eerste dag van de Heuvelland wandel4daagse derde dag van de Heuvelland wandel4daagse Foto's van de Heuvellandvierdaagse 2009 alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling diavoorstelling foto's nabestellen fotoreportage op Picasa overzicht van de Heuvelland wandel4daagsen Terug naar het overzicht van vierdaagsen en driedaagsen en tweedaagsen op de homepage van Henri Floor de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor

23e Heuvelland 4daagse 2010, 2e wandeldag - de Mergellandroute.

Heuvelland wandelvierdaagse 2010

panorama vanaf de Bemelerberg Evenals de voorgaande en de volgende startten wij opvrijdag 13 augustus 2010 rond half acht. We staken de Rijksweg weer over en volgden deze nu even in de richting van Maastricht. Daarbij kwamen we langs camping Oriental. Verderop verlieten we de Rijksweg. Nabij de voet van de Bemelerberg is een splitsing. De hoofdroute voert over de top van de Bemelerberg maar de route heeft daarna wel een steile afdaling. Wij kwamen hier niet voor de eerste keer. Daarom wisten we hoe mooi het uitzicht van de top was en volgden wij de route over de top Van de top hadden we fraaie vergezichten op Maastricht.

Na de eerder genoemde steile afdaling werden we door de vierdaagse fotograaf op de gevoelige plaat vastgelegd. De 7, 14 en 21 km lopers waren hier de voorgaande dag al gefotografeerd. in Bemelen kregen we fraai uitzicht op kalkrotsen. Voor een mooie foto moesten we daarvoor wel een paar meter omlopen, maar dat hadden wij el wel voor over.

Heuvelland wandelvierdaagse 2010

kalkrotsen nabij Bemelen In het centrum van Bemelen werden we ingehaald door de fluitist, waarover wij melding maakten in ons verslag van de eerste dag. Lang duurde dit samenzijn niet, want spoedig kwamen we langs een oude waterput en dat moest weer gefotografeerd worden. Verder waren in Bemelen ook de kerk en een grote hoeve, waarvan de toegangsdeuren openstonden, het aanzien meer dan waard. In Sint Antoniusbank was een fruitpost. Hier lagen een heleboel banenen op een tafel en een leukerd zij dat de onderste banaan er heel lekker uitzag.

We kruisten de Weg van Heer naar Bemelen en even verderop een golfbaan. Daarop kwamen we vlakbij het Afrikamuseum. Op het terrein van dit museum ligt een Mariagrot en langs een pad stonden 14 kruisjes. Elk kruisje zag er zo kleurrijk uit, dat ze alle 14 werden gefotografeerd.

Heuvelland wandelvierdaagse 2010

Savelsbos Verder kwamen we langs Huize Berg en Dal en Huize Sint Gerlach. We kregen nu vergezichten op Maastricht, de Sint Pietersberg en de ENCI kalkfabrieken. In Cadier en Keer werd de eerste rustpost bereikt.

Daarna voerde ons pad in Cadier en Keer langs een kerk en een oude waterput. Cadier en Keer werd in zuidoostelijke richting verlaten. We liepen nu veel over veldwegen met plassen water. Daarna werd het Savelsbos bereikt. Hier liepen we lange tijd doorheen tot aan Rijckholt. Hier werd het bosgebied verlaten voor een bezoek aan de 2e rustpost in 't Riekelt te Rijckholt.

We wilden een bezoek aan de plaatselijke kerk brengen, maar vlak hiervoor troffen we nog een wandelaar uit Belgie die we kenden uit de periode dat Wandelmee bestond. Er werd nog bijgepraat. Toen we later Rijckholt hadden verlaten kwamen we nog langs een open kapelletje. Langs de oostkant van Gronsveld werd het Savelsbos opnieuw bereikt.

Heuvelland wandelvierdaagse 2010

nabij Bemelen We kwamen ook nog langs de voormalige boswachterswoning De Beuk. Rondom de Beuk zijn talrijke kalkrotsformaties te zien. Vanaf de Beuk was de torenspits van Gronsveld zichtbaar.

De Beuk op de Riessenberg De Beuk is een voormalige boswachterswoning en ze is genoemd naar de familie Beuken die er heeft gewoond van 1848 tot 1938. Vanaf de laatste decennia van de vorige eeuw tot op de dag van vandaag is de Beuk voor verval behoed. Stichting Grueles en Wildbeheereenheid Savelsbos hebben met diverse restauraties en permanent onderhoud de Beuk weten te behouden.
Nabij de voormalige boswachterswoning de Beuk ligt een grasland waar veel Stinkend nieskruid (Helleborus foetidus) groeit. Deze soort is hier niet inheems, maar ze doet het wel heel erg goed hier en heeft zich over de hele helling verspreid. In het bos bij de Beuk groeit ook veel Lelietje-van-dalen (Convallaria majalis).


Opnieuw kregen we uitzicht op Maastricht. De laatste rustpost van deze werd bereikt in 't Keerhoes te Cadier en Keer.

Over veldwegen- en paden kwamen we opnieuw langs rotsformaties. Na koren- en maïsvelden liepen we Via Bemelen weer terug naar de finish. Samen met de eerste wandeldag behoorden de twee eerste wandeldagen parkoerstechnisch tot de mooiste parkoersen van deze vierdaagse.

Het IVV-nummer was 10906
naar de top van deze pagina

Henri Floor