eerste dag van de Ronde van Zuid-Limburg derde dag van de Ronde van Zuid-Limburg Terug naar het overzicht van de Ronde van Zuid-Limburg Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen Terug naar de homepage van Henri Floor 53e Ronde van Zuid-Limburg van 1 t/m 3 juni 1996
Tweede wandeldag, zondag 2 juni 1996, afstand 40 km.
wandelaar met stok man leest boek Nu verlieten we het centrum van Heerlen in zuidelijke richting langs de snelweg. Na wat parken kwamen we eerst in Benzenrade met zijn kapel. Tot onze grote verbazing en teleurstelling was de kapel gesloten. Dat hadden we bij voorgaande wandeltochten nog niet eerder meegemaakt. Na boerderij Benzenradenhof liepen we door een aantal draaipoortjes langs weilanden. Daarbij steeg ons pad geleidelijk. Na een flinke stijging kwamen we bij kasteelboerderij Imstenrade uit. We staken een snelweg over en stegen verder door naar Huls. Vanaf restaurant Bellevue te Hulst hadden we op 218 meter hoogte fraaie vergezichten. Hier was tevens een rust(mogelijkheid).
We daalden af naar Simpelveld en volgden nu lange tijd asfaltwegen door Bosschenhuizen en Trintelen. In Trintelen stond een fraaie en hoge paasboom en een mooie waterput. Aan het houtwerk van de waterput hing een bord met de volgende tekst.
"Gehoord het oordeel van de hoofdjury van de Landelijke Leefbaarheidwedstrijd. Een kern waar pit in zit ~ 1981. Kent de vereniging Koninklijke Nederlandsche Heide Maatschappij aan Trintelen Het Predikaat toe. Een kern waar pit in zit voor het project Herbouw waterputhuisje".
De put was vroeger 70 meter diep. Nu ligt de waterspiegel op 48 meter diepte en is alleen te zien als de zon er in schijnt. Nu was dit niet het geval niet.
Na een aantal veldwegen daalden we over een smal graspad en een trap af naar het plaatsje Eys. Dit plaatsje was snel doorkruist. Nadat we een spoorlijn waren overgestoken hoorden we enige tijd het fluiten van een stoomlocomotief. We zagen de stoomlocomotief echter niet. In Wahlwiller was op 14 km een verzorgingspost. De verzorgingsposten tijdens de Ronde van Zuid- Limburg zijn van een hoog gehalte. Er is verkrijgbaar: koffie, thee, melk, karnemelk, limonade, tomatensoep en Limburgse vlaaien. De betalingen verlopen via consumptiebonnen die 90 cent per stuk kosten.
Na Wahlwiller voerde het pad enige tijd fraai langs de Geul. We kwamen door of langs draaipoortjes en liepen door meerdere weilanden. We zagen deze dagen veel koeien, paarden en schapen. Bij Mechelen verlieten we de Geul noodgedwongen. Buiten Mechelen volgden we opnieuw de Geul tot de afslag naar buurtschap Hurpesch. We moesten goed de bepijling en of de parkoersbeschrijving volgen. Door het mooie weer en het feit dat het zondag, dus een vrije dag was, waren er vele (andere) wandelaars, waar je verkeerd achteraan zou kunnen gaan lopen. Na Hurpesch volgden we grintwegen. Langs weilanden en bosranden bereikten we de grote rust in restaurant en camping De Rozenhof te Camerig op 21 km.
Over een drukke weg met veel motoren liepen we naar een volgend restaurant en verlieten hier de verharde weg en dwaalden opnieuw door bossen, nu Vijlerbossen naar Vijlen. Bij Vijlen liepen we over smalle weilandpaadjes en door draaipoortjes. Via Melleschet en Hilleshagen werd in Nijswiller een verzorgingspost bereikt op 29 km. Hier kregen we, naar keuze bouillon of citroenthee.
Via Banneheide en Bulkensbroek werd op 33 km in buurtschap Oudemolen, Simpelveld een verzorgingspost bereikt op 33 km. Hier aten we nog tomatensoep en een stuk Limburgse vlaai. Via Simpelveld en Huls liepen we naar de bossen De Putberg. Daarbij kwamen we langs vroegere kalkovens. Langs hoeve De Dohm en watermolen de Weltermolen, die bij een vijver stond, werd de finish bereikt. De totale dagafstand bedroeg 40,1 km.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg