Romeinse Limespad van Wijk bij Duurstede naar Lienden

Op donderdag 14 oktober 2021 vervolgden we met het Romeinse Limespad. Met de bus reden we naar de Markt in Wijk bij Duurstede. Bij hotel Florian dronken we koffie. Daarna begaven we ons op pad. Eerst liepen we naar kasteel Duurstede. In het park rondom het kasteel troffen we meerdere groepen kinderen met leidsters. Over het Vrouwenpoortpad werd het veer bereikt en staken met de pont de Lek over. Langs de Rijswijkse Buitenpolder werd Rijswijk (Gelderland) bereikt. Hier zagen we, op afstand, de witgekleurde Martinuskerk van Rijswijk. Nu liepen we lange tijd (7 km) over de Rijnbandijk en langs de uiterwaarden van de Neder-Rijn. Even voorbij Rijswijk kregen we zicht op steenfabriek Roodvoet.

We naderden Maurik maar ook deze plaats werd niet betreden. We bleven de Rijnbandijk volgen. Er kwam hier wel wat meer afwisseling. Op korte afstand, maar niet zichtbaar, liepen we langs molen De Hoop en een restant slotgracht van de voormalige burcht Maurik. Na de Jachthaven Eiland van Maurik verlieten we de Rijnbandijk en hadden even later aan onze linkerhand een rust bij de forellenkwekerij. Het restaurant werd gerenoveerd zodat we alleen gewone koffie in een nood-onderkomen konden krijgen. Dat was buiten onder een grote partytent.

We hadden nu ruim 9 km afgelegd. Via de Wielseweg werd de Rijnbandijk weer bereikt maar na een km werd deze weer verlaten. De route liep verder door de buurtschappen Ganzert, Essenbroek en Luchtenberg weer terug naar de Rijnbandijk. Na nog buurtschap Bontemorgen werd Lienden bereikt. Hier was voor ons deze dag het eindpunt. Met de uurbus reden we naar Rhenen en verder met de trein huiswaarts. We liepen deze dag bijna alleen maar over verharde wegen.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor