Vorig verslag Volgend verslag Foto's van het Pelgrimspad overzicht van het Pelgrimspad Terug naar de homepage van Henri Floor Pelgrimspad

datum zaterdag 29 oktober 2005
traject Voerendaal – Schin op Geul
afstand 21 km
Aanleg-adressen: Bernardhushoeve, Mingersborg 20-22,6367 JX Voerendaal, 043-4511644, www.bernardushoeve.nl
familiehotel Troisfontaine, Kiewegracht 22, 6271 BN Gulpen. tel 043-4501501. fax 043-4504183, www.hoteltroisfontaine.n
Hotel restaurant Oud Schin, Schin op Geul, 043-4581292, www.oudschin.nl
kaartnrs in boekje: 39 - 42

Standaard was het ontbijt in het hotel waar we overnachtten van 9 tot 10 uur. Dat vonden we vrij laat. Maar we konden ook eerder ontbijten, waarbij het ontbijt werd klaargezet. We moesten dan zelf het koffie of thee apparaat aanzetten. Dat was geen probleem voor ons en zodoende ontbeten we om half acht. Daarna konden we de trein van 8.25 uur halen die ons in 7 minuten naar Voerendaal bracht. Daarna zaten we na een halve kilometer weer op het parkoers.
In Voerendaal kwamen we langs een grote kerk. De ochtend zon zorgde voor een speciaal licht effect op de kerk die gebouwd was van mergelstenen. Buiten Voerendaal kwamen we langs kasteel Cortenbach. Over een landweg werd Kunrade bereikt. We liepen hier onder de A79 snelweg door.
Nu beklommen we de Kunderberg en liepen door het gelijknamige natuurreservaat. We hadden hier diverse keren fraaie uitzichten. Alvorens Ubachsberg te bereiken kwamen we langs Wijngoed Fromberg. In Ubachsberg kwamen we vervolgens langs een kruisje en even verderop passeerden we bij een hotel restaurant een tuin met fleurige beelden.
Aan de rand van Ubachsberg sloegen we af en even verderop sloegen we een smal pad in. Het gaf hier even wat problemen omdat de route hier niet juist was ingetekend.
Ons pad steeg en voerde nu naar bosgebied Vrouwenheide. We kregen hier weer fraaie panorama’s, nu op Ubachsberg. We kwamen bij een grasveldje waar vroeger een uitkijktoren had gestaan. Tot 1919 was dit het hoogste punt van Nederland met 214 meter. Even later passeerden we de molen van Vrouwenheide.
We daalden af naar Mingersberg en dronken koffie in de Bernardushoeve. De uitbater ging net open toen we aankwamen. Er had een groep van 17 wandelaars uit Bilthoven overnacht en waren een uur tevoren vertrokken. Later zouden we de groep nog inhalen.
Nu was alles opgeruimd in de Bernardushoeve zodat de tent open kon voor publiek. We volgden een veldweg. We waren zo gezellig aan het praten dat we een afslag over het hoofd zagen. Daarop liepen we een paar honderd meter terug. Het bleek een smal pad te zijn en spoedig daarop bereikten we het centrum van Trintelen. Even liepen we weer in de richting van de Bernardushoeve, maar spoedig verlieten we de weg en sloegen af naar IJzerheide.
Op een splitsing bij een bankje trokken we de korte broek aan, want het was weer lekker warm en zonnig weer. Daarop werd Eijserheide bereikt. Dit buurtschap was spoedig gekruist en nu volgden we weer fraaie veldwegen en paden met vele herfstkleuren.
Na een afslag naar Eys bereikten we weer een bos waar we een tijdlang met slingers doorheen liepen. We staken het miljoenen kostende spoorlijntje over. Bij een afslag voerde ons pad door een weiland met koeien. Aan het begin van het weiland was een smalle doorgang waar een koe voor stond. We staken de Eyserbeek over en kwamen bij een zeer modderige en drassige passage. We vonden gelukkig een goed alternatief.
We doorkruisten buurtschap Fertils en kruisten even verderop de Wittemer Allee. Dit punt herkenden we van het Krijtlandpad. We staken de Gulp over alvorens Gulpen te bereiken. We vroegen iemand in Gulpen naar een supermarkt en deze was op een afstand van slechts 50 meter. Op een bankje aten en dronken we wat en vervolgden ons pad Gulpen weer uit.
We kwamen bij een begraafplaats en hier stonden heel veel bloemen of bloemstukjes bij de graven. Dat had te maken met Allerheiligen op 1 november. Iets verderop lag hotel Trois Fontaine. Hier kregen we weer een hele mooie stempel op onze stempelkaart en in ons wandelboekje.
We verlieten Gulpen definitief nabij buurtschap Gracht Burggraaf. Op een tractor lag een aanhangwagen vol met fraaie kale bassen. Over een steil veldpad met tegemoet komende mountainbikers kregen we weer een pad voorgeschoteld met fraaie vergezichten. Via buurtschap Beertsenhoven werd kasteel Wijlre bereikt. Het centrum van Wijlre werd niet aangedaan. We kwamen langs de lelijk uitziende brouwerij van Wijlre en de watermolen van Wijlre. Langs de Geul zagen we een grote groep wandelaars heerlijk in de zon liggen genieten. Later bleek dat dit een wandelgroep uit Bilthoven was.
Een eind verderop hadden wij een rust bij een bankje en toen werden we door de grote groep zonaanbiddende wandelaars ingehaald. Ze bleken inderdaad uit Bilthoven te komen. We maakten hen nog attent op ons komende verslag van deze tocht en de talrijke foto’s op onze homepage. Rond 15.45 uur werd ons overnachtingadres bereikt. Na een dut van een uur en na een douche dineerden we weer in hetzelfde restaurant als de voorgaande dag, te weten 3 sterren restaurant Oud Schin.

naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg