Vorig verslag van het Krijtlandpad terug naar het overzicht van het Krijtlandpad Terug naar het overzicht van de LAW's, streek- en NWBpaden op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Het Krijtlandpad
datum zondag 31 oktober 1999
traject Gulpen - Maastricht
afstand Ī 30 km

man leest boek We konden relatief laat beginnen. In de voorgaande nacht was de klok een uur teruggedraaid. Met de eerste trein reden we van Maastricht naar Valkenburg. Bij het station van Valkenburg belden we een treintaxi op. Het duurde een tijd voordat de treintaxi kwam, omdat naar later bleek de dienstdoende taxichauffeur zijn auto net aan het wassen was. Buiten het treintaxigebied werd de gewone taximeter geÔnstalleerd.
In Gulpen zaten we weer spoedig op het pad, dat nu door het centrum van Gulpen liep. Door de zondagochtendrust was het er erg rustig. Na een Joods monument verlieten we Gulpen weer en liepen spoedig weer op veldwegen. We kwamen langs een zendmast en hadden hier vandaan een wijds uitzicht. Nu liepen we naar het bekende Gerendal, een uniek natuurgebied in een droogdal. Het Gerendal is het beroemdste bloemendal van Nederland. Vanwege de gevarieerde kalkbodem groet er zowel in de bossen als op de graslanden een groot aantal kalkminnende planten. Meer dan 140 soorten groeien op de arme grond, waaronder wilde akelei, krijtwalstro, Duitse gentiaan en zoín 15 orchideeŽn. Om deze zeldzame soorten te laten zien heeft men al in 1958 een orchideeŽntuin aangelegd.
We zagen hier ook hardlopers/trimmers, een ploeg met terreinfietsers en wandelaars van de Walramtocht van de WSV Liwalk vanuit Valkenburg aan de Geul. We kwamen in Valkenburg uit bij de Wilhelminatoren. Daarna daalden we naar het centrun af tot aan het Grendelplein. Langs de bierbrouwerij verlieten we Valkenburg weer en liepen nu een tijd langs de Geul. Bij Geulhem verlieten we de Geul en stegen nu naar buitenwijken van het plaatsje Berg. We liepen om de Mergelgroeve heen naar het plaatsje Amby. Daarna kwam het minst mooie gedeelte om de tocht vervolgens weer bij het NS-station van Maastricht te laten eindigen.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg