5e vier dorpentocht met WS78 vanuit Klarenbeek

Op zaterdag 25 maart 2017 organiseerde WS78 de 5e vierdorpentocht. De start was vanuit Kantine Sportclub Klarenbeek. Er werd ook een 20, 60,80 en 110 km georganiseerd. Met de auto waren we dit keer naar de start gereden. Normaliter gaan we met WS78 tochten met de trein omdat ik niet graag in het donker rijd. Maar nu werd het al rond 6 uur licht. Bovendien konden we deze dag al vanaf 7 uur starten. En de startlocatie lag bijna 2 km van station Klarenbeek.

Na de start liepen we naar het kabouterbos. Helaas sliepen de kabouters nog zodat we er geen een zagen. Bij station Klarenbeek staken we het station over. Nu volgden we ruim een km de Hoofdweg, provinciale weg N789. Bij de eerste mogelijkheid verlieten we de N789 en sloegen af, het Appense bos in. We kruisten in Voorst de Zutphense weg, provinciale weg N345. Over de Zandstraat werd op 6 km de eerste rustpost bereikt. Dit was een rustpost waar we later nog een keer terug zouden komen.

We liepen nu het buitengebied van Voorst in. Bij een rotonde in Gietelo was een rustmogelijkheid voor de 20 km lopers. We sloegen de Nijenbeekseweg in en dwaalden daarna door buurtschap De Halmen. Daarbij liepen we fraai over een door boapassages omzoomde dijk langs de Zwarte Kolk. We volgden een eind een beton weg totdat we afdaalde naar een pad tussen weilanden. Dat was op ongeveer 9 km. Naast een hoog hek, waar zelfs ik niet makkelijk overheen kon, was een overstapje genaakt dat niet erg makkelijk was. Ik zag dat zo'n 10 meter verderop je heel makkelijk over het hek kon stappen. Grote hilariteit onder de drie wandelaars achter ons die de moeilijke overstap hadden genomen. Een van hen dacht zelfs, dat wij de tocht hadden voorgelopen en dat we dus op de hoogte waren van die makkelijke overstap.

Na een fraai slingerend parkoers tussen weilanden kwamen we nabij ruïne Nijenbeek. De officiele route kwam niet vlak langs de ruine. Voor ons was dat geen probleem en we besloten even naar de ruine te lopen. Toen we er het voorgaande jaar waren, was de ruine in renovatie. De renovatie was nu voltooid, maar we mochten er toch nog niet inkomen. Een infobordje meldde dat het kasteel kwetsbaar bleef. Bovendien ligt de ruine in een Natura-2000 gebied met bijzondere natuurwaarden en veel beschermde dieren en planten.

Echte, ‘ongeschonden’ ruïnes zijn zeldzaam in Nederland. Ruïne De Nijenbeek, gelegen op landgoed De Poll in Voorst, is een prachtig voorbeeld. De historische overblijfselen vormen een onlosmakelijke eenheid met het omringende IJssellandschap. Menig bezoeker heeft al genoten van deze bijzondere plek met zijn rijke geschiedenis.
In 2015 is op Landgoed de Poll de ruïne De Nijenbeek geconsolideerd. Vele tientallen vaklieden hebben gedurende ruim 1 jaar, dag in, dag uit, met veel liefde en vakmanschap gewerkt aan de consolidatie van de Nijenbeek. Het eindresultaat mag er wezen.
De consolidatie is mede mogelijk geworden, dankzij een substantiële subsidie van de provincie Gelderland ter stimulering van de werkgelegenheid en het ambachtelijke vakmanschap. Dankzij de inzet van velen heeft de Nijenbeek weer een nieuwe toekomst als ruïne, zodat ook de volgende generaties ervan kunnen genieten.

Verderop staken we een overstapje over en liepen verder over een grasdijk. Een tijdlang bleven we fraai langs de IJssel lopen. Deze dag scheen de zon de hele dag, zodat het volop genieten was van de natuur en het parkoers. Op 13½ km was een binnenrust bij Museumboerderij De Kribbe te Wilp. We lieten ons de Latte Macchiato goed smaken. Verder liepen we verder over een lang fietspad. Een vreemde uitschieter van de gemeentegrens van Deventer zorgde ervoor dat we even over het grondgebied van de gemeente Deventer liepen. De Dorpskerk van Wilp, dat aan de rand van de bebouwde kom ligt, werd bereikt en spoedig daarna kruisten we de A1-snelweg.

We volgden de Holtweg even langs de A1-snelweg, maar spoedig boog deze af naar rustpost drie. Er kwam een wandelaar aangelopen uit Amersfoort, die dit jaar hoopt om voor de 50e keer de 50 km route van de Apeldoornse vierdaagse te lopen. Hij had deze vierdaagse al vaker gelopen. Maar toen hij begon met het lopen van de Apeldoornse vierdaagse mocht je pas op je 16e meedoen met de Apeldoornse vierdaagse. Hij vroeg aan mij of ik mij nog kon herinneren dat de route van de Apeldoornse vierdaagse hier in het verleden ook kwam. Dat kon ik mij niet herinneren, maar misschien liep ik de Apeldoornse vierdaagse toen nog niet. Deze route heeft er maar drie keer ingezeten.

Na deze rustpost op 18½ km. Daarna liepen we naar de Wilpsedijk, de winterdijk langs de IJssel. Hier hadden we fraaie uitzichten op de Lazaruskoelken en de uiterwaarden van Deventer en in de verte de stad Deventer. We volgden de Wilpsedijk een eind parallel over een graspad onderlangs de dijk. Daarbij hadden we een tijdlang zicht op Huis 't Schol. Er lag een grote vijver waar we omheen liepen. Op het grasveld voor het huis stond, van steen of rubber, een raceauto. We kwamen in Twello bij Hof van Twello. Bij de ingang stond dat er een "Blote voeten pad" was, maar wij het dit niet geconstateerd. Hier was namelijk een rustpost. Coos moest hier heel lang wachten voordat haar bestelde soep kwam. We troffen hier een dorpsgenoot. Zij was een uur later gestart en had ons nu al ingehaald.

We liepen nog een eind langs de Rijksstraatweg, Provinciale weg N344. Na kruising met de spoorlijn werd het weer mooi. We kwamen langs Huize Het Holthuis met een grote vijver en een hele deftige toegangspoort. Lopend door de oostrand van Twello kwamen we weer bij de A1-snelweg. Na kruising hiervan was op 29½ km in de Wilpermolen te Posterenk. We konden hier wat drinken en kregen een verpakte koek. Na het horen van de mededeling dat de dropjes bijna op waren, namen we er nog een en vervolgden ons pad. Nu werd koers gezet naar recreatieplas Bussloo. Dit was een behoorlijk grote plas. In het centrum van Bussloo liepen we langs de Sint Martinuskerk.

Nu was het niet ver meer naar de rustpost op 33½ km. Hier konden we op vertoon van een bonnetje een pannenkoek krijgen. Deze pannenkoek lieten we ons goed smaken. Net voorbij deze rust kwamen we langs een huis waar net een vrouw met haar fiets arriveerde. Ze zei: "zo ik ben binnen. Als de de 80 km loopt krijg je een roos". Hieruit concludeerde we dat zij ook met de Kennedymars had meegedaan. Over een leuk slingerende bospad, de Bandijk, dat door het Appense bos liep, hetzelfde bos als met de heenroute, werd de fruitpost op 38 km. Hier kregen we een banaan. voor het naast staande huis stond een mooie paasversiering. Nu was het nog 2 km naar de finish alwaar we even voor 5 uur arriveerde. We hadden de tocht in bijna 9½ uur gelopen. Het was een hele aardige tocht geworden. Het IVV nummer was 11684. Wij danken de organisatie hartelijk voor deze tocht. Het IVV nummer was 11670.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor