derde dag Drents Friese Woud Wandelvierdaagse terug naar het overzicht van de Drents Friese Woud Wandelvierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Drents Friese Woud Wandelvierdaagse alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling Drents Friese Woud Wandelvierdaagse foto's nabestellen Terug naar de homepage van Henri Floor 4e wandeldag, zondag 31 mei 2009
Drents Friese Woud Wandelvierdaagse 2009 Op deze vierde- en laatse wandeldag op zondag 31 mei 2009 van de Drents Friese Woud Wandelvierdaagse verlieten we Diever via de Bosweg in noorderlijke richting. Bij de bosrand aangekomen sloegen we af en liepen langs de Noorderesch. Later kwamen we ook door bosgebied van het Drentsch Friese Woud. Daar, waar een verwijzing naar rechts stond naar het Onderduikershol, sloegen wij links af. Op 6,6 km was in Wapse in dorpshuis Ons Huus de eerste rustpost op 6,7 km.

Verderop kwamen we langs ons overnachtingadres aan de Ten Darperweg. Door bosgebied werd het Zuiderveld bereikt. We troffen een echtpaar uit Almelo op de fiets langs de kant van de weg. Daaronder bevond zich een geblesseerde wandelaarster. Ze was geblesseerd en kon niet meedoen met deze vierdaagse. Ze stonden op een (schoon)zus te wachten. Na enig praten werd vastgesteld, dat degene waarop ze wachten al gepasseerd was. Op 10,8 km werd de bessenkwekerij Rozeboom bereikt.
Kwekerij Zeldenrust en de Wapserbloemenpluktuin.
In 1986 zijn Jan en Riekje Rozeboom begonnen met de teelt van biologische blauwe bessen en aardbeien. Met groot enthousiasme hebben ze dit steeds een beetje uitgebreid met als resultaat dat ze nu een kwekerij hebben met blauwe bessen, aardbeien, rode bessen, kruisbessen, frambozen en snijbloemen. Sinds 2005 hebben ze ook de bloemenpluktuin waar je jouw eigen boeket kunt plukken.
Drents Friese Woud Wandelvierdaagse 2009 We staken de Wapserveensche Aa over via een sluisje. Toen we aan de overkant waren en omkeken zagen we op het sluisje een bordje verboden toegang zitten. Na zo'n 3 km de Wapserveensche Aa gevolgd te hebben bleek op een kruising een auto-ongeluk te hebben plaatsgevonden. Zo te zien waren er geen gewonden maar een rode auto zat aan de rechtervoorkant flink in elkaar. Kijk desgewenst maar in de fotoreportage. Op een ooievaarsnest zagen we twee ooievaars zitten. Ze wilden voor de foto niet mooi gaan zitten Op 17,2 km was een rustpost in Vledder.

De lus van de 40 km voerde nu globaal om Vledder heen.
Vledder is een esdorp in het zuidwesten van Drenthe in de gemeente Westerveld. Vledder kent, net als vele andere Drentse brinkdorpen, een lange geschiedenis. In de omgeving van Vledder zijn diverse grafheuvels en urnenvelden gevonden uit de nieuwe steentijd. Er zijn diverse prehistorische vondsten gedaan zoals stenen bijlen, barnsteen en urnen. De naam Vledder duidt op een natte plaats. De twee oudste straten van het dorp liggen dan ook rondom een lagere plek die vroeger vrij nat was. Het dorp heeft twee brinken, die in de volksmond de grote en de kleine brink genoemd worden. Zoals bij alle esdorpen, ligt niet ver van het dorp een beek, de Vledder Aa. Het Vledderveld achter de es is nu een boswachterij van Staatsbosbeheer. In de oorlog was tot 1942 bij dit Vledderveld een werkkamp gevestigd voor Joodse mannen die door de Duitsers gedwongen werden om het Vledderveld te ontginnnen. Eind 1942 werd dit kamp geruimd en vertrokken de mannen naar Kamp Westerbork. Na de oorlog heeft het kamp nog een tijdje gediend als opvang voor dienstweigeraars
Drents Friese Woud Wandelvierdaagse 2009 Eerst kwamen we langs een kerkhof. Verderop kwamen we nog langs een achtkante stellingmolen.
De molen is naamloos, maar wordt over het algemeen als de Molen van Vledder aangeduid.
Toen we de molen verlieten volgde een lusje waarop we na enige km’s ongeveer 300 meter verderop weer in Vledder kwamen. Vlak bij de oude Nederlands Hervormde Johannes de Doper kerk met grote kerktoren was op 22 km een rustpost in café restaurant De Tippe.
Vledder is een prachtig Drents dorp met een vriendelijke bevolking temidden van mooie natuur. De omgeving van Vledder en zijn buurtschappen is zeer geschikt voor wandelaars en fietsers, natuurminnaars en rustzoekers, lezers en schrijvers. Maar ook voor liefhebbers van paardrijden of lekker eten of een terrasje pikken.

In 1818 kwam een grote ommekeer in de geschiedenis van Vledder: de "Maatschappij van Weldadigheid" werd opgericht door generaal Johannes van der Bosch. De stichting trok zich het lot aan van arme mensen. Vanuit het hele land werden gezinnen naar de "koloniën" van de Maatschappij gestuurd om te werken.

Zo kende men al vanaf 1819 het verplichte onderwijs en had men binnen de Maatschappij van Weldadigheid in 1827 een verplicht ziekenfonds. In 1893 begon de Maatschappij als één van de eerste instellingen in Nederland met de verzorging van bejaarden.
Drents Friese Woud Wandelvierdaagse 2009 We verlieten het centrum van Vledder weer en op 27,6 km was de mobile post, rustpost Vennetje. Toen wij arriveerden, waren leden van de organisatie al druk bezig met het opruimen. Maar één tafel en twee banken stonden nog, want ze hadden de informatie dat er nog wandelaars moesten komen. Het bleek dat wij de laatste wandelaars waren. De voorlaatste wandelaar was ongeveer 10 minuten te voren vertrokken. We besloten na deze rust het tempo te verhogen.

Naar de volgende rustpost voerde het pad vrijwel alleen over verharde wegen. En dat schiet op. Op 30,6 km was in Bessenkwekerij Roozenboom een rustpost. Na het halen van onze stempel vervolgden we zonder te rusten ons pad. Nu waren we niet meer de laatste, want op de rustpost zaten nog een aantal wandelaars. Via de Wapser Herberg werd op 33,5 km dorpshuis Ons Huis te Wapse bereikt. Hier was de laatste post. De totale afstand bedroeg 39,0 km (GPS 40,5 km). Het IVV-nummer was 11551

naar de top van deze pagina

Henri Floor