vorig verslag volgend verslag Terug naar het overzicht van het Airbornepad fotoreportage alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar het overzicht van de LAW's, streek- en NWBpaden op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Airbornepad: De Kleine Elft / Reek - Molenhoek

Airbornepad

het Graafs museum te Grave We hadden uitstekend overnacht en voor de 2e keer ontbeten we in de ochtend buiten. We werden op donderdag 26 juli 2012 naar het eindpunt van de vorige dag gebracht. Dat was nabij De Kleine Elft te Reek. De route voerde langs camping Buin­ber­gen. Hier overnachtte één van de deelnemers.

We liepen nu door open gebied door buurtschap Driehuis. In Velp liepen we even langs de Bos­sche­baan, de doorgaande provinciale weg N324. Verder liepen we in de richting van Escharen. Hier liep ons pad door het Raamdal langs rivier Raam. Langs de Graafsche Raam werd Grave bereikt.

Airbornepad - Raamdal

Omdat vanuit Grave naar de sluis bij Grave een oninteressante weg liep, had de reisleider voorgesteld om het pad langs de Raam te blijven volgen tot de sluis. De anderen in de groep vonden dat een goed idee. Maar ikzelf gaf er de voorkeur aan om de officiële route te volgen. Door de reisleider mochten we zelf bepalen wat we wilden. Hoewel ik de voorgaande avond Grave al wat rond had gekeken, kwam ik toch langs locaties waar ik nog niet langs was geweest en het fotograferen zeer de moeite waard was.

Aan de voet van de Luitenant John S. Thompson brug en met uitzicht op het Gemaal van Sasse hadden we een verzorgingspost.

Airbornepad

de Maas bij Grave beneden de sluis De John S. Thompson Brug is tijdens Operatie Market Garden veroverd door luitenant John S. Thompson. Als eerbetoon is zijn naam aan de brug gegeven. Dit gebeurde tijdens de herdenking van september 2004 door zijn weduwe. Thompson was pelotonscommandant van de 82ste Amerikaanse Airborne Divisie. Hij kwam op 17 september 1944 met 16 mannen neer in de Mars en Wythpolder. Dit was ongeveer 700 meter verwijderd van de brug. Eerst ging hij naar het gemaal Van Sasse. Daarna ging hij via het water naar het dijkje tussen het gemaal en de Rijksweg.

De anderen waren hier al gearriveerd. We ver­volg­den ons pad en staken de brug over de Maas over. Na de brug liepen we onder de brug door en kwamen langs de sluis. Vroeger, toen ik nog jong was, luisterde ik om 6:40 uur in de ochtend wel eens naar de waterstanden. En dan werd ook altijd Grave beneden de sluis genoemd. Nu kon ik die plek dan in het echt aanschouwen.

Het was, evenals de andere wan­del­dagen, wederom warm. De schaduwplekken in de route werden dan ook optimaal benut. We liepen nu langs de Maas weer in de richting Grave, maar dan aan de noordzijde van de rivier. Daarbij liepen we door het buitengebied van Nederasselt langs het Molenwiel naar Ewijk. ver­volgens werden buurtschap Schoonenburg bereikt. Door het Overasseltsche Broek kwamen dw door buurtschap Valenberg.

Airbornepad - <Molenwiel
Airbornepad - <Molenwiel
Airbornepad - <Molenwiel

Nu kwamen we door na­tuur­ge­bied Overasseltse vennen in het Rijk van Nijmegen. Alle vennen hebben hier eigen namen zoals het Botersnijder West, Botersnijder Oost, Schietven, Botersnijder Zuid, Molenven en het Donderbergven.

Airbornepad

natuurgebied Overasseltse vennen 
in het Rijk van Nijmegen Door het Heumense bos werd buurtschap 't Vosseneind bereikt. We kruisten de A73 en kwamen doorop in Heumen. Een grote poster van een paar schaatsers in winterkleding deed ons niet afkoelen. Om half vier liepen we langs de plaatselijke kerk. Dit tijdstip lazen we af op de klok. Buiten Heumen staken we het Maas-Waal kanaal over. En was hier volop bouwactiviteit. Maar wat het gaat worden werd niet duidelijk. We volg­den het kanaal aan de oostzijde overgaand langs de Maas. Bij de Rooms Katholieke Parochiekerk St. Antonius Abt liepen we Molenhoek/Mook in. Bij het cafetaria nabij het stadhuis van Mook was het eindpunt voor deze dag.

's-Avonds aten we warm in het restaurant van het Van der Valk hotel. Het werd deze dag ongeveer 28 graden.

naar de top van deze pagina

Henri Floor