Volgend Euraudax verslag Terug naar het overzicht van alle Euraudax wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Met Euraudax vanuit Schaarsbergen

Euraudax - arendkop Op woensdag 26 januari 2000 organiseerde Euraudax haar eerste tocht in het nieuwe jaar vanuit Schaarsbergen. De start was om 11.00 uur vanuit het Protestants Militair Tehuis (PMT). Alle 109 wandelaars kregen bij de start een infobulletin, dat een geheel A4-tje besloeg. Na de start liepen we als eerste door de bossen langs een begraafplaats en naar het rustig gelegen kerkje van Schaarsbergen. Via een tunnel onder de A12-snelweg (plaatselijk ook A50) bereikten we opnieuw een bosgebied, ditmaal het Maarsbergse bos. Even verderop kwamen we langs een gedenksteen ter nagedachtenis aan Clemens van Maasdijk.
Deze gedenksteen was ter nagedachtenis aan Clement van Maasdijk, die op 27 augustus 1910 als eerste Nederlander het leven liet bij een vliegtuigongeluk tijdens een vliegdemonstratie op de heide bij Schaarsbergen.
Voordat we de eerste verzorgingspost op 5,7 km bereikten kwamen we nog langs het Carmelitessenklooster Nazareth. Na de verzorgingspost staken we de drukke 4 baansweg Amsterdamseweg over en dwaalden nu door bossen en open terrein tot aan de Airborne begraafplaats te Oosterbeek, gemeente Renkum. We staken een spoorbrug over en liepen vervolgens in de richting Mariëndaal. Na een flinke klim kwamen we langs de gerenoveerde Christuskoepel. Verderop liepen we over de gehele lengte door de “Groene Bedstee”, een must voor elke wandeling in dit gebied. Opnieuw volgde een stevige klim, nu naar de Stenen tafel.
De Stenen Tafel zou een grafsteen zijn uit het voormalige klooster Monnikhuizen. In 1342 werd dit klooster gesticht door Reinald II, hertog van Gelre, op de plek van de Monnikhuizenbeek. In de 14e eeuw schreef de theoloog Geert Grote zijn ‘Moderne Devotie’, geďnspireerd door de Stenen Tafel.
Via een theekoepel, en door bosgebied Boschveld bereikten we de tweede wagenrust op 11,7 km. Daarna liepen we over het Hooge Erf met zijn beroemde Dievenlaantje. Even voor “Hotel Groot Warnsborn” kwamen we langs een borstbeeld van Baron van Heemstra. Hier hielden we even halt om de vriendin van de organisator te huldigen voor het bereiken van de 10.000 km in haar wandelboekje Op 18,1 km was de grote rust in het startgebouw (zo u wilt finishgebouw). Na de rust werd een (andere) dame gehuldigd wegens de uitreiking van een 1000 km schelp. Daarna liepen we door bosgebied ten zuiden van vliegveld Deelen. Het grootste gedeelte van dit vliegveld ligt in de gemeente Ede. De totale afstand bedroeg 24,75 km. Aanvankelijk was het somber weer. Later brak de zon regelmatig door. De temperatuur bleef op 2 graden boven nul steken.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg