Ronde van Zuid-Limburg 2017, dag 2

Op zondag 21 mei 2017 liep de route in zuidelijke richting. Na kruising met de Keulseweg/N281 bleven we de Keulseweg lange tijd parallel volgen. Daarbij liepen we door het dal van de Geleenbeek. Aan de rand van Benzenrade sloegen we af en volgden een nieuwe route door het natuurgebied “de Putberg” (met bron en historische kalkovens). Na kruising met de A76-snelweg zagen we in de verte de molen op de Vrouwenheide. Na Huls hadden we vanaf de Schanternelsweg fraaie panorama's. In Simpelveld stonden verkeersbegeleiders met gele vesten aan. Op onze vraag of er een wielertocht langskwam, werd gezegd dat het om een processietocht ging. Dat is veel mooier zeiden we en dat bevestigden zij ook.

Bij restaurant De Witte Keizerin was een rustmogelijkheid waar volop gebruik van werd gemaakt. Nabij station Simpelveld staken we het spoor over.. Nu dwaalden we een tijdlang over een plateau met uitzichten op de heuvelruggen van het Eyserdal. Na Baneheide daalden we af door het natuurgebied van het Binnenbos naar Nijswiller. Daarbij voerde de route nog over steile hellingen, zo steil dat er langs het pad beschermde hekken stonden. Langs de Franciscanessenweg in Nijwiller stonden in een tuin en voor een raam talrijke beelden van uilen. Hier in Nijwiller was op 13 km een verzorgingspost. We lieten ons de kippensoep goed smaken.

Ons pad steeg weer, met opnieuw mooie vergezichten, en liep in de richting van Hilleshagen. Op weg naar Vijlen voerde de route over een supersmal pad met aan beide zijden prikkeldraad. De meningen over dit pad liep van "zeer mooi" tot "nooit meer in de route opnemen". Toen wij daar liepen werd een vrouw geholpen/behandeld. Zij had haar evenwicht verloren en was met prikkeldraadhekwerk en al omgevallen waarbij het prikkeldraad zelfs even in haar hoofd bleef vastzitten. Ook haar arm en handen waren verwond. Op de splitsing bij een veldkruis langs de Boombergweg was de splitsing met de 40 km. Wij volgden hier de 30 km route.

In Melleschet liepen we langs prachtige vakwerkhuizen. Na Melleschet staken we de Hermensbeek over. Voor wandelaars en fietsers was hier een loopbrug. Voor voertuigen was hier een doorwaadbare plaats. Toen we weer op de hoofdroute waren, was opnieuw een doorwaadbare plaats voor voertuigen en een loopplank voor wandelaars en fietsers . Dat was bij de Mechelderbeek. Wahlwiller werd bereikt. Hier was op de parkeerplaats van Transportbedrijf Van der heijden een verzirgingspost. De parkeerplaats stond hier vol met roodgekleurde vrachtwagens. We kregen hier naar keuze bouillon of citroenthee. De afgelegde afstand bedroeg hier 20 km.

Aan het eind van de Kruisweg in Wahlwiller zagen we dat de kerkdeur van de Sint Cunibertuskerk open stond en besloten daarop de kerk van binnen te bekijken. Toen we verder liepen zagen we bij café Gasterij A Gen Kirk wandelaars zitten die hun alcoholtekort aan het bijvullen waren. Buiten Wahlwiller voerde ons pad steil omhoog en dat kostte ons de nodige zweetdruppels. Na Eys kregen we uitzicht op kasteel Goedenraad. We liepen hier echter achter het kasteel langs.

Na een bruggetje over de Eijserbeek kwamen we in buurtschap Bulkemsbroek. Een wandelaar voor ons liep over het Bulkemsbroekervoetpad in de richting van het centrum van Bulkensbroek. Maar omkijkend kwam ze tot de conclusie dat ze een verkeerd pad had gevolgd. We moesten hier opnieuw steil omhoog. We liepen nu westelijk van Bosschenhuizen en oostelijk van Trintelen naar bosgebied Vrouwenheide. Vanaf een uitzichtpunt, iets van de route af, hadden we een fraai vergezicht op Ubachsberg. In Ubachsberg liepen we nog even de tuin in van restaurant De Leuf om daar foto's te maken van de fraaie beelden. Ubachsberg werd verlaten langs Wijngoed Fromberg. Op weg naar de finish viel in Nieuw Eykholt nog een groot rond gebouw op. De totale afstand bedroeg 33 km.

Klik HIER voor de betekenis van de but­tons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor