tweede dag Drents Friese Wold Wandelvierdaagse terug naar het overzicht van de Drents Friese Wold Wandelvierdaagse Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2007 Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 13e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2007, 1e wandeldag, donderdag 24 mei 2007.

Met de Drentsch-Friese Wold Wandelvierdaagse (Diever) 2007 De wandeltocht voerde deze dag door het Nationaal Park Drents-Friese Wold en boswachterij Smilde. De routebeschrijving van deze tocht is heel moeilijk te volgen omdat de aanduidingen minimaal zijn. Als je de routebeschrijving pas volgt op het moment dat je hem echt nodig hebt, dan heb je aan de route beschrijving echt helemaal niets. Maar naast de routebeschrijving heb je ook nog de bepijling. En die was in het algemeen goed. Alleen bij de grote rustposten was niet altijd duidelijk welke kant je op moest. Op de rustpost waar alleen de 40 kilometer-lopers kwamen, moesten dan ook enige keren wandelaars teruggeroepen worden die een verkeerde kant wilden oplopen.
De tocht ging grotendeels door de bossen van boswachterij Smilde. Hier was het met de warmte het domein van de muggen. Zelfs bij sanitaire stops wisten ze je in no time te vinden. Nu schijnt het zo te zijn dat voor muggen ons bloed heel erg lekker moet zijn. Omdat muggen meestal alleen op niet bewegende blote benen en armen kwamen, moesten we flink doorlopen. De 40,4 km werd dan haast in record tijd door ons afgelegd in 7 uur en 20 minuten.
Met de Drentsch-Friese Wold Wandelvierdaagse (Diever) 2007 Na de start kregen we op een gegeven moment uitzicht op twee stenen pijpen van de kalkovens van Diever. Je moest wel weten waar de kalkovens ongeveer stonden, want ze vielen tussen de bomen maar amper op. Alle routes gingen eerst naar ´t Wildrijck. De afgelegde afstand bedroeg hier 4,0 kilometer. Hier ging de 10 km weer terug naar de finish. De overige afstanden hadden hier hun laatste grote rust. Toen wij hier ‘s-middags kwamen troffen we hier een echtpaar uit ons eigen dorp, dat gelegen is op de Utrechtse Heuvelrug. Hier is ook een nationaal park en een gemeente naar genoemd.
De mobiele post, die midden in het bos lag, was het verste punt van de 20 km. De afgelegde afstand bedroeg hier 8,5 kilometer. De 30 en 40 km kwamen hier later op de terugweg nogmaals langs.
Vanaf de eerste café rust naar de tweede café rust was een afslag naar links over een wat smaller bospad waar veel wandelaars voorbij zijn gelopen. We hoorden van een wandelaarsters, dat zij die pijl ook niet had gezien en dat zij gewoon was blijven doorlopen totdat ze weer een pijl zag. En pas bij de tweede café rust tot de ontdekking kwam dat zij de mobiele post niet had gehad.
Met de Drentsch-Friese Wold Wandelvierdaagse (Diever) 2007 Daarna kwamen we, na eerst over het hele terrein van camping "De Reeënwissel" te hebben gelopen, bij de kantine. De afgelegde afstand bedroeg hier 12,3 kilometer. We hadden oorspronkelijk het plan om hier kort te rusten. Maar we troffen hier een internetfotograaf uit Harlingen die zijn foto´s naast zijn eigen website ook op www.wandelmee.nl toevertrouwd. En met mensen met dezelfde belangstelling en die je weinig ziet of spreekt, is het prettig praten, waardoor je de tijd weer makkelijk vergeet.
Hierna was spoedig de splitsing met de 30 km. We hadden daarna op het 40 km parkoers nog een rustpost op recreatiepark De Horrebieter in Hoogersmilde. We kregen na het stempelen nog een informatiefolder uitgereikt. Men wil hier in het najaar een groot wandel- en fiets-festijn organiseren en in de folder wordt gevraagd om te reageren waarnaar de belangstelling uitgaat. Op de folder stond onder andere een tekeningetje van een dame met rugzak en wandelstok afgebeeld.
Voorbij de mobiele post (met een afgelegde afstand van 28,0 kilometer) op de terugweg haalden we een voor ons bekende tweeling uit Hengelo in. Zij hadden in 2004 meegedaan met de 75 van Hengelo op een heel aparte manier. Hans Davids, die helaas al is overleden, heeft daar nog een mooi verslag over geschreven. Na de laatste rustpost in 't Wildrijck (met een afgelegde afstand van 34,4 kilometer) troffen we vlak voor Diever bij een hunebed de vierdaagse fotografe en zij legde ons vast op de gevoelige plaat. Het IVV nummer was 16648.
Bij de finish (met een afgelegde afstand van 40,4 kilometer) sprak ene Henk ons nog aan. Hij moest ons even helpen herinneren van welk wandeltocht wij hem kenden. Het was van de 75 van Hengelo, waar hij de 50 km liep. Na die 75 km tocht hebben wij nog 7 dagtochten gelopen, namelijk de 3-daagse Ronde van Zuid-Limburg en de 4-daagse van Odoorn. En dan zie je zoveel mensen, dat je wel even iemand kan vergeten die je nog maar zo kort tevoren had ontmoet.
Het was een mooi begin geworden. Het was een mooi bosparkoers en met 23 graden was het aangenaam wandelweer. Het IVV nummer was 16648.

naar de top van deze pagina

Henri Floor