tweede dag van de Apeldoornse Vierdaagse 1991 vierde dag van de Apeldoornse Vierdaagse 1991 Terug naar het overzicht van de Apeldoornse Vierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 3e wandeldag Apeldoornse Vierdaagse, donderdag 11 juli 1991
medaille 40 km Het beloofde deze dag de warmste dag te worden. Aanvankelijk was de weersvoorspelling 25 tot 30°. Maar in de loop van de dag werd deze voorspelling nog aangepast naar 29 tot 33°. Deze dag verlieten we Apeldoorn in westelijke richting, richting Kootwijk en kwamen daarbij langs het Kristalbad. Globaal werd elke dag dezelfde richting aangehouden als voorgaande jaren, maar elke dag werden af en toe andere, nieuwe parkoersen gevolgd.
Op 6 km was een verzorgingspost, waarbij ik tevens een bezoek aan de EHBO post bracht. Door de bossen De Alkenschoten werd koers gezet naar Hoog Buurlo. Maar voordat we Hoog Buurlo bezochten kregen we eerst de lus van de 50 km voorgeschoteld. In de buurt van café restaurant De Cantharel verlieten we even de bossen en liepen over een open gebied. Vanaf hier sloeg de hitte toe. Bij de samenkomst met de 40 km was weer een verzorgingspost op ± 24 km.
Nu zetten we definitief koers naar de schaapskooi op Hoog-Buurlo. Over de bloedhete Hoog-Buurlose Heide liepen we naar de kantine van Radio Kootwijk. Hier zag je op het terras niemand in de zon zitten. Na het uitgebreide komplex van Radio Kootwijk met z'n vele draden. Door een flank van het Kootwijkse Zand bereikten we de rustpost Camping Kerkendel. Hier leken we wel uit gedroogd.We moesten hier nog denken aan de strofen uit het 2e kouplet van het NWB 4-daagselied:

"Al brandt de felste zomerzon,
al valt de afstand lang,
wij kennen enkel wandelvreugd
en luidt klinkt ons gezang"

Dit gezang hebben we echter niet gehoord. We troffen hier nog een wandelaar die het zwembad had uitgeprobeerd. Hij klaagde er echter over dat het water te warm was. Bij gebrek aan een zwembroek was hij maar gekleed te water gaan. Hoewel gekleed, hij had naast zijn schoenen alleen een korte broek aan. En zijn schoenen had hij wel eerst uitgedaan. Door de bossen De Eikenheg werd Kiosk Halte Assel bereikt. Hier troffen we nog een 30 km loper. Om tien minuten voor drie hadden we nog 11 km af te leggen.
Ook het volgende trajekt over en langs de Asselse Heide was het bloedheet. Op 45 km was in Restaurant Pannekoekenhuis Berg en Dal te Hoog Soeren weer een rustpost. Hier hadden we nu helemaal geen zin in een pannekoek. Onze aandacht was nu regelmatig op de klok gericht om toch binnen de officiële tijdslimiet binnen te komen. Onderweg werden we achterop gereden door EHBO'ers en zij deelden ons mede dat de aankomsttijd met een kwartier verruimd werd. Aan de rand van het bos met de bebouwde kom van Apeldoorn lag de laatste verzorgingspost.
Ik vond het toch nog leuk om binnen de officiële tijd binnen te komen. Na overleg met Coos ging ik er alleen van door en klokslag vijf uur meldde ik mij af. Coos kwam er 5 minuten later ook aan. Willy Timmermans en Wilma Petersen uit Veghel liepen de Apeldoornse vier daagse samen voor de vijfde keer. Dat vonden ze een mooie gelegenheid om samen als man en vrouw verder te wandelen. Daarop werden zij deze dag om 16.00 uur in het gemeentehuis van Apeldoorn in de echt verbonden. Daarmee bereikten ze ook de voorpagina van de Nieuwe Apeldoornse Courant.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg