eerste dag van de Ronde van Zuid-Limburg derde dag van de Ronde van Zuid-Limburg Terug naar het overzicht van de Ronde van Zuid-Limburg Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen Terug naar de homepage van Henri Floor Ronde van Zuid-Limburg van 25 t/m 27 mei 1991

60 jaar Ronde van Zuid-Limburg Bij de start op zondagochtend 26 mei 1991 was het zwaar bewolkt maar droog weer. Het was vrij rustig bij de start omdat de meeste wandelaars rond 8 uur gestart waren. Over een heuvelachtig asfaltpad langs de N281 liepen we eerst richting Bocholtz. We staken de snelweg onderdoor. Langs Benzenrade liepen we over bospaden en door weilanden waar paarden graasden naar het Imstenrader bos. Spoedig liepen we dit bos weer uit en kwamen bij een heel groot huis/boerderij uit aan de rand van Imstenrade. We staken de A76 over. Langzaam stegen we naar Huls dat op 210 meter hoogte ligt. Aan de rand van het plaatsje Huls hadden we bij Restaurant Bellevue fraaie vergezichten. Hier haalden we de achterhoede in.
We daalden vrij steil af naar Simpelveld. Langs één van de vele kruisjes die we onderweg zagen zetten we koers naar Bulkemsbroek. Regelmatig zagen we mooie vakwerkhuizen. Door een tunnel onder een spoorlijn liepen we vervolgens naar Baneheide. Vlak voor Nijswiller was de eerste verzorgingspost op 12 km.
Voor Hilleshagen sloegen we af naar Vijlen. Over een smalle hangweg over weilanden kwamen we via Melleschet vlak langs de Sint Martinuskerk van Vijlen. Dit is de hoogst gelegen kerk van Nederland. Op weg van Vijlen naar het Vijlerbos liepen we langs wel 14 kruisjes over een kruisweg staties. Op 21 km was de grote rust in restaurant Camping Rozenhof. Door het wat frissere weer besloten we ditmaal binnen te pauzeren.
Na de rust liepen we eerst naar en later langs de Geul. Daarbij kwamen we langs het bord bebouwde kom Camerig, gemeente Vaals. Nadat we enige kilometers langs de meanderende Geul hadden gelopen kwamen we eerst langs Hurpesch en later in Mechelen. Na het centrum van Mechelen liepen we opnieuw langs de Geul. Ditmaal liepen we richting het plaatsje Partij. Vlak voor Partij werd koers gezet naar Wahlwiller. Hier werden we opgeschrikt door een ambulance. Het bleek dat een wandelaar door een hartaanval was overleden. Later hoorden we dat de 49 jarige wandelaar al medicijnen gebruikte en op de lijst stond om een nieuw hart te krijgen. Bij Overeys staken we een spoorlijn over en vlak voor Trintelen was op 31 km de tweede verzorgingspost.
Inmiddels motregende het al een uur licht. Na deze rust van een half uur was het verder droog en steeg de temperatuur zelfs nog wat. In Mingersberg staken we bij een kapelletje ieder een kaars aan (na betaling). Het was immers ook zondag. Langs een molen zetten we koers naar de bossen rond De Putberg. De Putberg is een onderdeel van het reservaat Kunderberg. Dit sterk geaccidenteerde terrein is uit floristisch en geologische oogpunt een belangrijk gebied met een interessante dierenwereld. Hier komt de hermelijn, vos, wezel, bunzing, vroedmeesteren geelbuikpad en hazelworm nog voor. De totale afstand bedroeg deze wandeldag ± 39½ km.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg