Ronde van Zuid-Limburg 2017, 3e dag

Op maandag 22 mei 2017 voerde de route nu eens niet naar Valkenburg. De eerste halve km was dezelfde als de vorige dag. Door het bosgebied Terworm liepen we om kasteel Terworm heen. We staken de A76 snelweg over en bereikten Voerendaal. Hier liepen we langs het voormalige treinstationgebouw. Daarna sloegen we af en kruisten de spoorlijn Maastricht- Heerlen. We kwamen langs kasteel Puth. We liepen hier even van de route af om een mooier plaatje van het kasteel te maken. Maar toen we bij de hoofdingang kwamen, bleek dat het kasteel achter bebladerde bomen lag. Daarna zetten we koers naar het omgrachte Het Huiske. Klimmen werd bereikt. Daarbij kwamen we lang de imposante RK Rimigiuskerk. En op dezelfde plaats als andere jaren, de parkeerplaats bij Sportpark VV Hellas, was de wagenrust.

Verder liepen we naar Termaar. Op de weg naar Koulen staat een grote boom opvallend dicht tegen een boerderij aan. Over de Klimmenderveldweg en Langs de Ling liepen we naar Opscheumer en verder door naar Schoonbron. Het was deze dag behoorlijk warm. Voordat we naar de weilanden afdaalden, hadden we nog een rust op een bankje in de schaduw. Daarvoor moesten we een klein eindje van de route af. Wandelaars voor ons waarschuwden ons dat we verkeerd liepen.

Over het Keizer Willempad liepen we naar en langs de oostelijke Kleine Geul naar Wijlre. De oevers waren hier af en toe behoorlijk steil. Het pad langs de Geul werd bij de watermolen verlaten. Het was nog steeds warm en we hadden trek gekregen. We zagen een uithangbord van de Spar en besloten deze supermarkt met een bezoek te vereren. Buiten aten we de gekochte kwark op. Er waren meerdere wandelaars op het idee gekomen om de Spar met een bezoek te vereren.

Iets verderop was bij het Wielderhoes de officiŽle grote rust. We besloten deze nu over te slaan. Nu zetten we koers naar Elkenrade, maar net voor het dorp sloegen we af over, of liever gezegd door, een grubbe. Dit pad kreeg de bijnaam Brandnetelpad. Wij waren blij dat we de lange broek aan hadden. Maar veel andere wandelaars liepen in korte broek. Verderop voerde het pad nog steil over de Scheeperijweg. Boven gekomen liepen we naar het dichts bijzijnde bankje dat gelukkig ook nog eens in de schaduw lag. Hoewel de verzorgingspost niet veel verderop lag, waren we toe aan een rust. Het bankje had een leuning en dat is niet het geval bij de verzorgingspost.

Op 23 km werd Hoeve Panderosa bereikt. Hier was de verzorgingspost. We troffen hier Frans Staal. Jarenlang heeft hij met talrijke wandeltochten meegelopen. Nu het wandelen niet meer gaat, is het tocht heel mooi dat hij hier komt kijken en later ook bij de finish. Hij woont bepaald niet in de omgeving, namelijk in Rotterdam of omgeving. Daarna kwamen we nog door buurtschap Winthagen. Het leek alsof dit plaatsje alleen maar uit vakwerkhuizen bestond. Daarna kwam een minder stuk door Kunrade en Voerendaal. Als laatste kwamen we nog langs kasteel Terworm alvorens de finish werd bereikt. Het waren weer drie prachtige dagen geworden en wij danken de organisatie dan ook hartelijk hiervoor.

Klik HIER voor de betekenis van de but­tons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor