tweede dag van de Heuvelland wandel4daagse vierde dag van de Heuvelland wandel4daagse Foto's van de Heuvellandvierdaagse 2009 alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling diavoorstelling foto's nabestellen fotoreportage op Picasa overzicht van de Heuvelland wandel4daagsen Terug naar het overzicht van vierdaagsen en driedaagsen en tweedaagsen op de homepage van Henri Floor de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor

23e Heuvelland 4daagse 2010, 3e wandeldag - de Panoramaroute.

Heuvelland wandelvierdaagse 2010

langs de Mesbergweg te Berg en Terblijt Bij de start op zaterdag 14 augustus 2010 was het ietwat nevelig. Berg en Terblijt werd verlaten over veldweg. Daarna liepen we dwars over een weilandweiland. De opkomende zon zorgde, mede door de dauw, voor fraaie gezichten.

Terblijt lieten we deze dag rechts liggen en over de oevergrubbeweg, waar we ingehaald werden door de eerder genoemde fluitist, liepen we naar Maastrichterweg. Over deze weg werd Sibbe bereikt. Hier was deze dag de fruitpost gelegen. Evenals de eerste dag kregen we hier een appeltje (voor de dorst). Buiten Sibbe liepen we over weilanden en tussen maisvelden door naar het Sint Jansbos. Vanaf de bosrand hadden we fraaie uitzichten op Oud Valkenburg en Valkenburg.

Heuvelland wandelvierdaagse 2010

Sint Jansbos - Oud Valkenburg Bij een grote boerenhoeve in Oud Valkenburg was de eerste rustpost. Nu volgde een wat minder interessant stuk. We volgden namelijk de verkeersweg door Strucht/Schin op Geul tot aan de afslag Engwegen. We kwamen langs camping Vinkenhof. Daarna volgde een smaller pad naar camping Gronselerput. In Stokhem kwamen we langs een akpelletje waar we de korte broek aantrokken, want het was al aardig warm geworden.

Verder liep ons pas westelijk langs Wijlre. We vonden het jammer dat we hier niet langs het mooie pad over weilanden en langs de Geul liepen, maar dat zal wel zo zijn reden hebben gehad. Bij een groot en fraai vakwerkhuis langs de Maastrichterweg te Wijlre steeg ons pad en werd de Dolsberg beklommen. Daarna hadden we schitterende vergezichten op Gulpen en omstreken. Over een smal pad over weilanden liepen we eerst een heuvel af om daarna opnieuw een heuvel op te klimmen.. In Gulpen kwamen we langs een oude kerktoren. De rustpost was nu in een schoolgebouw. Dit rustpunt was bekend van voorgaande jaren.

Heuvelland wandelvierdaagse 2010

vakwerkhuis langs de Maastrichterweg te Stokhem Gulpen werd over de Heeselsweg, een stijgende weg, verlaten. We werden door een paar snelle Friezen ingehaald, ditmaal een echtpaar dat (nog) geen eigen website heeft. We kregen weer fraaie vergezichten voorgeschoteld. We kwamen op een weg uit, die niet ver van de De orchideeŽntuin lag. We besloten de route hiervoor even te verlaten, alhoewel we wisten dat de tuin dicht was. Al was het alleen maar voor de fraaie oude waterput die daar vlakbij staat.

Over de Kapellekensveldweg liepen we weer terug naar Oud Valkenburg alwaar de laatste rustpost was. We staken de doorgaande weg over en bereikten daarop kasteel Schaloen. Hier stond een stand waar wandelsokken te koop waren. Zowel Coos als ikzelf hadden hier belangstelling voor en we kochten er ieder drie paar. We vroegen aan de standhouder, waarom hij niet zoals voorgaande jaar bij de rustpost stond. Wij zei, dat de uitstalling dan grote was, en niet altijd goed te zien was of iederen wel netjes afrekende. Hij had geconstateerd dat sokken meegenomen werd zonder betaling.

Heuvelland wandelvierdaagse 2010

waterput nabij de orchideeŽntuin  in het Gerendal Verder liepen we naar een wit bruggetje over de Geul nabij de Drie beeldjes.

De Drie Beeldjes, een Calvariegroep, bestaat uit een kruis op een hardstenen niskapelletje, geflankeerd door twee kapelletjes. De kapelletjes dateren uit 1739, getuige ook de inscripties aan de bovenzijde ervan. De beelden in de kapel zijn kopieŽn uit 1973. Het kruis met corpus, beschermd door een zadeldakje, staat op een hardstenen Rochuskapelletje en dateert uit ca. 1900. De mergelstenen niskapellen met beelden van Maria en Johannes staan op een harstenen sokkel.

Nu volgden we de Geul naar Valkenburg. Op het Walramplein was een modeshow van Afrikaanse kledij, uiteraard voorzien van muziek. We bleven hier even staan en bewonderden diverse outfits. Verder liepen tot het bruggetje over de Geul waarop het standbeeld staat van een naakte vrouw. Ze was nu trouwens voorzien van een rood rugzakje en een hoedje en voor haar stond een paar bergschoenen op de Grond. Verderop kwamen we langs een Grieks restaurant dat gesitueerd was in een oud en voormalig kerkje. Aan dezelfde weg lag ook de voormalige bierbrouwerij. We verlieten Valkenburg over een pad langs de Geul. Net voorbij Geulhem met de Geulhemmer watermolen steeg ons pad. We bereikten de finish in Berg en Terblijt over de Mussenput en Achter de Hoven.

Het IVV-nummer was 10907
naar de top van deze pagina

Henri Floor