tweede dag van de Ronde van Zuid-Limburg Terug naar het overzicht van de Ronde van Zuid-Limburg Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen Terug naar de homepage van Henri Floor 53e Ronde van Zuid-Limburg van 1 t/m 3 juni 1996
Eerste wandeldag, zaterdag 1 juni 1996, afstand 30 km.
Toen we in de ochtend van zaterdag 1 juni wakker werden op deze eerste dag in de nieuwe maand hoorden we het getik van regendruppels op het tentdoek. We waren de voorgaande dag in de avond gearriveerd op een camping in de buurt van Heerlen. Niets is zo vervelend om bij regen in een (kleine) tent op te staan. Met de regen reden we ook naar de start. Het was bij de start in het HKB-gebouw te Heerlen weer een gezellige drukte van wandelaars.
Dit is het gemeentewapen van Landgraaf. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Dit is het gemeentewapen van Brunssum. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Toen het echt rustig was geworden bij de start begaven wij ons op pad. Het motregende nu nog slechts licht. Door de binnenstad van Heerlen liepen we in oostelijke richting. Als eerste kwamen we langs de oude Oliemolen. Tegenwoordig is hierin een meubelmakerij gevestigd. Door een paar draaipoortjes verlieten we de eerste bossen. Door Landgraaf bereikten we het skicentrum, gelegen aan de voet van een berg. Er was hier een nieuwe stoeltjeslift gebouwd. En deze eindigde op de top van de berg.
Voorgaande jaren liepen we hier even van het parkoers af om even de top van de berg mee te pikken en van de mooie vergezichten te genieten. Maar dat ging nu minder goed, omdat de top van de berg was ingenomen door het eindpunt van de stoeltjeslift en er stond om dit eindpunt een hek. We daalden weer af naar het officiŽle parkoers, staken de skibaan via een brug over en daalden daarna de berg verder af. Verderop dwaalden we in heuvelachtig terrein door bossen naar kasteel Strijthagen, dat omzoomd was met vijvers. Toen we bij de watermolen Strijthagen gearriveerd waren, was hier de eerste verzorgingspost op 9 km.
We staken de A76-snelweg en de spoorlijn bij Kerkrade-Eygelshoven over. Opnieuw dwaalden we door bossen, op korte afstand langs een spoorlijn naar Nieuwenhagen. Hier was op 17 km in basisschool Op Gen Hei de grote rust.
Bij een woonwagenkamp en een (gesloten) kapel verlieten we Nieuwenhagen weer door bossen. Nu bereikten we het hoogtepunt van de dag, namelijk de uitgestrekte Brunssummerheide met flinke heuvels en prachtige vergezichten. We liepen over een pad door een moerasgebied en hoorden van verre reeds een luid gekwaak van kikkers. Op de plek waar het gekwaak het beste te horen was stond een bankje. Het was al bezet door een echtpaar dat al meer dan tien minuten van het kwaakconcert genoot. Er was nog een verzorgingspost gelegen aan de Koffiepoelvijver. Over rustige wegen en door rustige parken werd de finish bereikt. De dag was met motregen begonnen, maar na een uur werd het helemaal droog.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg