volgend verslag Terug naar het overzicht van de Ronde van Zuid-Limburg Ronde van Zuid-Limburg alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling Ronde van Zuid-Limburg foto's nabestellen de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Ronde van Zuid-Limburg 2012

Met de Ronde van Zuid-Limburg 2012

Oliemolen te Heerlen Op zaterdag 12 mei 2012 was de start van de Ronde van Zuid-Limburg vanuit Heerlen. Dit is een drie­daag­se wandeltocht waar­bij de start en finish elke dag vanuit de Spuiklep, een accommodatie van Spoor­weg Sport en Ontspannings Vereniging Heer­len. Er kon gestart worden vanaf 8:00 uur.

Toen de grootste groep gestart was begonnen wij aan de wandeling. We liepen langs het spoor­weg­em­pla­ce­ment naar station Heerlen. Net als in veel andere steden werd hier gewerkt aan renovatie van de wegen voor het station. Er was hier dan ook geen au­to­ver­keer mogelijk hetgeen wel fijn voor de wan­de­laars was. We staken de spoorlijn tweemaal over. Daarop werd het Aambos bereikt. Na dit bos kwamen we langs de Oliemolen.
Nabij sportterreinen werd Heerlen verlaten en wandelden we verder door Landgraaf. Via een fietsbrug staken we een nieuw aangelegde verkeersweg, de Euregioweg, over. Na het Schachtwiel, een Mijnmonument kregen we uitzicht op een van de langste trappen van Nederland.Aan een andere zijde van de berg lag Snowworld. Na enige visvijvers en kasteel Strijthagen werd op 7,3 km de verzorgingspost bereikt We lieten ons een bakje tomatensoep goed smaken.

Met de Ronde van Zuid-Limburg 2012

nabij de Van Ittersonstraat te Landgraaf Daarop werd koers gezet naar stuwmeer Cra­nen­wey­er. Langs de oevers en over de Cra­nen­wey­erweg werd nu kasteel Erenstein bereikt. Hier liepen we ook over de binnenplaats van het kasteel.

Het kasteel stamt uit de 18de eeuw en in het kasteel bevinden zich woningen en een restaurant. Aan de ach­ter­kant van het kasteel is een slotgracht. Door de Anstelvallei stroomt de Anstelerbeek en vormt enkele meren. Het verst van het kasteel gelegen meer is een stuwmeer, in de volksmond bekend als de 'Craneweijer'. Boven op een heuvel aan het einde van de Anstelvallei loopt de spoorlijn Kerkrade richting Heerlen v.v.. Omdat het aanleggen van het spoor langs de Anstelvallei een kostbare aan­ge­le­gen­heid was, werd dit spoor al snel 'Miljoenenlijntje' genoemd.

Na kasteel Erenstein liepen we langs de overzijde van de Cra­nen­wey­er terug. Daarbij liepen we ook nog langs de Anstelbeek We kruisten de N299 via een brug en even later volgden we deze weg parallel. Na een visvijver werd in Eijgelshoven de grote rust op 13,5 km bereikt. Deze rust was gelegen in school De Schatkist. Hier komen we elk jaar met deze driedaagse.

Met de Ronde van Zuid-Limburg 2012

kasteel Erenstein Eijgelshoven werd aan de noordwestzijde verlaten. Opnieuw kruisten we de N299. Maar nu liepen we onder de N299 door. Even verderop liepen we ook onder een spoorlijn door. Daarop werd het Hulsbos bereikt en doorkruist. We kwamen in het centrum van Landgraaf. Bij de schoenenzaak Hendriks Schoen­mo­de was een koffie/thee/frisdrankpost.

Landgraaf werd nabij buurtschap Heihof verlaten. Nu zetten we koers naar de Brunssummerheide. Op een kruising zagen we aan onze linkerhand op korte afstand het monument ter nagedachtenis aan de vermoorde Nicky Verstappen (13 maart 1987 - 10 au­gus­tus 1998).

Op het monument stond de tekst:
Met vriendjes samen in een tent
's morgens verdwenen onze kleine vent
Levenloos gevonden, hoe kan dat bestaan
Als ze kon spreken vertelde het ons de maan


Met de Ronde van Zuid-Limburg 2012

Hulsbos te Landgraaf Het was nu een monument tegen zinloos geweld. De ouders hadden in 2011 een plakaat opgehangen waar­bij ze de gemeente Brunssum dankten voor het onderhoud van dit monument.

Verderop kwamen we op korte afstand van het Bron­ge­bied Rode Beek. De Rode Beek zelf zagen we echter niet. Deze dag was, net als de andere dagen de parkoersen gedeeltelijk gewijzigd ten opzichte van voorgaande jaren.

Bij restaurant Schrieversheide van Na­tuur­mo­nu­men­ten was op 25,0 km nog een rust­post­mo­ge­lijk­heid. We lieten ons hier de Latte Macchiato goed smaken. De menukaart gaf aan dat je hier meer dan honderd veerschillende dingen kon bestellen. Het laatste deel van deze wandeling voerde nog langs zand­af­gra­vin­gen. De Euregioweg werd nog gekruist. De totale afstand bedroeg 30,9 km. Het was een mooie en zonnige dag geworden.

Het IVV-nummer was 11428.
naar de top van deze pagina

Henri Floor