Twentse vierdaagse, 4e wandeldag, paasmaandag 2 april 2018

Op paasmaandag 2 april 2018 was de start van de vierde dag van de Twentse Wandel4daagse bij restaurant Denenkamperweg 59 te Losser. We waren goed op tijd, zo rond half acht terwijl de start vanaf 8 uur was. Even later kwam een wandelaar uit BelgiŽ aan. We zeiden tegen hem dat hij ook vroeg was. Hij vertelde dat hij zich helemaal niet vroeg vond, eigenlijk laat. In BelgiŽ zijn de starttijden meestal 7 uur. Hij woont ten zuiden van Antwerpen. Hij loopt wel eens bij WIEGO. Maar daar kan je pas om 9 uur op een 40 km route starten, dus erg laat naar Belgische begrippen.

Na de start volgden we even de Denekamperweg. Maar spoedig werd deze verlaten over de Snoeyinksweg en volgden we de Snoeyingsbeek parallel. Even verder sloegen we af over de Puttenpostweg. Nu volgden we een traject dat we ook al op de eerste en tweede wandeldag hadden gevolgd. Op 3 km passeerden we de IJsboerderij 't Loarboerke. Hier hadden we op de eerste dag een rustpost.

Verder voerde de route ruim 1Ĺ km over het Duivelshofpad door natuurgebied Duivelshof. Over de Postweg werd Arboretum Poort Bulten bereikt en doorkruist. Door het Arboretum loopt ook de Lutterbeek. Buiten het Arboretum liepen we langs de spoorlijn Oldenzaal-Bad-Bentheim. We staken de A1-snelweg over en even later ook de spoorlijn. Over het Fleerderhoekpad werd bij de Sint Plechelmuskerk De Lutte bereikt. Hier was een rustpost bij cafť Lutters Kwartier. Hier waren we de vorige dag ook al langs gekomen.

Na de rust liepen we De Lutte uit in noordelijke richting en staken de Bentheimerstraat over. Over het Peulkespad en het Loabultpad liepen we naar Erve Loabult. In dit bosgebied hing een bordje met de tekst "Betreden op eigen risico i.v.m. vallende takken".

Op weg naar natuurgebied Lutterzand kwamen we kleine groepjes rugzaklopers tegen. De geasfalteerde Lutterzandweg was erg druk met autoverkeer. Er was langs deze weg geen vrijliggend fiets- of voetpad om over te lopen. Nabij Paviljoen 't Lutterzand staken we de Dinkel over. Aan de linkerkant stond een bankje waar we een rust hadden. Hier vlakbij was een een monument ter nagedachtenis aan het neerstorten van een HALIFAX B3 bommenwerper. Erbij stonden de namen van de verongelukten.

Na paviljoen 't Lutterzand liepen we fraai langs de Dinkel. Er werd gewaarschuwd voor de steile oevers langs de Dinkel. De oevers waren inderdaad behoorlijk steil, zie desgewenst de bijgaande fotoreportage. Over de Zandhuizerweg werd het bosgebied verlaten en staken we de A1-snelweg weer over.

Bij Hoveniersbedrijf en camping de Bergboer hadden we nog een laatste rust. Zowel binnen als buiten stonden banken. Door het mooie weer besloten we buiten te zitten. We raakten hier nog even aan de praat met een echtpaar uit Winschoten, die we de voorgaande dag ook al even hadden gesproken doordat ze aan dezelfde picknickbank zaten.

Na de rust liepen we Duitsland in. Van de nu volgende 4 km door Duitsland hadden we de voorgaande dag ook al 2 km van gelopen. Nabij Dinkelsteen 14 langs de Dinkel werd Duitsland weer verlaten. Nu was het niet ver maar naar de finish die even voor 2 uur werd bereikt. We meldden ons af en kregen de vierdaagse herinnering.

Het was weer een mooie wandeling geworden. We danken de organisaties hartelijk voor deze 4-daagse. Met de auto reden we huiswaarts.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor