|
|
|
|
Met Euraudax over de Utrechtse Heuvelrug
|
Op zaterdag 11 maart 2000 organiseerde Euraudax een wandeltocht van 50 km vanuit Driebergen. De start was vanuit de kantine van hockeyvereniging Shinty gelegen in het park Beerschoten-Willinkshof. Ter extra informatie: in een euraudax-wandeltocht wordt gewandeld in een groep met een gemiddelde snelheid van 6 km per uur. De totale gemiddelde snelheid, inclusief rusten bedraagt 5 km per uur. Een 50 km duurt dan dus 10 uur, waarin 8 uur en 20 minuten wordt gewandeld. De overige 100 minuten werden in deze tocht verdeeld over 4 grote rusten van ± 25 minuten. Na het verlaten van het park Beerschoten-Willinkshof staken we de spoorlijn Utrecht-Arnhem over. Nu kwamen we door landgoed Bornia. Verderop kwamen we door landgoed Noordhout.
Heidestein (waar we niet doorheen liepen), Bornia en Noordhout vormen samen het grootste aaneengesloten beheersgebied van Stichting Het Utrechts Landschap. In totaal ruim 600 hectare natuur! Het uitgestrekte gebied herbergt akkerlanden, naald- en gemengde bossen, heidevelden en zelfs stuifzanden.
Daarna betraden we landgoed Den Treek-Henschoten. Hier kwamen we onder andere langs een weiland en langs vele rododendron struiken. In Maarn kwamen we door de bossen Koeheuvels met een kleine zandverstuiving. Via het centrum van Maarn bereikten we de eerste grote rust in de kantine van de plaatselijke voetbalvereniging op 10,500 km. Er was net een voetbalwedstrijd aan de gang zodat het nu lekker rustig was in de kantine. Daarna liepen we verder. Eerst een traject door de Kaapse Bossen, daarna overgaand in de uitgestrekte bossen van Boswachterij Leersum.
De Kaapse bossen. In het midden van de 18e eeuw kwam mr. Hendrik Swellengrebel uit de Kaapkolonie naar Doorn. Hij kocht een zeer groot heidegebied dat hij "De Kaap" doopte, omdat de woestenij herinneringen aan de Zuid-Afrikaanse "koppies" opriep. Bebossing was zijn doel en daarin is hij goed geslaagd. In deze bossen speelt de roman "De Zwarte Ruiter" van Simon Vestdijk.
Na een verkeersweg bereikten we de Leersumse Plassen. In dit natuurgebied konden we nog net in, omdat het van 15 maart tot 15 juni gesloten is. De plassen zelf zagen we niet, want daarvoor sloegen we af. Nu wandelden we langs het heidegebied Breeveen. Langs de zandweg lagen tot 3 meter hoog omgezaagde bomen, netjes in gelijke delen gezaagd. Het hout geurde nog lekker. Daarna volgde nog een steile helling om in de buitenwijken van Leersum uit te komen. Hier was de 2e grote rust op 20,125 km in de kantine van voetbalvereniging HDS op sportpark De Engelse Berg.
Leersum heeft één kei van 12.000 kg, van de 19 “erkende keien” in Nederland. Leersum staat hiermee op de 10e plaats. De zwaarste kei van keistad Amersfoort weegt “slechts” 11.000 kg.
Na deze rust voerde ons pad langs een bosrand. Nu werd koers gezet naar kasteel Zuylenstein.
Kasteel Zuylenstein werd in de beginjaren 1300 gebouwd. In maart 1945 werd het kasteel door een verdwaalde geallieerde bom volledig vernield.
Na het bijbehorende poortgebouw van kasteel Zuylenstein, nog behorend tot de gemeente Leersum werd Amerongen bereikt. Hier zagen we onder andere kasteel Amerongen en de St. Andrieskerk.
Kasteel Amerongen is gesticht in 1286. De eerste bezitters waren Borre en Diederik van Amerongen. Later ook Floris V. Er hebben vele familieoorlogen gewoed rond deze ridderhofstad. Op 21 februari 1673 liet de hertog van Luxemburg de burcht volstouwen met takkenbossen; een klein vuurtje en binnen 10 minuten stond het kasteel in vuur en vlam. Rond 1900 werd het kasteel herbouwd.
De St. Andrieskerk met een grotendeels laatgotisch schip uit de 15e eeuw ligt aan De Hof, een schilderachtig plein dat omringd wordt door lindebomen. De 16e eeuwse toren is 48 meter hoog en is gebouwd naar het voorbeeld van de Dom van Utrecht. In het koor wapenborden en de graftombe van Goert van Reede van Amerongen en zijn vrouw Geertruid van Nijenrode, die van de verbondenheid met het kasteel getuigen.
Na een oude begraafplaats verlieten we Amerongen, staken een drukke verkeersweg over en dwaalden nu over de flanken van de Amerongse Berg. Over de top van de berg zelf kwamen we echter niet. Na een km lang vals plat gelopen te hebben, volgde een minder zwaar traject. Opnieuw kwamen we bij dezelfde rust uit in Leersum. Ditmaal was dit de 3e grote rust op 29,860 km.
We verlieten het centrum van Leersum over de Donderberg met het bijbehorende mausoleum.
Het mausoleum op de Donderberg. De schatrijke bewoner van de buitenplaats Broekhuizen bij Leersum, Mr. Cornelis Jan van Nellesteyn liet in 1818 een familiegraftempel oprichten op de Donderberg. De toen vermaarde architect B. Ziesenis bouwde een antieke tempel, die als voorbeeld van Frans-Italiaanse empirestijl uniek is in ons land. Op een vierkant onderstuk staat de wit en geel gepleisterde Dorische tempel, die tevens als uitkijktoren dienst deed. Aan de voet is in de heuvel een kelder uitgegraven, waarin de van Nellesteyn zijn bijgezet. De laatste afstammeling die in 1905 stierf, liet al zijn goederen aan de gemeente Leersum na op voorwaarde dat het grafmonument regelmatig zou worden onderhouden.
Daarna betraden we landgoed Dartheide. Na de oversteek van de verkeersweg Leersum-Doorn volgden we een geel/blauw gemarkeerde wandelroute (de Stichtse Dorpentocht van de NWB). Na enige km’s verlieten we deze na nog door landgoed Sandenburg gekomen te zijn. Opnieuw werden de Kaapse Bossen bereikt in de gemeente Doorn, nu met de deelnaam De Diepwel. Na een poortgebouw werd koersgezet naar de Doornse Berg.
Het dorp Doorn is ontstaan bij een ridderhofstad, het latere Huis Doorn. Het is een zeer oude plaats, want reeds in het jaar 838 werd het vruchtgebruik van Doorn door bisschop Alfrik aan graaf Rotgarius gegeven als dank voor bewezen diensten.
Vlak voor de top van de Doornse berg met bovenop een 19 meter hoge uitzichttoren, werd weer koers gezet naar Maarn.
Op het hoogste punt van de Kaapse bossen (53m), waar de tocht ook langs voerde, staat een ongeveer 19 meter hoge uitzichttoren. Hier vanaf heb je een wijds uitzicht op Utrecht met de Dom, de televisiemast bij Lopik, de kerncentrale in Dodewaard en verder de Betuwe in
Daarna kwamen we nog langs Huize Maarn. Na de laatste grote rust op 41,495 km. dwaalden we eerst even door buitenwijken van Maarn. We liepen onder de A12-snelweg door en betraden opnieuw respectievelijk de landgoederen Den Treek-Henschoten, Noordhout en Bornia. Als laatste, na de spoorlijn te zijn overstoken, bereikten we door Park Beerschoten Willinkshof de finish. De totale afstand bedroeg 50,605 km.
Het was best een aardige tocht geworden. Door de vele regen in voorgaande dagen waren de vele zandpaden en zandwegen wel eens modderig. Ondanks de wat mindere weersvoorspelling bleef het de gehele dag droog met zelfs enige perioden met zon. Van de 83 deelnemers viel er slechts 1 uit.
|
Henri Floor & Coos Verburg
|