Tocht om de Noord - tweede wandeldag

In het weekend van 23 en 24 september 2023 werd het Wandelfestival Tocht om de Noord georganiseerd. Toen we op 24 september even voor half acht op het startterrein kwamen, waren mannen in klederdracht bezig om een kanon in gereedheid te brengen. Later bleek dat voordat de 1e groep van de 25 km lopers startten dit kanon werd afgeschoten. Door Bourtange werd koers gezet naar het Bourtanger kanaal Noord. Bij de eerste houten brug stond een tafel vol met eieren. Wij waren de laatste die hier een ei kreeg, want even daarvoor was Coos gepasseerd en daar hoorde zij dat na de volgende 3 wandelaars het uitdelen van eieren hier werd stopgezet. Het Bourtanger kanaal Noord mondde uit in het Ruiten A kanaal. Bij de Bourtanger sluis staken we het Ruiten A kanaal over. Aan de overzijde stond een koffiekar waar wij de Latte Macchiato goed lieten smaken. De man vroeg of mijn vrouw er niet bij was, maar ik zei dat die al langs was geweest.



Het zonnetje wist al wat door de mist/nevel heen te breken. Bijna aan het eind van het kanaal sloegen we af naar een grote tent waar worstjes klaar stonden. Bij de ingang stond de Tocht-om-Noord zanger met een gitaar. Net toen ik langs liep zong hij “of ik hem wilde kussen”. Ik zei uiteraard NEE waarop hij op verbaasde toon nee zei. Op weg naar de bebouwde kom van Vlagtwedde kwamen we langs een kerkje. Hoewel de toegangsdeuren open stonden, gingen we er niet naar binnen omdat de kerk volstroomde met kerkgangers. Ook liepen we door de Bolderbörg, Woonservicecentrum in Vlagtwedde. Bij de Hervormde kerk stonden talloze auto’s geparkeerd en was het er rustig ten teken dat de kerkdienst aan de gang was. Ook liepen we nog door een schoolgebouw met Buiten Schoolse Opvang voor kinderen tot 4 jaar.



Over de weg naar Wollinghuizen werd de bebouwde kom van Vlagtwedde verlaten. Langs een kanaal werd de meanderende rivier Ruiten A opgezocht en gevolgd tot aan een voetgangersbrug. Nu liepen we fraai door de Ruiten A vallei. We kwamen uit bij MoeNiks. Hier was een rustpost. In de tuin van een boerderij konden we mooi uit de zon genieten van een welverdiende rust. Het was hier behoorlijk druk. We hadden het geluk dat mensen net weggingen waardoor we op hun zitplaatsen konden gaan zitten.



De meanderende rivier Ruiten A werd weer opgezocht en gevolgd tot aan de Wollinghuizerweg. We kwamen weer bij de brug over het Ruiten A kanaal. Eerst gingen we naar de koffiekar. Daarna staken we het kanaal over. Vanaf de brug hadden we zicht op een bootje waarin behalve twee mensen zaten, ook een grote opgezette bever stond. De dame in de boot sprak door een microfoon ons toe, dat zij van het Groninger waterschap was en aan ons vroeg of wij een bepaald telefoonnummer wilden bellen indien we een bever hadden gezien en zo ja, waar. Bevers zijn weliswaar beschermde dieren, maar je mag ze wel verplaatsen, indien mogelijk.



Terug naar Bourtange liepen we dezelfde route langs het Bourtangerkanaal tot aan de eerder genoemde houten brug als op de heenweg. Nu staken we het kanaal over en liepen naar het Natte-Horizon-meer. Na een hangplek en een aantal oude auto’s werd de vesting Bourtange bereikt. We troffen hier een groep doedelzak spelers, dezelfde als voorgaande jaren met deze tweedaagse. Op het Marktplein was veel bedrijvigheid. Spoedig na het verlaten van vesting Bourtange werd de finish bereikt. Het waren weer 2 mooie dagen waarbij we ook talrijke bekenden hebben gezien. We danken de organisatie hartelijk voor deze mooie tweedaagse. Naast de gebruikelijke fotolinks boven in dit verslag is ook een video gemaakt van een groot aantal foto’s en de video is op YouTube geplaatst.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor