11-stedenpad van Dokkum naar Oudkerk

Rond kwart over acht begaven wij ons op woensdag 19 september 2018 op pad. We liepen naar de brug over de Dokkumer Ee en pakten daar de route op. We kwamen bij wat heet de Bonifatiuskapel. Maar dit was een vrij groot gebouw en niet zoals we ons normaal een kapel voorstellen. In de processietuin waren 14 staties geplaatst. Bij het toegangshek stonden toegangsbepalingen. Een daarvan was dat het verboden was om op het gras te poepen.

Daarna liepen we achter een school langs die aan een park lag. Heel veel kinderen van de lagere school leeftijd liepen hier rond. Tegen een meester zeiden we dat dit beter voor de kinderen was dan achter een computer te zitten. Daar was hij het helemaal mee eens.

Door industriegebied werd Dokkum verlaten. Nu liepen we even langs het Dokkumer Grootdiep. Over de Wouddijk werd de brug over de Strobossentrekvaart bereikt te Waldhiem. De brug was gestremd voor rijdend verkeer. Gelukkig behoorden wij niet tot de groep rijdend verkeer en konden we de brug oversteken.

Iets verderop sloegen we zowaar af over een graspad. De schoenen werden wat nat van het natte gras. Op weg naar Driesum troffen we een wandelaar met rugzak en groetten hem vriendelijk. In Driesum werd de plaatselijk kerk op de gevoelige plaat vastgelegd. Het naastliggende cafetaria was nog dicht. Daardoor moesten we onze koffiepauze uitstellen. In het weekend van 30 augustus 2008 hebben we meegedaan aan de plaatselijke Kennedymars, maar we zagen geen bekend gebouw, ook de startlocatie in een sportgebouw zagen we niet of herkenden we niet.

Over de Van Sytzamaweg liepen we naar de Rinsmastate. Langs de kant van de weg stonden talrijke fraaie huizen. In het Rinsma State Park hadden we een rust op een bankje. Daarna liepen we naar de Nieuwe Vaart/Petsloot en volgden deze. Over het Brakerspaad en het Spykhernsterpaad liepen we naar Wouterswoude. Hier staken we 4-baans weg over en daarop werd Damwoude bereikt. Na de Benedictuskerk sloegen we af over de Dammeloane. 200 meter van de route was boerderij Krikkebosk, een rust.nl-adres waar we thee dronken en een rust hadden.

Daarna volgden we het Halepaad. Dit pad liep onder Damwoude langs. Daarna liepen we langs de westkant van Damwoude. We kwamen uit op de Hereweg waarlangs een standbeeld van Jakob Klok stond. Door een bospassage werd Rinsumageest bereikt. Nu volgde de lange Tussenmeren waarbij we langs het Eeltjemeer liepen. Hier hadden we de wind volop tegen. Het was zeker windkracht 5 als het niet windkracht 6 was.

In Oudkerk/Aldtsjerk besloten we iets eerder dan gepland de bus te nemen. Mede door de harde wind waren we flink vermoeid geraakt. 's Avonds aten we weer warm bij 't Raedhuys.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor