tweede dag Drents Friese Wold Wandelvierdaagse terug naar het overzicht van de Drents Friese Wold Wandelvierdaagse Drents Friese Wold Wandelvierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 14e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse, 1e wandeldag, donderdag 22 mei 2008.

Met de Drentsch-Friese Wold Wandelvierdaagse (Diever) 2008

nabij Wapse
Toen wij op 21 mei al rond kwart voor drie in Diever waren gearriveerd, besloten we na de inschrijfprocedure nog wat rond te kijken en te fotograferen. Want we hadden om 5 uur in de namiddag afgesproken op ons overnachtingadres. Daarbij kwamen we onder andere langs de Nederlands Hervormde Kerk.
Dit kerkgebouw van de Hervormde Gemeente behoort tot de oudste kerken van Drenthe en was voor de Reformatie gewijd aan Sint Pancratius. Zij vindt haar oorsprong in de 9e eeuw. In de eeuwen daarna maakten de houten kerk plaats voor een tufstenen Romaanse kerk met een vrijstaande toren. In de 14e eeuw werd het gesloten koor vervangen door het (huidig) gotisch veelhoekig koor. Twee eeuwen later volgden de zijbeuken, waardoor de toren werd ingesloten en het gebouw zijn huidige vorm kreeg. Blikseminslag verwoestte het gebouw in 1759. De gedenksteen boven de dubbele deuren (zuidgevel herinnert aan deze gebeurtenis. In 1959 werd de kerk grondig gerestaureerd. Het Van Oeckelen-orgel in de kerk dateert uit 1882.
Met de Drentsch-Friese Wold Wandelvierdaagse (Diever) 2008

Veenhuizerlanden Op donderdag 22 mei voerde de route in west noordwestelijke richting en had als verste plaats de Friese plaats Boijl. Hoewel er al om 7 uur gestart kon worden vanuit het Dingspielhuus (een soort dorpshuis) te Diever, vertrokken wij om 8 uur.
Diever is geen grote plaats en al spoedig verlieten we dan ook deze plaats. Ons parcours voerde als eerste door buurtschap Kalteren. Het waren eigenlijk niet meer dan een paar boerderijen, maar elke streek moet toch een naam hebben. We zetten koers naar Wapse en een kilometertje volgden we de hoofdweg door Wapse, te weten de Ten Darperweg. De eerste rustpost was in Dorpshuis Oens Huus op 4,5 km.
Het was voor ons 40 km lopers nog te vroeg om te rusten. Daarop vervolgden we, na het eten van een banaan, die we hier op de eerste rustpost hadden gekregen, ons pad. Over de Zodenweg door het Noorderveld werd Wapse verlaten. Daarop werd het riviertje Vledder Aa bereikt. We troffen hier verschillende bekenden van WS78 tochten. Nadat we verderop het riviertje waren overgestoken werd de mobiele post “Schaapskooi” bereikt. De afgelegde afstand bedroeg hier 9,5 km. Deze rustpost, waar we koffie, thee, frisdranken, gevulde koeken en mars konden krijgen, was gelegen aan de zuidoost kant van het Doldersumse Veld.
Met de Drentsch-Friese Wold Wandelvierdaagse (Diever) 2008

in het Doldersumse Veld We vervolgden ons pad door de oostrand van het Doldersumse Veld. Daarbij kwamen we op korte afstand langs een oorlogsmonument. Dit lag op korte afstand van de hoofdroute.
Op die plaats werden op 8 september 1944 zes jonge mensen omgebracht. Zij waren gevlucht uit het Arbeidskamp te Vledder. De Gestapo vond hen en fusilleerden hen allen.
Zij die vielen:

Gerardus M. van Corstanje
Jan van Dijk
Pieter Groenhuis
Wilhelmus Kloonen
David Oomens
Christiaan van Tongeren
Met de Drentsch-Friese Wold Wandelvierdaagse (Diever) 2008

klokkestoel in Boijl Verder liepen we door de noordkant en westkant van het Doldersumse Veld. Daarop werd het uitgestrekte bosgebied van Landgoed Boschoord bereikt. In Hoeve Boschoord was op 14,2 km de derde rustpost.
Hoeve Boschoord bestaat uit het forensisch psychiatrisch centrum “de Beuken” en het orthopedagogische behandelcentrum “‘t Wold”. Er worden licht verstandelijk gehandicapten met ernstige gedrags- en psychiatrische stoornissen behandeld. In de praktijk is Hoeve Boschoord vooral het ‘dorp’ waar de tijdelijke bewoners zich thuis voelen. Een kleine samenleving op zich, met alles wat daarbij hoort. Met rechten en plichten, duidelijke regels én vrijheden. Om samen op een verantwoorde en toekomstgerichte manier te wonen, werken en leven.
We troffen hier een wandelaar die een foto aan het maken was. Omdat we niet gewoon zijn om zo maar namen te noemen willen hem als volgt omschrijven. Zijn voornaam is de taal die veel in Frankrijk wordt gesproken. Zijn artiesten-achternaam is Hobby. Hij heeft ook een eigen website waar, naast zijn eigen foto’s, ook foto’s van anderen op staan, ook van deze vierdaagse. Hij woont in een gemeente waarin het middelpunt van Nederland ligt.
Daarna volgden we nog een lus door bosgebied Boschoord. Maar daarna voerde het parkoers een tijdlang over verharde wegen. Daarbij kwamen we nog langs een boerderij waar de kinderen een grote, gedeeltelijk open hut, met de naam De Bontekoe, hadden gemaakt. Het meest noordwestelijke punt van deze dagwandeling werd bereikt in het plaatsje Boijl, gemeente Weststellingerwerf. Hier was in dorpshuis De Tille op 18,5 km een rustpost. Toen wij er aankwamen waren hier geen wandelaars. Van de organisatie zaten 4 mensen achter een tafel. Er werd rustige Nederlandstalige muziek gedraaid en dat nodigde uit voor een langere rust.
Met de Drentsch-Friese Wold Wandelvierdaagse (Diever) 2008

begraafplaats Boijl Vlak voor deze rust brachten we trouwens nog een bezoek aan het terrein van de plaatselijke kerk. Naast de kerk stond een oude klokkenstoel, oorspronkelijk uit 1600 en in 1984 voor de laatste keer gerestaureerd. Verder stond er op het infobordje: Luidklok behoort tot de oudste van ons land met randschrift: “Ende lut bequame, Martinus Klocke is mijn name. In ’t jaar van ons Heere 1399”. Rondom de kerk was de begraafplaats. Hier stonden heel oude grafstenen.
Een vrij lange verharde weg voerde ons weer terug naar de bossen van landgoed Boschoord. Hier was het weer aangenaam lopen. Er zat een heel leuk smal pad in het parkoers. Bij Boschoord aangekomen was weer een rustpost. De afgelegde afstand bedroeg hier 23,5 km.
Opnieuw liepen we door de bossen van landgoed Boschoord overgaand in het Doldersumse Veld. 200 meter van de route was een uitkijktoren vanwaar we een heel eind over het Doldersumse Veld konden kijken. Op 27,8 km bereikten we weer de mobiele post “Schaapskooi”. De afgelegde afstand bedroeg nu 27,8 km.
Met de Drentsch-Friese Wold Wandelvierdaagse (Diever) 2008

Veenhuizerlanden Zoals zo vaak is ook nu weer het geval dat naarmate de tocht over de helft is er minder over het parkoers wordt verteld. Er is toch een zekere vermoeidheid dat dit veroorzaakt. We staken nog de Vledder Aa over op het punt waar we op de heen-route begonnen waren met langs het riviertje te lopen. Op 33,8 km werd dorpshuis Oens Huus te Wapse bereikt. Door het warme weer, ongeveer 21 graden, besloten we hier ook te rusten.
We passeerden nog een paar keer bordjes van Nationaal Park Drentsch Friesche Wold, waarnaar ook deze 4-daagse is genoemd, alvorens de finish op 39,4 km te bereiken. Wij hadden deze dag 8 uur en 25 minuten nodig gehad. Het IVV-nummer was 16989.
Op weg naar onze auto troffen we een wandelaarster met volle bepakking die nog naar de startlocatie onderweg was. Zij had deze dag uitgerekend hoe laat zij van huis moest gaan om nog voor 9 uur in Diever te arriveren. Van Meppel wilde ze naar Diever reizen, maar de buschauffeur zei dat hij weer terugkeerde naar de garage. Het was namelijk de periode dat de buschauffeurs stakingsacties hadden, waarbij alleen tijdens de spits gereden werd. De desbetreffende wandelaarster heeft daardoor tijdens de eerste dag van de vierdaagse een uitgebreide stadswandeling door Meppel gemaakt.
naar de top van deze pagina

Henri Floor