derde dag van de Apeldoornse Vierdaagse 1991 aanbevelingen voor de Apeldoornse Vierdaagse 1991 Terug naar het overzicht van de Apeldoornse Vierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 4e wandeldag Apeldoornse Vierdaagse, vrijdag 12 juli 1991
medaille 50 km Het had 's-nachts flink geonweerd. Veel regen was er niet gevallen, maar de temperatuur was flink afgekoeld. Wel was het nog erg vochtig, waardoor het aanvankelijk nog warm aanvoelde. Bij de start was het nog zwaar bewolkt, maar droog. We verlieten Apeldoorn bij het voormalige plaatsje, thans buitenwijk Ugchelen. Er stonden hier prachtige huizen in de bossen, maar pal aan de A1- snelweg. Onbegrijpelijk dat men zulke mooie huizen vlakbij zo'n lawaaierige snelweg zet. Daarna betraden we spoedig de bossen en op ± 7 km was de eerste verzorgingspost. De 40 en 50 km lopers mochten deze laatste dag een half uur eerder starten, dus vanaf 6 uur. Lang niet iedereen maakten daar gebruik van zodat de verdeling over het parkoers evenwichtiger was. Opvallend was het trouwens dit jaar dat er flink wat 30 km lopers waren die er een snelwandelparkoers van maakten. Elke dag waren er 30 km lopers die ons al voor de splitsing inhaalden, ondanks het feit dat ze een half uur later startten. Na de splitsing met de 30 km kwamen meerdere rustige paden en graspaden. Af en toe zaten er een paar steile hellingen in. Op ± 14 km was een grote rust in café restaurant Het Lierderholt. Hierbij is ook een grote camping en in het restaurant zaten nog verschillende (oudere)camping gasten te ontbijten. Het was rond half tien dat we hier waren.
We liepen deze dag opvallend veel over grintpaden. Of leek dat maar zo omdat mijn voeten gevoeliger werden. Door bossen en over vele heidevelden bereikten we een grote rust bij Dorpshuus Hoenderloo. Bij de plaatselijke muziektent genoten we van de vrolijke klanken van de fanfare "De Muziekvrienden" uit Boekel (NB). Na de watervoorraad aangevuld te hebben vertrokken we weer, mede ook omdat we nog de lus van de 50 km kregen.
Langs het mooie witte kerkje op de heuvel verlieten we Hoenderloo. Nu dwaalden we een tijd door het Hoenderloose bos. Bij een boswachterswoning was een kontrole post. Hier konden we wat water drinken. We hoorden dat het water bij de boswachterwoning elektrisch uit de grond wordt gepompt omdat het te duur is om hierheen een waterleiding aan te leggen. Nu was het nog zo'n 7 km naar de eerstvolgde verzorgingspost. Duidelijke merkte ik nu dat ik de voorgaande dagen flink wat krachten had verbruikt, terwijl het met Coos nu juist beter ging. Ieder van ons hield nu zijn eigen tempo aan. Bij de laatste verzorgingswagen op 35 km waren ze bezig de verzorgingspost langzaam op te heffen, waardoor de koffie gratis was.
Maar door het toch nog warme weer, de zon was na een uur of 10 doorgebroken, was de behoefte aan warme drank vrijwel nihil. Op 41,4 km was het officieuze eindpunt op de speelweide bij de Acaciahal van Berg en Bos. Toen ik daar rond kwart voor vier langs liep was de tent al afgebroken. Rond half vijf arriveerde ik bij de finish in de CanadianClub. Coos was al een kwartier eerder gearriveerd.
De totale afstand bedroeg deze dag 44,6 km. Bij Nel en Karel haalden we onze IVV stempel. Op mijn vraag naar het bericht dat de Apeldoornse vierdaagse niet meer met IVV gewaardeerd zou worden, deelde zij mee dat zij er persoonlijk voor gezorgd had dat er de komende jaren wel IVV gestempeld zal worden.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg