tweede dag van de Ronde van Zuid-Limburg Terug naar het overzicht van de Ronde van Zuid-Limburg Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen Terug naar de homepage van Henri Floor Ronde van Zuid-Limburg van 25 t/m 27 mei 1991
Deze twee of driedaagse wandeltocht werd dit jaar georganiseerd op 25, 26 en 27 mei 1991. De start was traditiegetrouw vanuit het HKB gebouw te Heerlen.
Dit 
is het gemeentewapen van Landgraaf. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 25 mei 1991 was rond 10 uur het startlokaal al stampvol en blauw van de rook. Ondanks de wat sombere weersvoorspelling van 13 en kans op wat regen werd het nog een aardige wandeldag met een maximum temperatuur van 16. De parkoersbeschrijving viel ons tegen maar de bepijling was uitstekend. Derhalve waren er maar weinig wandelaars die de parkoersbeschrijving raadpleegden. Over smalle paadjes, eerst langs de Oliemolen, later langs de Caumermolen stegen we langzaam. We bestegen de ruim 140m hoge Schaesberg tot vlak onder de top. Via een brug staken we een skibaan over. Op de skibaan werd volop geoefend door jongelui. Aan de andere zijde van de Schaesberg daalden we door bossen en langs akkerland weer naar beneden.
Dit is het gemeentewapen van Brunssum. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op 8 km was bij de watermolen te Strijthagen, gemeente Landgraaf, de eerste verzorgingspost. Regelmatig liepen we ook over asfaltwegen en door buitenwijken van plaatsen. Op 15 km was de grote rust in gebouw De Kleikoel te Nieuwenhagen. Toen we aankwamen was het erg druk bij de bar. Na eerst een rust van 20 minuten waren we zo aan de beurt.
We kwamen langs een kapelletje waar flink wat kaarsjes branden. Maar wij konden er niet in omdat het kapelletje op slot zat. Verder dwaalden we door de bossen en hadden fraaie vergezichten over de Brunssummerheide. In de buurt van de Rode Beek was dit uitzicht zo mooi voor sommigen dat ze niet meer op de bepijling letten en verkeerd liepen. Nu kwamen we in een enigszins moerasachtig gebied.
Op 23 km was nog een verzorgingspost bij de vijver De Kleipoel te Brunssum. Verderop bij een heideveld namen we (noodgedwongen) een rust van 7 minuten om een zeer luidruchtige wandelgroep, die luid schreeuwend en zingend, op de fluit bliezen en een hels kabaal maakten, voorbij lieten gaan om te voorkomen dat ons wandelgenot onnodig lang door hen verstoord zou worden. Vlakbij een sterrenwacht hadden we nog mooie vergezichten onder andere op een weiland met enige honderden schapen. Er waren hier ook flink wat lammeren bij.
De eerste dag bedroeg de totale wandelafstand 30 km. Na 6 uur wandelen kwamen we vermoeid aan de finish. Maar we hadden die dag ook al 195 km met de auto gereden en een tent opgezet.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg