eerste dag Kempische wandeldagen derde dag Kempische wandeldagen Foto's van de Kempische wandel driedaagse 2010 alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling diavoorstelling foto's nabestellen fotoreportage op Picasa terug naar het overzicht van de Kempische Wandeldagen Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor

Kempische Wandeldagen, zaterdag 7 augustus 2010, route richting Mierlo

Kempische wandeldagen 2010, 

Brandenvoort / Helmond Op zaterdag 7 augustus voert onze wandeling naar MIerlo. Na de start liepen we eerst naar de Molen Heide. We kwamen bij het Eindhovens kanaal en volgden dit een eind. Vlak voordat we ons pad langs het Eindhovenskanaal verlieten werden we ingehaald door een Duitse wandelaarster, die meedeed aan de 110 km lange Kempenlandtocht.

Op 4,7 km was de eerste wagenrust. Hier troffen we ook talrijke 110 km lopers We vervolgden ons pad en kwamen nu door buurtschap Luchen waarnaar ook het naburige heidegebied is genoemd We passeerden een doodlopende zijstraat met de naam De Latsteeg. En daarbij moesten we natuurlijk aan SV De LAT denken. We volgden we een tijdlang de Broekstraat. Het zal u niet verbazen als ik zeg dat we daarbij door buurtschap Het Broek liepen. Langs deze straat stonden talrijke fraaie boerderijen. We kwamen ook nog langs een dierenparkje met lama's.

Kempische wandeldagen 2010, 

Brandenvoort / Helmond We staken de spoorlijn Eindhoven-Venlo over. Nu werd het NS station Helmond-Brandevoort bereikt. Via een loopbrug staken we het spoor over. Op 15 februari 2009 waren we hier ook al eens geweest met een OLAT-wandeltocht. Toen lag de start in het centrum van Brandevoort en wisten hoe mooi stedebouwkundig is. We besloten dan ook hier even van de route af te gaan en Brancevoort nogmaals intensiever te bekijken. In de fotoreportage treft u hier meer dan 30 foto's van aan.

Brandevoort...een klassieke nederzetting op de grens van stad en landschap in het Brabantse land. In Helmond, aan de westzijde van de stad, vlakbij Eindhoven. Tussen jarenoude eiken, bossages en traditionele bebouwing groeit het nieuwe dorp.
Het bestaande landschap, de klassieke architectuur en de grote differentiatie in woningtypen en gevelbeelden vormen de uitgangspunten voor dit unieke project. U ziet er pittoreske gevels en stoepen en loopt er door kleine kronkelige straatjes.
Brandevoort wordt een bijzonder dorp. Een dorp met een hart, De Veste. Er omheen liggen de karaktervolle Buitens: ruimtelijke woonwijken voor hen die gesteld zijn op stijl, rust, ruimte en natuur.


Kempische wandeldagen 2010, 

Sang en Goorkens We staken het Eindhovenskanaal weer over. Nu werd koers gezet naar de grote rust in Mierlo. In de grote rust, die op 13 km lag, werd in het cafe-gedeelte en op het terras veel gerookt waardoor we deze lokatie weer snel verlieten. Na deze rust werden we ingehaald door twee vrouwelijke 110 km lopers. We kwamen weer eens door een natuurgebied. Nu was dat Sang en Goorkens.

Sang en Goorkens is een bijzonder, kwelafhankelijk natuurgebied, gelegen ten noordoosten van de Strabrechtse Heide, tussen de dorpen Mierlo en Lierop. Het gebied wordt doorkruist door de Mierloseweg. Ten zuiden van het gebied bevindt zich de A67. Sang en Goorkens is een beekdalreservaat met broekbossen en graslanden. Door het gebied lopen twee beken, namelijk de westelijk gelegen Goorloop waarvan het meest bovenstroomse deel ook wel Overakkersche Loop wordt genoemd en de oostelijk gelegen Vleutloop. Beide lopen komen samen en gaan verder als Goorloop. Het kleinschalige cultuurlandschap met verschillende soorten elzen-, eiken-, populieren- en naaldhoutbossen wordt afgewisseld met graslanden en akkers. Moerassige broekbossen liggen in een moza´ek met laaggelegen wei- en hooilanden. Vanouds komen er verschillende veenputten voor. In de restanten heeft zich op een aantal plekken elzenbroek ontwikkeld.

Kempische wandeldagen 2010, 

Braakhuizensche Heide We staken een beekje de Overakkersche Loop over. Het beekje was mooi omzoomd met varens. Bij Voortje waren arbeiders op het land bezig. Er werd met 3 traktoren gewerkt. Wat er gerooid werd, was niet duidelijk. Maar het zag er wel indrukwekkend uit. Tallrijke wandelaars bleven even staan kijken, waarbij een wandelaar zei: "dat zie je ook niet elke dag". Waarschijnlijk bedoelde ze dat ze zoiets nog nooit had gezien.

Nabij buurtschap Trimpert volgden we een smal graspad waarbij we driemaal over prikkeldraad moesten stappen. Althans voor ons. Voor de meeste wandelaars die niet zo lang als wij zijn moesten onder het prikkeldraad kruipen.

Daarop werd op 19 km de wagenrust Braakhuizensche Heide bereikt. Verder voerde de route fraai over de Broekhuizensche Heide naar de zuidoostkant van Geldrop. Langs de Kleine Dommelwerd het centrum van Geldrop bereikt. Na kasteel Geldrop werd de finish bereikt. De totale afstand bedroeg 26,625 km Het IVV-nummer was 16688.

naar de top van deze pagina

Henri Floor