Naar het overzicht van het Pieterpad Volgend verslag van het Pieterpad Naar het overzicht van het Pieterpad Terug naar het overzicht van de LAW's, streek- en NWBpaden op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Het Pieterpad
datum donderdag 28 augustus 2003
traject Ommen - Nieuwebrug - Lemele - Hellendoorn - Nijverdal - Holten - Schipbeek
afstand 37 km, totaal afgelegde afstand 203½ km, gemiddeld 34 km.
weer bewolkt, temperatuur 21°
overnachting- adres + prijs J. Harbers, Lenderinksteege 1, 7245 NC Laren,
( 0573-401465, 2 x € 15

Dit is het wapen van Ommen. 
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt 
door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag We hadden prima overnacht in het Bed and Breakfast te Ommen. De eigenaresse vertelde nog, dat haar kinderen in de klas bij oom Louis hadden gezeten. En oom Louis is een oom van Henri. We hadden op de gang een eigen douche en WC en we konden TV kijken in een eigen ruimte. We waren echter te moe om TV te kijken. Na het ontbijt van 7.30 uur vertrokken we. Ik zette Coos af op het vervolgtraject. Daar constateerde ik, dat ik het Pieterpadboekje deel 1 in het Bed and Breakfast had laten liggen. Dit haalde ik op en deed daarna boodschappen bij Albert Heijn in Ommen. Daarna reed ik naar de plaatselijke apotheek en vroeg om hun faxnummer. Daarna belde ik de doktersassistente van Van Lennep op voor de uitslag van een onderzoek. Er was niets verontrustends gevonden en daardoor hoefde ik geen (extra) medicijnen te gebruiken.
Daarna reed ik naar Lemele en verkende het trefpunt met Coos. Vervolgens reed ik naar Hellendoorn en verkende aldaar, vlak bij het avonturenpark de verzorgingsplaats met Coos. Steeds keek ik dan of er in de directe omgeving een bankje was waar we dan gezamenlijk op konden zitten. Daarop reed ik weer terug naar Lemele en trof Coos na 15 minuten wachten.
Coos was ondertussen over de Archemerberg gekomen (foto 31) en langs een monument van Napoleon uit 1813 (foto 32). Verder nog een panoramafoto over de Sallansche Heuvelrug in de richting van Heino en Raalte (foto 33).
De gemeente Hellendoorn ligt op de grens van Salland en Twente. Natuurschoon is er volop. Het hart daarvan wordt gevormd door de Sallandse Heuvelrug,
De Sallandse Heuvelrug is een Nationaal Park, waar één van de weinige levensvatbare korhoenderpopulaties voorkomen. Nijverdal beschikt over een uitgebreid winkel aanbod, goed uitgeruste accommodaties en diverse restaurants. In Hellendoorn is door de eeuwen heen veel van de historie bewaard gebleven. Dit kunt u beleven in één van de vijf musea die Hellendoorn rijk is. Tot de gemeente behoren behalve Hellendoorn en Nijverdal, Haarle en de buurtschappen Hulsen, Marle, Daarle, Daarlervee, Elen, Rhaan en Egede
De etappe tussen Hellendoorn en Holte was ongeveer 15 km. Derhalve zocht ik halverwege naar een geschikt verzorgingspunt voor Coos en deze vond ik met veel moeite. Daarna reed ik door naar Holten en vond bij het NS-station een geschikt punt.
Het dorpje Holten ligt in Overijssel, op de grens van Twente,Salland en Gelderland. Van oorsprong Is Holten onstaan door de varkensboeren en de handel die ze daarmee bedreven. In het wapen van Holten is daarom ook een varken verwerkt.
Holten omvat een aantal buurtschappen waaronder: Dijkerhoek, Espelo, Holterbroek, Neerdorp, de Borkeld, de Look, de Beuseberg en Lichtenberg.
Er wonen ongeveer 9.000 inwoners in de voormalige gemeente Holten. Holten ligt aan de voet van de Holterberg, (De Sallandse Heuvelrug). Dit is natuurlijk onze trots. Een wandeling in het bos zal ik u daarom zeker niet afraden. De gemeente Holten is sinds 1995 Twente, voorheen was het Salland.
Door de gemeentelijke herindeling, is Holten samen gegaan met Rijssen, en heet de gemeente sinds maart 2003 Rijssen-Holten. De nieuwe gemeente heeft ongeveer 35.000 inwoners. Rijssen-Holten heeft een Digitale stad www.rijssen-holten.nl.
15 maart 2002, is de nieuwe gemeentenaam Rijssen-Holten aangenomen. Andere namen zoals Rijsholt zijn dus afgewezen. Holten heeft ongeveer 4 digitale dorpen, buurtschappen mee gerekend.
Natuurdiorama op de Holterberg bij Holten In 1938 richtte Piet Bos, een groot natuurliefhebber en dierenvriend, museum Piet Bos op, nu bekend als Natuurdiorama Holterberg. De kleine verzameling waarmee hij begon, is in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de meest uitgebreide en fraaiste collecties van Europese vogels en zoogdieren, bekend tot ver over de landsgrenzen.
De Holterberg is onderdeel van de Sallandse Heuvelrug. Holterberg, Haarlerberg en Nijverdalse berg vormen samen het Nationale Park i.o. 'De Sallandse Heuvelrug'. Niet alleen door de kenmerkende fauna en flora, maar ook door het hoog/laag-verschil is dit gebied met zijn geweldige uitzichten uniek. Hier is het grootste aaneengesloten heideareaal van Europa te vinden (1000 ha). In de omgeving van het museum ligt de Canadese Begraafplaats met zijn schitterend aangelegde tuinen. Vanuit Natuurdiorama Holterberg zijn zowel wandelroutes als een fietsroute uitgezet en kan men op eigen wijze de natuur ontdekken. Dit beantwoordt ook aan de doelstelling die oprichter Piet Bos ruim zestig jaar geleden voor ogen stond: de mens dichter bij de natuur brengen. En dàt is nu meer nodig dan ooit.
Het volgende verzorgingspunt en ook het eindpunt van die dag was de brug over de Schipbeek. Ik reed weer terug naar Hellendoorn naar het avonturenpark. Ik was daar nog maar net of ik zag Coos al komen aanlopen.
Nadat Coos vertrokken was, haalde ik nog een stempeltje bij de VVV van Hellendoorn voor onze stempelkaart en deed nog boodschappen bij een supermarkt.
Schipbeek - tussen Holten en Laren Overnachtingsadres in Laren Het volgende trefpunt was langs de toeristische weg naar de Holterberg. Toen ik op de afgesproken plek aankwam, stonden vier niet Pieterpad wandelaars te praten met een man die op een bankje zat. Ik zwaaide naar Coos, toen ik uit de auto stapte, maar daar tussen in stond een dame, één van de vier eerder genoemde wandelaars en zij keek wel vreemd op, omdat zij dacht dat ik naar haar zwaaide, temeer omdat zij Coos nog niet had gezien.
Later trof ik Coos nog bij het NS-station van Holten en uiteindelijk bij de Schipbeek. Daarna reden we naar ons overnachtingadres te Laren. Hier maakten we een foto van een speciaal Pieterpad attribuut dat door de eigenaar van ons overnachtingsadres was gemaakt (
foto 34). Hier kon een klein stukje van het officële Pieterpad worden afgestoken, maar wel onder de voorwaarde dat je wat geld betaalde omdat het een tolpad was. Het geld was bestemd voor hun kleinkind. Verder maakten we een foto van ons overnachtingsadres ( foto 35). 's-Avonds aten we warm in HCR Stegeman te Laren.
naar de top van deze pagina
Henri Floor & Coos Verburg