.
Het chamadron verrast de toerist met zijn muziek vanuit de galmgaten vanuit de oude Havelter toren. Het geluid van het instrument lijkt in de onderste octaven op een kromhoorn en roept de atmosfeer op van de oude middeleeuwse muziek. Middeleeuwse muziek voor blaasinstrumenten is dan ook bij uitstek geschikt om op het instrument uit te voeren. Er wordt voortdurend gezocht naar voor het instrument geschikte muziek.


18e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2012

langs de Eggingkstraat Verderop staken we de Drentsche Hoofdvaart weer over en volgden deze even. Bij een boerderij stond in de tuin een vrachtauto met open laadbak ten­toon­ge­steld. Even later werd de mobiele post bereikt. Men was al flink bezig met opruimen. De afgelegde afstand be­droeg hier 30,7 km.

Nu liepen we naar Wittelte waar bij de gelijknamige camping de rust op 36,3 km was. We troffen hier een wandelaar die met de wandeltocht vanuit Schaijk op 25 april 2012 onwel was ge­wor­den en met de ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht. Het ging relatief weer goed met hem, want hij liep hier de 40 km

Via Oldendiever werd de finish bereikt. De afgelegde afstand be­droeg deze dag 40,7 km en werd om 16.45 uur bereikt. Het IVV nummer was 11448.

naar de top van deze pagina

Henri Floor