tweede dag Drents Friese Woud Wandelvierdaagse vierde dag Drents Friese Woud Wandelvierdaagse terug naar het overzicht van de Drents Friese Woud Wandelvierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Drents Friese Woud Wandelvierdaagse alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling Drents Friese Woud Wandelvierdaagse foto's nabestellen Terug naar de homepage van Henri Floor 3e wandeldag, zaterdag 30 mei 2009
Drents Friese Woud Wandelvierdaagse 2009 De derde dag van de Drents Fries Woud wandelvierdaagse op zaterdag 30 mei 2009 voerde als eerste naar het stadhuis van de gemeente Westerveld in Diever.
De Gemeente Westerveld ligt in Zuidwest-Drenthe. Het is een plattelandsgemeente met twee Nationale Parken binnen haar gemeentegrenzen en 26 grote en kleinere kernen. De gemeente omvat de dorpen Boschoord, Darp, Diever, Dieverbrug, Doldersum, Dwingeloo, Eemster, Frederiksoord, Geeuwenbrug, Havelte, Havelterberg, Leggeloo, Lhee, Lheebroek, Nijensleek, Oldendiever, Oude Willem, Uffelte, Vledder, Vledderveen, Wapse, Wapserveen, Wateren, Wilhelminaoord, Wittelte en Zorgvlied. Voor de herindeling op 1 januari 1998 was de gemeente opgesplitst in de gemeenten Diever, Dwingeloo, Havelte en Vledder.
We verlieten Diever in noordwestelijke richting en liepen langs de bosrand van bosgebied Berkenheuvel. Uitgekomen op de geasfalteerde Bosweg liepen we over het naastliggende fietspad naar cafe restaurant en camping Hoeve aan den Weg te Oude Willem. Hier was op 6,3 km de eerste rust- en stempelpost.
Olle Willem
Het verhaal van Olle Willem en de schop gaat in het kort als volgt: Een magische schop wordt gevonden door een zwerver. 's Nachts onthoofdt de schop een hond. De volgende dag ontdekt hij dit en haalt de veldwachter erbij. Die nam de schop in beslag en verkocht hem aan een kerel met een rooie baard. Deze wilde de volgende dag daarmee een veldje omploegen, maar toen hij wakker werd was het hele veldje al geploegd. Dit vond hij eng, dus gaf hij de schop aan Olle Willem, van wie gezegd werd dat hij magische krachten had. Deze had wel door dat het een aparte schop was en zei tegen de schop dat hij de baas was, niet de schop. De schop werd hier zo boos van dat die Olle Willem en al zijn honden vermoordde en daarna begon hij te graven. Dagen en nachten tussen Diever, Smilde en Appelscha. Pas na een lange tijd, toen ze niks meer hoorden, durfden de mensen weer te komen. Er was een groot rechthoekig stuk land ontgonnen. Dit wordt Oude Willem genoemd...
Daarna dwaalden we lange tijd door boswachterij Smilde. Na de Torendreef en de Kosterveldweg volgde een kruising met de vervolgroute na de eerste rustpost. In het verleden hebben we dit vaker met deze vierdaagse gehad en zorgt iedere keer opnieuw voor onduidelijkheden voor de wandelaars. Dat is jammer voor deze overigens mooi vierdaagse. Alvorens de tweede rust- en stempelpost op 12,9 km werd bereikt kwamen we fraai langs meertje Oldeveen. Deze mobile post lag aan de Houtvester Jansenlaan, een zandweg. Drents Friese Woud Wandelvierdaagse 2009
Vroeger was een houtvester iemand die boven de boswachter stond. Hij had de verantwoordelijkheid over een bepaald gebied. De houtvester Jansenlaan is vernoemd naar houtvester J.J.M. Jansen. Hij had in het prille begin de leiding over de bebossing van heel Drenthe vanuit Assen (hij werkte er van ongeveer 1924-1954).
Door bosgebied Zuidelijke Veldhuizen werd op 19,3 km een rust- en stempelpost bereikt op camping ReeŽnwissel.

Nu kwam het minst mooie stuk van deze wandeldag. Eerst liepen we door de buitenwijk van Hoogersmilde. Daarna liepen we door bosgebied Noordelijke Veldhuizen. In deze 40 km lus liepen we grotendeels door ťťn bosgebied, waarbij we in het begin enige kilometers vlak langs een verkeersweg liepen. Daarna slingerde de route terug naar de rust- en stempelpost op camping ReeŽnwissel. We hadden het idee, dat het slingeren in het bosgebied alleen werd gedaan om de kilometers vol te maken.

Na deze rust, die op 28,8 km lag betraden we opnieuw boswachterij Smilde. De daarop volgende mobile post lag op 32,8 km aan de Houtvester Jansenlaan.

Drents Friese Woud Wandelvierdaagse 2009 De laatste 6 km voerde langs boerderij Vaders Erf. We kwamen op een fietspad langs een zandweg uit, dat we enige kmís volgden. Omdat de zandweg enigszins mul was besloten de meeste wandelaars hier het schelpenfietspad te volgen. Door het mooie weer waren er ook veel fietsers, die hiervan gebruik maakten. Sommige fietsers verwees ons naar de zandweg. Maar die verwijzing was alleen tijdens het passeren van de fietsers en wij trokken ons niets van de verwijzing aan. We kwamen nog langs camping Wildryck, dat voorheen onder de naam Ellert en Brammert bekend was.

Even voor Diever verlieten we dan uiteindelijk de zandweg met naastliggend fietspad. Na een verkoper van ijsjes zagen we vier lieftallige jonge dames naar rechts kijken. Wij besloten ook naar rechts te kijken en zagen toen op afstand het hunebed van Diever liggen. De totale dagafstand bedroeg 39,8 km. Volgens onze GPS was dat 39,1 km. Het IVV-nummer was 11550.

naar de top van deze pagina

Henri Floor