11-stedenpad van Oudkerk naar Leeuwarden

Op donderdag 20 september 2019 liepen we de laatste etappe van het Elfstedenpad. Vanuit ons overnachtingadres te Dokkum liepen we naar het busstation. Om 7:50 uur kwamen we daar aan en wilden met bus 51 van 7:59 naar Aldtsjerk rijden. Maar helaas, de bus reed niet. Daarop namen we de bus die een half uur later vertrok. Even na negen uur begaven we ons op pad te Aldtsjerk.

Eerst liepen we naar Huize De Klinze te Aldtsjerk met een fraai aangelegd park. Daarna kwamen we bij het bruggetje over de Moark. Hierbij stond een standbeeld van de BrÍgebidler. Bij een elfstedentocht voert de route hier over de Moark. Vervolgens kwamen we langs de Sint Pauluskerk.

Aldtsjerk werd verlaten door bosgebied Grikelan en Turkije. Daarna slingerde het pad door het Stania State park. Net buiten het park stond een Muze. In Oenkerk zaten twee mensen op een terras bij een café. Toen ik aan de serveerster vroeg of ze open was, zei ze dat de twee gasten gereserveerd hadden, maar dat ze gesloten was.

De volgende State waar we langs liepen was het Frisia State. Bij het Krokodillen vijverpark hebben we geen krokodillen gezien. Daarna liepen we door het Kaetsjemuoisbosk. De volgende doorkomstplaats was Giekerk. Hier troffen we nog een wandelaar uit BelgiŽ die we de voorgaande dag ook hadden getroffen. Hij liep ook het Elfstedenpad. Hij liep het pad in combinatie van auto en met de fiets.

Na Giekerk volgden enige lange wegen. Hoewel de temperatuur voor de tijd van het jaar met 20 graden warm was, was het af en toe toch frisjes vanwege de harde wind (windkracht 5 tot 6). Een mooie onderbreking was het elfstedenmonument. Dit bestond uit een brug over de Moark waarbij aan de zijkant van de brug beplakt was met tegeltjes met afbeeldingen van schaatsers.

In Lekkum kwamen we langs de Weenum. Hier vergadert de FLAL jaarlijks. Tegenover De Weenum staat de Ceciliakerk. Voordat het centrum van Leeuwarden werd bereikt kwamen we nog door Snakkerburen. Hier spetterde het even licht. Bij de VVV in Leeuwarden haalden we ons laatste stempel en kochten we voor € 5,95 de elfstedenpadherinnering. Met de trein reden we huiswaarts.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor