Romeinse Limespad van Utrecht naar Odijk

Op maandag 31 augustus 2020 reden we met de trein naar station Utrecht-Centraal. Hier pakten we de route weer op. We verlieten het station aan de Jaarbeurszijde. Bij het hoofdkantoor van de RABO bank staken we de spoorlijn over. Vrij snel kwamen we langs de Oud-Katholieke Gertrudiskathedraal. Voor de DOMkerk liepen we onder de DOM toren door. Daarna liepen we een tijdlang langs de Oude Gracht. Na het gedenkteken "de vlucht van de Fransen uit Utrecht" liepen we langs de Vaartsche Rijn en onder treinstation Vaartsche Rijn door en verder langs watertoren Utrecht. In deze watertoren zit nu een café restaurant.

Bij Park De Koppel in de Utrechtse wijk Lunetten staken we de A12-snelweg over. Halverwege de brug stond een vrouw met een jong kind op de fiets. Samen zwaaiden ze naar automobilisten. Talrijke passerende vrachtwagencombinaties toeterden ter begroeting. Na de Plas Laagraven sloegen we af en volgden de Waijensedijk op weg naar een volgende kruising met een snelweg, ditmaal de A27-snelweg. De onderdoorgang met de A27 kwam ons hier bekend voor. Met de WS78 tocht vanuit Utrecht op 20 oktober 2001 liepen we hier ook. Vaak als we met de auto over de A27 hier rijden, denken we aan voornoemde wandeltocht dat we door die onderdoorgang liepen. Bij Manege Zilfia's Hoeve hadden we een rust. Weliswaar stond aangegeven dat ze van dinsdag t/m zondag open waren maar daarnaast stond op een krijtbord WELKOM geschreven. We probeerden gewoon of we hier koffie konden drinken en dat lukte inderdaad.

Verderop staken we de spoorlijn Utrecht-Den Bosch over. Nu bevonden we ons in de gemeente Bunnik. Bij boerderij Nieuw Slagmaat uit 1881 kon verse producten gekocht worden. Daarop kwamen we bij Castellum Fectio. Dit gebied werd gemarkeerd met fundamenten. Even verderop kwamen we bij Fort Vechten en het Waterliniemuseum. Buiten het terrein van Fort Vechten kwamen we bij een gelijknamige parkeerplaats. Hier stonden heel wat oude "lelijke eendjes" geparkeerd. Hier is Duckcity.nl gevestigd. Hier is het mogelijk om lelijke eendjes te huren.

Na buurtschap Vechten liepen we over het Bunkerpad. Langs dit pad stonden meer dan 20 bunkers. We kwamen weer bij de Kromme Rijn. Voor het vervolg van de route hoefden we de Kromme Rijn niet over te steken. Maar wel om een kop koffie te drinken. Aan de overzijde lag Stayokay kasteel Rhijnauwen. In een nevengebouw was de receptie en een café-restaurant gesitueerd. We lieten ons een kop koffie goed smaken. Coos had haar Stayokaykaart bij zich zodat ze met 10% korting kon afrekenen.

We bleven het Jaagpad langs de Kromme Rijn een tijdlang volgen. Daarbij liepen we om Bunnik heen. Na kruising met de spoorlijn van Utrecht naar Arnhem en de A12-snelweg van Utrecht naar Arnhem liepen we gedeeltelijk om Odijk heen. Bij de Zeisterweg verlieten we de route en liepen naar station Driebergen-Zeist. Met de fiets reden we huiswaarts. Het was heerlijk wandelweer met een maximum temperatuur van 18 graden.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor