de dag van Eerde

Van 5 t/m 7 augustus 2016 organiseerde OLAT voor de 33e keer de OLAT Wandeldagen. De start was vanuit de Vresselsehut dat in het buitengebied van Nijnsel ligt. En Nijnsel is gemeente Sint Oedenrode. Op vrijdag 5 augustus 2016 liepen we vanuit de start vrijwel meteen het Vresselse Bos in. In dit bosgebied kwamen we langs het ven De Hazeputten. Daarna kwamen we bij de weg Mariahout - Nijnsel. Langs deze weg zagen we het Verbakel's Laantje liggen. Of dat wat met een bestuurslid van OLAT met diezelfde naam te maken heeft weten we niet. Daarna werd de Dommelbeemden betreden en verkend. Na een laag uitkijkplatform met uitzicht op een kerktoren van Sint Oedenrode werd op 5,3 km de 1e wagenrust bereikt. Deze rust werd bemenst door coŲrdinatoren van de Wandelen-op-Dinsdag wandelgroep.

Na de Lieshoutsedijk werd de A50-snelweg gekruist. Meteen daarna voerde het pad steil omlaag over het talud van het viaduct. Zowel wandelaars voor ons als achterons liepen hier een alternatieve route omdat ze het officiŽle pad te steil vonden. Nu werd de Schijndelse heide bereikt, Daar werd het hoogste punt van de Vlagheide en van de wandel3daagse bereikt. Deze voormalige vuilstortplaats is nu omgetoverd in een tientallen meters hoge heuvel. Op het hoogste punt is het uitzicht fantastisch. Daarna werd een eendenkooi bereikt. Voor deze wandeling was dit gebied exclusief geopend. Na een vijver werd deze vijver via een brug overgestoken. Na het Kooiker huisje liepen we over een pad met meer dan twee meter hoog riet en eindigde bij een veld vol met geel gekleurde bloemen. We staken de weg Veghel-Schijndel over en kwamen in het bijzondere Wijboschbroek. Even voor Wijbosch was nog een kleine wagenrust, alleen voor de 35 km lopers. Uiteindelijk kwamen we uit bij een Schaapskooi. In een nabij gelegen weiland was een schaapherder bezig met het trainen van zijn schaapshond met schapen Op camping Het Goede Leven was op 23,4 km de horecarust.

Daarna werd de A50 weer gekruist. Na het buitengebied van Eerde liepen we in de richting van Veghel en kwamen bij de zgn. Poort van Veghel. Vervolgens kwamen we bij de Moerkuilen, een veenplas in het Dommeldal. Hier werd wagenrust 3 bereikt, de soeppost, op 32,6 km. Ikzelf loop in de winter nogal eens wandeltochten bij WS78. Daar is op ongeveer 10 km de eerste verzorgingspost met soep. Hier bij OLAT is de soeppost aan het einde. Daarna volgde nog een traject door het Vresselsbos alvorens de finish werd bereikt. De totale afstand van deze 35 km route bedroeg 36,6 km. Er waren deze dag 416 deelnemers.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor