eerste dag Vechtdal Vierdaagse derde dag Vechtdal Vierdaagse terug naar het overzicht van de Vechtdal Vierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Foto's van de 3e Toeractief Vechtdal vierdaagse 2011 alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen Picasa de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor
3e Toeractief Vechtdal vierdaagse 2011, 2e wandeldag

3e Toeractief Vechtdal vierdaagse 2011

Witte of Lambertus kerk Heemse Op donderdag 23 juni 2011 was de start vanaf Fa­mi­lie­park De Vechtvallei te Diffelen.

De camping werd verlaten over een dijk (de dijk langs de Vecht). We kwamen uit op een nieuw ge­as­fal­teerd fietspad. Toen ik de routebeschrijving aan het bestuderen was stap­te ik op de rand van het asfaltfietspad waarbij ik bijna mijn voet verzwikte. Ge­luk­kig liep het goed af, maar de schrik zat er goed in. We verlieten de start over de Schalm­maat­dijk overgaand in Marsweg. We liepen naar het plaatsje Rheeze en aan de Rhee­zer­brink be­won­der­den we de talloze fraaie boerderijen. We verlieten Rheeze door na­tuur­ge­bied langs de Vecht.

We kwamen uit op de Veldbrakerweg bij Boerengolf Veurink. We besloten ons echter bij het wandelen te houden. Over het Bollenkolkpad werd Hardenberg bereikt. We lie­pen door een tunnel onder de Twenteweg (N343) door. De wanden van de tunnel waren aan beide zijden versierd met tekeningen en schilderingen. Door schitteringen lukte het niet om deze wanden fotografisch vast te leggen.

We kregen uitzicht op de Molengoot, een zijtak van de Vecht. Vervolgens staken we de Vecht over bij de Stuw Hardenberg Naast de Vecht lag hier een vistrap. In Hardenberg liepen we over De Stuwdijk, Jan van Arkelstraat en Willebrandt van Oldenburgstraat alvorens nabij het centrum van Hardenberg het fraai oude pand van Randstad aan de Lage Doelen te kunnen bewonderen. Bij restaurant De Troubadour staken we de Vecht opnieuw over.

3e Toeractief Vechtdal vierdaagse 2011

Haarplas We kwamen nu in Heemse bij molen De Oelemölle Er zijn verschillende verklaringen voor de naam Oelemölle, maar over het algemeen wordt aangenomen dat deze naam komt van de zogenaamde Uilenbelt, waarop de molen gebouwd is. De naam werd officieel in 1967 in gebruik genomen.

We liepen verder door Heemse. Bij de Europaweg aangekomen kregen we een licht bui­tje te ver­wer­ken. We stopten even onder een boom met flink veel blad om mijn pet te­voor­schijn te halen omdat deze pet ook als regenpet dienst doet bij lichte regenval. De Molengoot staken we ook weer over en even la­ter kruisten we de N343. Op deze plaats ging de Twenteweg over in de Haardijk. We zetten nu koers naar de Witte of Lam­ber­tus kerk te Heemse. Daar­bij kwamen we nog langs het fraaie pastoriegebouw van de kerk. De Rheezerweg werd overgestoken waarop we over de Oude Rheezerweg verder liepen. Hier langs hadden we fraaie uitzichten op naastliggende na­tuur­ge­bie­den.

De eerste rustpost werd bereikt bij camping De Kleine Belties. We hoorden hier een dame zeggen, dat ze het zo opvallend vond dat er zoveel 40 km wandelaars alleen liepen. Zij was zich aan het voorbereiding voor de Kennedymars uit Haaks­ber­gen. Bij deze rust troffen we een dame, die in hetzelfde Bed and Breakfast adres overnachtte als dat wij overnachtten.

3e Toeractief Vechtdal vierdaagse 2011

nabij Stegeren Nu zetten we koers naar boswachterij Hardenberg. Hier dwaalden we een tijdlang door de bossen tot­dat we bij de Haarplas aankwamen. Hier voerde ons pad over het meer via een houten brug. Halverwege de brug was een schuilhutje met bankje en vrij uit­zicht naar beide kanten van het meer. Verderop in het bos kwam een auto van staats­bos­be­heer ons te­ge­moet gereden. De boswachter sprak een wan­de­laar voor ons vermanend toe omdat hij met een los­lo­pende hond liep.

We kwamen bij een volgend meer, de Oldemeijer. Hier troffen we een heleboel jon­ge­ren. En het was wel heel opvallend dat hier een paar pijlen ont­bra­ken. Er stond echter een man, die ons wist te ver­tel­len hoe we verder moesten lopen.

We liepen hier over een fietspad langs een parkeerplaats. Op de parkeerplaats kwam een auto aangereden van staats­bos­be­heer, dezelfde als eerder in dit verslag. Tot onze grote verbazing stapte de boswachter uit en rende zo hard als hij kon ons voorbij in de richting van een wandelaar met aangelijnde hond, ook dezelfde als eerder in dit verslag. De boswachter maak­te de wandelaar duidelijk dat het pad, waarop hij liep, niet toe­ge­staan was om daar met honden te lopen. Gelukkig voor de wan­de­laar wist de boswachter een alternatieve route uit te duiden, want spoedig troffen we de wandelaar met hond weer op het parkoers. We liepen nog om een ander, naamloos, meer alvorens weer in Rheeze te komen. Het regende nu licht en daar­door maakten we hier nu geen foto’s. Over de Peppelweg en de Rheezerweg werd de start en tevens finish van de eerste 25 km bereikt.

3e Toeractief Vechtdal vierdaagse 2011

nabij Stegeren Na een rust vervolgden we met de lus van de 15 km. Opnieuw dwaalden we door boswachterij Har­den­berg, uiteraard wel door een ander deel. We kwa­men in Stegeren bij de laatste rustpost. Ons werd gevraagd of we de laatste waren. Dat geeft toch aan dat de organisatie nog niet vlekkeloos is, want hoe weet je nou als wandelaar of er nog wandelaars achter je zitten. Later bleek dat er in ieder geval nog zes wandelaars achter ons zaten. We liepen een wandelend echtpaar uit Heerlen achterop. Met hen hebben we nog een tijd in een tunnel onder de N36 te Diffelen gestaan om de regen van een naderend onweersfront beter te kunnen opvangen. De regen viel, op dat moment, alleszins mee. Toen we bij de finish naar de auto liepen en op korte afstand bij een was- en toiletgebouw waren barstte een nood­weer los. Naast regen en onweer kwam er ook hagel uit de lucht vallen. We finishten deze dag om 16:50 uur.


naar de top van deze pagina

Henri Floor