vorig verslag volgend verslag Terug naar het overzicht van de Ronde van Zuid-Limburg Ronde van Zuid-Limburg alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling Ronde van Zuid-Limburg foto's nabestellen de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Ronde van Zuid-Limburg 2012

Met de Ronde van Zuid-Limburg 2012 

Imstenradebos Op zondag 13 mei 2012 vervolgden wij de Ronde van Zuid-Limburg. Na de start liepen we naar de N281 Na de N281 sloegen we af en verderop liepen we langs de Geleenbeek. Na Hoeve de Aar werd de Wel­ter­wa­ter­mo­len bereikt. Hierna zagen we talrijke vissers die bij het achterliggende meer aan het vissen waren. We bleven de N281 min of meer parallel volgen naar Benzenrade. We kwamen langs een kapelletje dat echter gesloten was. De deur was van glas zodat we wel naar binnen konden kijken. In het verleden kwamen we hier met de Ronde van Zuid-Limburg vaak langs.

Via het Imstenraderbos liepen we naar Imstenrade met het fraaie kasteel. Enige jaren geleden vond aan het kasteel groot onderhoud plaats. En nu staat het kasteel weer in volle glorie te pronken. Het kasteel staat wel enige honderden meters van de route af, maar op een punt is het kasteel heel goed te zien.

Met de Ronde van Zuid-Limburg 2012 

Imstenradebos In de veertiende eeuw lag in Imstenrade een kasteel. De naam Imstenrade betekent ‘ontginning rond een stenen gebouw’ en geeft dus aan dat het een oud land­bouw­ge­bied is. In de hellingen werd vroeger op kleine schaal kalk, leem en grind gewonnen. In 1908 liet een rijke scheeps­re­der aan de rand van het plateau een kas­teel­ach­ti­ge villa bouwen. De villa wordt omgeven door een park­ach­ti­ge tuin die dateert uit 1928. Gebouwen als Hoeve Imstenrade, Ben­zen­ra­der­hof en Villa Imstenrade ademen nog altijd een bijzondere sfeer uit. Bij de biologische boerderij Ben­zen­ra­der­hof ontspringt de Geleenbeek in Benzenrade, een zeer oud agrarisch gebied met beschermd dorpsgezicht.

We kwamen bij een privé koffiepost van een bekend echter uit Heerlen. Het was deze dag de 13de, maar een dag tevoren was bovengenoemd echtpaar 13 jaar getrouwd. Alsnog van harte gefeliciteerd.

We kruisten de A76 en sloegen daarna af over de Molsberg, Via de Peutschkensheiderweg werd Huls bereikt. Huls ligt op een hoogte van meer dan 200 meter boven N.A.P. Toen we daarop afdaalden naar Simpelveld hadden we dan ook zeer fraaie vergezichten, mede door het mooie zonnige weer. Op 8,4 km was bij restaurant De Keizerin te Simpelveld de eerste caférust.

Met de Ronde van Zuid-Limburg 2012

Huls/Simpelveld We verlieten Simpelveld langs wa­ter­zui­ve­rings­in­stal­la­ties en bereikten daarop buurtschap Bul­kems­broek. Bij Hoeve Vogelzang werd ons pad door weilanden beëindigd en over de verkeersweg liepen we nu naar Overeys. In Overeys kwamen we langs het fraaie kasteel Goedenraad. De onderzijde van het kasteel was door een haag niet te zien en kleine mensen zullen nog minder van het kasteel hebben gezien. Achter Huize Kastanjehof lag weer een mooi wandelpad. We hoorden in de verte het geluid van de stoomtrein. Toen we bij Overeys het Nijs­wil­ler­pad naar de spoorlijn volgden kwam even later een oude stoomtrein aangereden hetgeen wij op de gevoelige plaat vast­leg­den. In Nijswiller was een ver­zor­gings­post op 13,0 km

Nadat we Nijswiller hadden verlaten, kwamen we door Hilleshagen, Melleschet en Rott. Verder dwaalden we door het Elzetterbos naar Camerig. Op Restaurant en camping Rozenhof was op 19,7 km de grote rust. Doordat we inmiddels al ver in de achterhoude waren beland waren er nu veel zitplaatsen vrij. Na de rust liepen we via Hoeve Vernel naar Volmolen, een watermolen. We verlieten Camerig langs de Geul. Het pad langs de Geul had aanvankelijk af en toe hele steile oevers en het was dan ook goed uitkijken. Met de Ronde van Zuid-Limburg 2012

in Overeys Het nu volgende traject naar Hurpesch en verder naar Mechelen vinden we één van de hoogtepunten van deze driedaagse. Door Mechelen en Hilleshagen werd Wahlwiller bereikt. Bij een café zaten op een terrras allemaal wandelaars die ons goed kenden. Zij riepen allen wat naar ons toe. Omdat zij dus allemaal door elkaar riepen was er niets van te verstaan. Even verder in Wahlwiller was de ver­zor­gings­post op 28,4 km.

Nu liepen we naar Eys. Hier was het dorp versierd met wit/rood gekleurde vlaggen. Eys werd verlaten over een lange steile trap. Hier voelde ik mijn knie. Daarop besloot ik na elke stap mijn andere been bij te trekken en niet bij elke trede een andere voet hoger te plaatsen en dat ging goed. In Trintelen kwamen we langs een oude waterput, die heel mooi was gerenoveerd. In Trintelen was op 32,6 km nog een post waar we, naar keuze, gratis citroen thee of bouillon konden krijgen.

In Mingersberg was bij de Bernardushoeve nog een rustmogelijkheid. Vanwege tijdgebrek besloten we deze rust over te slaan. Na kwamen we vervolgens door Ubachsberg. Ook deze plaats ligt meer dan 200 meter boven N.A.P. Verderop werd nog de A76-snelweg en de A79-snelweg gekruist alvorens de finish werd bereikt om 17:58 uur. De afgelegde afstand bedroeg 39,9 km.

Het IVV-nummer was 11429.
naar de top van deze pagina

Henri Floor