vorig verslag volgend verslag Ronde van Zuid-Limburg alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling Ronde van Zuid-Limburg foto's nabestellen de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar het overzicht van de Ronde van Zuid-Limburg Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Ronde van Zuid-Limburg 2015

Op zondag 10 mei 2015 verlieten we de start in zuidelijke richting. De route was deze dag, e­ven­als de laatste dag op heel veel trajecten anders dan voorgaande jaren. Er zaten zelfs trajecten in waar we met deze 3-daagse nog niet eerder wa­ren geweest. In het begin van de wandeling liepen we over mooie paden parallel aan de Keulseweg (N281). Na de Weltervijver liepen we van de N281. Een man die zijn hond uitliet vroeg waar de wandeling naar toe ging en wij antwoorden naar Ca­me­rig. We kwamen uit in Benzenrade. In het verleden kwam de Ronde van Zuid-Limburg hier vaker langs. Na Benzenrade steeg ons pad en kregen we, achterom kijkend, fraaie panorama's te zien.

We kwamen bij Imstenrade en staken de A76 snelweg over. Over de Peuschkensheidenweg werd Huls bereikt. Langs de westkant van Huls overgaand in de westkant van Simpelveld hadden we talrijke panorama's. Op de Stampstraat in Simpelveld stond voor een huis een grote opgeblazen Sara-pop. Bij restaurant De Witte Keizerin was de eerste grote rust. Hier troffen we een echtpaar uit Amersfoort, die we de rest van deze 3-daagse meerdere keren zouden treffen.

Op de kruising van de Oude Molenstraat en de Sint Nicolaasbergweg met de Bulkumstraat en de Sint Nicolaasstraat te Simpelveld stond een hek­werk op de weg. Aan een man met een re­flec­tie­vest vroegen we waarvoor de weg was afgesloten. Dat was vanwege een wielerkoers. Bij het station van Simpelveld stond nog een oud sein­wach­ters­huis­je dat zelfs bemand was door een man die een pijp rookte.

Na het Bungalowpark Simpelveld en een paar sportvelden werd Ba­ne­hei­de bereikt. We staken de N281 over en volgden even de Ba­ne­hei­de­pla­te­weg. Bij de Duitse grens sloegen we af en liepen even parallel met de grens. We liepen nu langs de Abdy Benedictusberg naar de N278. Deze volg­den we naar Mamelis. Hier was een verzorgingspost van de organisatie.

Na de rotonde volgden we de veldweg Mommegats naar Vijlen. Na de Sint Martinuskerk kwamen we langs Auberge A Gen Kirk.

Vrijwel overal in het Heuvelland ziet u de toren van de Vijlense st. Martinuskerk boven alles uitsteken. Recht te­gen­o­ver de kerk vindt u het gezellige Fiets-& Wan­del­ca­fee­tje A gen Kirk. Klein maar fijn en zeer bijzonder. Van boven tot beneden, overal waar u kijkt staat het vol met Heilig Hart beelden, religieuze schilderijen, kruisen, bij­bel­tjes en kerkboeken.

Buiten Vijlen dwaalden we naar en door het El­zet­ter­bos. De eerste wandelaars die hier liepen wer­den een tijdje gevolg door een damhert die ver­moe­de­lijk in de omgeving ergens was ontsnapt. Bij de kruising met de Zevenwegenweg stond een bord van de organisatie met daarop de tekst LET OP WANDELAARS. Na kruising met de E­pe­ner­baan kwamen we in buurtschap Cotessen. De kort­ste afstand naar restaurant Rozenhof was via de kortste weg nog 1 km. Maar we maakten nog een lus. Want de wandeling moest toch 40 km lang worden.

We liepen hier in Cotessen langs de zeer sterk meanderend Geul. Maar tenslotte werd toch restaurant Rozenhof be­reikt. Na een rust vertrokken we rond kwart voor twee met de terugroute. We liepen nu door de westkant van het El­zet­ter­bos en kwamen ook nog door het gelijknamige dorp. Bij De Voort werd de Mechelderbeek gekruist. Hier is een doorwaadbare plaats voor auto's.

Hilleshagen lieten we rechts liggen en het Arnold Jansenklooster lieten we links liggen. In Wahl­wil­ler was nog een verzorgingspost waar we thee of bouil­lon konden krijgen. Na de Sint Cu­ni­ber­tus­kerk staken we buiten Wahlwiller de Selzerbeek over. In Eys staken we de spoorlijn van het Mil­joe­nen­lijn­tje over. Daarna liepen we een eind pa­ral­lel aan de Eyserbeek in de richting van Bul­kems­­broek. Maar even daarvoor veranderde onze looprichting en kwamen uit in Bosschenhuizen. Van­we­ge de wielerkoers was hier een kleine par­koers­wij­zi­ging.

Buiten Bosschenhuizen zagen we een ambulance staan op het parkoers van de wielerronde. De des­be­treffende persoon werd door artsen be­han­deld, maar de fietsers bleven langs de ziekenauto doorrijden. Nu liepen we in de richting van Vrouwenheide en zagen de molen nu van dichterbij als met de heenroute vanuit Huls.

Door natuurgebied De Putberg en de Welterberg werd nabij verkeersknooppunt Kunderberg Heer­len weer bereikt. Nu was het niet ver meer naar de finish die om kwart over zes werd bereikt. Hoewel we officieel uiterlijk 6 uur binnen hadden moeten zijn, werd er niets van gezegd. Dat had te maken met het feit dat wij niet de laatste waren. We hoorden nog dat een wandelaar om 18:35 uur was gearriveerd.

Ook deze dag was weer een prachtige wandeldag geworden met mooie nieuwe trajecten en mooi en droog wandelweer. Het IVV-nummer was 11250.

Klik HIER voor de betekenis van de but­tons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor