derde dag Drents Friese Woud Wandelvierdaagse terug naar het overzicht van de Drents Friese Woud Wandelvierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Foto's van de 18e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2012 alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor

18e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2012

18e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2012

Ganzenpoel Van 24 t/m 27 mei 2012 werd voor de 18e keer de Drentsch Friesche Wold Wandelvierdaagse vanuit Diever georganiseerd.

Zondag 27 mei 2012 was alweer de laatste wandeldag. De route voerde deze dag geheel door het Drentsch Friesche Wold en de provincie Friesland werd ook aangedaan.

Na de start liepen we Diever uit via de Hoofd­straat, de Kruisstraat, de Ten Darpeweg en de Bosweg. Op 5,4 km werd de eerste rust bereikt. Deze was gelegen in eetboerderij Hoeve aan de Weg te Oude Willem.

Het gebied Oude Willem maakte vroeger deel uit van het grote en woeste heidegebied Dieverveld. Hier ontsprong lang geleden de sterk kronkelende Tilgrup. Het bleek dat er eertijds een schaapherder over die heide rondzwierf die door inwoners van de regio Oude Willem werd genoemd.

Een ander verhaal hierover luidt:
Het verhaal van Olle Willem en de schop gaat in het kort als volgt: Een magische schop wordt gevonden door een zwerver. 's Nachts onthoofdt de schop een hond. De volgende dag ontdekt hij dit en haalt de veldwachter erbij. Die nam de schop in beslag en verkocht hem aan een kerel met een rooie baard. Deze wilde de volgende dag daarmee een veldje omploegen, maar toen hij wakker werd was het hele veldje al geploegd. Dit vond hij eng, dus gaf hij de schop aan Olle Willem, van wie gezegd werd dat hij magische krachten had. Deze had wel door dat het een aparte schop was en zei tegen de schop dat hij de baas was, niet de schop. De schop werd hier zo boos van dat die Olle Willem en al zijn honden vermoordde en daarna begon hij te graven. Dagen en nachten tussen Diever, Smilde en Appelscha. Pas na een lange tijd, toen ze niks meer hoorden, durfden de mensen weer te komen. Er was een groot rechthoekig stuk land ontgonnen. Dit wordt Oude Willem genoemd...


18e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2012

Ganzenpoel Verder dwaalden we door boswachterij Appelscha. In Wateren kwamen we eerst langs meertje-moeras Noordsveen. We staken het riviertje Tilgrup of Vledder Aa over. We kwamen bij een Ganzenpoel. Op een bankje, waarop twee wandelaars zaten, stond vrij dicht bij hen een Schotse Hooglander. We konden het niet laten om op te merken, dat ze deze beesten niet moesten voeren. De wandelaar in kwestie had bovendien roodkleurige kleding aan.

Op 10,5 km werd de mobielepost Ganzenpoel bereikt. We hoorden een wandelaarster zeggen dat ze de mobiele posten eigenlijk de mooiste rust­pos­ten vond. Drenthe werd verlaten en ingeruild voor Friesland. We zetten nu koers naar boscamping Appelscha te Appelscha. Hier was een rust en de afgelegde afstand be­droeg 14,7 km. Ik heb de afgelopen periode knieproblemen gehad en nu had ik er wat last van. Daarop besloot ik deze dag de 30 km route te lopen.

Omdat ik de ingetekende route van een andere wandelaar heb ontvangen besloot ik de 40 km route in mijn verslag weer te geven. Het is makkelijk om hieruit de 30 km route af te leiden. In de lus van de 40 km werd flink geslingerd. Daarbij kwam het een keer voor dat de 40 km eenmaal tegengesteld aan de heenroute liep. Dit soort situaties kan erg frustrerend voor de wandelaars zijn en ik adviseer de organisatie dan ook dringend dit soort situaties in de toekomst zo veel mogelijk te vermijden.

18e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2012

Oude Willem Op onze terugweg door boswachterij Appelscha kwamen we nog langs de Meeuwenpoel. De mobiele post werd weer bereikt. De afgelegde afstand be­droeg hier 19,2 km. Een kleine 4 km verderop werd eetboerderij Hoeve aan de Weg te Oude Willem weer bereikt. De afgelegde afstand be­droeg hier 23,1 km. We zagen diversen 40 km wandelaars langs lopen, die we nog niet eerder hadden gezien. De start van de 40 km was vanaf 7:00 uur en wij startten steeds rond 8 uur.

Na deze rust volgden we een tijdlang het fietspad langs een verkeersweg. Toch kwam er nog een mooi traject over heuveltjes. De finish lag deze dag op 28,7 km. Het waren weer prachtige wandeldagen ge­wor­den, mede dankzij het mooie. Voor de organisatie hebben we nog een aantal adviezen, die we hieronder vermelden. Het IVV nummer was 11450.

naar de top van deze pagina

Henri Floor



Aanbevelingen aan de organisatie voor verbetering van de parkoersbeschrijving

Algemene punten:
  • De parkoersbeschrijving kan naar onze mening veel beter.
  • Als er een pijl weg is of onduidelijk staat, dan moet je uit de parkoersbeschrijving duidelijk kunnen halen hoe je moet lopen.
  • Als er een parkoerswijziging is, dan moet dit ter plekke duidelijk worden gemaakt.
    Ook moet duidelijk zijn wanneer de parkoerswijziging weer voorbij is en bij welk punt je dan zit.
  • Het is duidelijker als je eerst aangeeft welke kant je op moet. Hier wordt dit steeds aan het einde gezet.
  • Je moet steeds informatie geven, waar de wandelaar wat aan heeft. Als er staat tweede weg links (Grote Veldweg) en de straatnaam staat niet vermeldt, maar er staat wel een ANWB paddestoel, vermeldt dan het nummer van die ANWB paddestoel.
  • Gebruik afkortingen die bij veel wandelorganisaties wordt gebruikt zoals:
    18e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2012

nabij Wittelte r.a. = rechtsaf
    l.a. = linksaf
    r.d. = rechtdoor
    l.aanh.= links aanhouden
    r.aanh.= rechts aanhouden
    PS = ANWB-paddestoel
  • Maak de omschrijving zodanig, dat iemand die er niet bekend is, toch weet wat wordt bedoeld.
  • Het begrip straatweg kan een asfaltweg, een klinkerweg of een betonweg betekenen. Zet dat dan ook duidelijk neer. Dan weet de wandelaar dat hij goed zit.
  • Als een afslag binnen 25 meter is, eindig dan het vorige punt met ... en meteen (soms werd dit al wel gedaan)
  • Het gebruik van wegen en paden wordt door elkaar gebruikt. Zet duidelijk neer of een weg een zandweg is of een asfaltweg of een klinkerweg of een betonweg. In het algemeen wordt een zandpad een zandweg genoemd als deze breder dan 2 meter is
  • Een kruising is een splitsing van twee rechte wegen die elkaar snijden.
  • Een viersprong is een splitsing waar 2 niet rechte wegen bij elkaar komen.
  • Als je in een landelijk gebied loopt met veel boerderijen, dan hebben sommige boerderijen hier een lange oprit, die er uit ziet als een reguliere weg. Als er dan in de routebeschrijving staat 2e weg links, en de opritten naar die boerderijen worden niet meegerekend als weg, dan wordt het een hopeloze zaak (zonder markeringen) om uit te vinden waar je nou naar links moet gaan.
    Zet hier b.v. neer: l.a. na boerderij met huisnummer 7, want veel boerderijen hebben een groene brievenbus met hun huisnummer erop.
  • 18e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2012

tussen Uffelte en Wittelte
  • Geef in de routebeschrijving aan waar splitsingen en samenkomsten met de andere afstanden zijn.
    De parkoersbeschrijving is nu meer een puzzeltocht, terwijl de opzet toch is dat je hier ontspannen loopt.
  • De markering van de route was ook niet bepaald optimaal. Doordat de pijlen zeer luxueus zijn uitgevoerd, zorgt dit er voor dat er vaak maar 1 pijl voor een afslag wordt gebruikt, vooral bij de lus van het 40 km parkoers. Bij het bepijlen wordt door een ervaren bepijler veelal volgens een bepaalde methode gewerkt. Bij deze bepijling was hiervan totaal niets te ontdekken. De ene keer stond een pijl 5 meter voor de afslag. Daarbij was het wisselend links of rechts van de weg. Een andere keer hing de pijl al 25 meter voor de afslag. Weer een andere keer hing de pijl pas in de weg waarheen werd afgeslagen.
  • Informeer de mensen op de kontrole-posten hoeveel mensen hebben ingeschreven op de verschillende afstanden. Verschillende malen werd aan ons gevraagd of er nog wandelaars achter ons waren. Wij waren meestal goed op tijd vertrokken en wisten dus niet hoeveel wandelaars achter ons nog gestart waren.
naar de top van deze pagina