Naar het overzicht van het Pieterpad Volgend verslag van het Pieterpad Naar het overzicht van het Pieterpad Terug naar het overzicht van de LAW's, streek- en NWBpaden op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Het Pieterpad
datum woensdag 27 augustus 2003
traject Gramsbergen - Hardenberg - Rheeze - Junne - Ommen
afstand 31˝ km, totaal afgelegde afstand 166˝ km, gemiddeld 33 km.
weer bewolkt, temperatuur 19°
overnachting- adres + prijs Bed & Breakfast, Fam. Schuurman-Blok, Wolfskuil 18, 7731 AR Ommen,
( 0529-451667, 2 x € 25

Dit is het wapen van Gramsbergen. 
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt 
door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag De vorige avond hadden we bij de familie Wachtmeester in de huiskamer gezeten en vogelkerswijn gedronken. Dat was een "slaapmutsje" geweest. Na het ontbijt zette ik Coos af op het punt waar ze de vorige dag geëindigd was. Ik reed naar Hardenberg en deed inkopen bij een supermarkt. Daarna reed ik terug via buurtschap Rheeze en verkende de eerste verzorgingspost door mij voor Coos. In Rheeze stond een pikniktafel waar we aan konden zitten. Verder reed ik naar Beerze. Dit lijkt wel een monumentaal dorp en was erg mooi. Daarna reed ik door naar Junne en even verder naar de Stuw in de Vecht. Hier stonden twee bankjes. Ik herkende dit punt nog wel van ons Lange afstandpad het Overijsselpad. Dit pad liepen we van maandag 10 t/m 14 december 2001 en 29 t/m 30 maart 2002. Hier bij de Vecht waren we toen op 12 december 2001.
Ik reed weer terug naar Hardenberg. Ik was een paar minuten op de afgesproken plek in Hardenberg of Coos kwam er al aangelopen. Vlak daarvoor had Coos nog een foto van een kerk in Hardenberg gemaakt (foto 30). Nadat Coos weer vertrokken was, bezichtigde ik Hardenberg nog even en deed nog aanvullende boodschappen. Vervolgens werd door mij koers gezet naar Rheeze, alwaar ik Coos trof. Op dit punt had ik even tevoren 6 Pieterpadwandelaars getroffen die de tocht in tegengestelde richting liepen. Ik reed naar Ommen en verkende het overnachtingadres. Dit gaf wat problemen, omdat de straat in principe in beide richtingen was afgesloten vanwege asfalteringswerkzaamheden. Daarna reed ik weer naar de stuw bij Junne en trof Coos even later. Dit is het wapen van Ommen. 
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt 
door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag
Oorspronkelijk is Ommen een nederzetting nabij een doorwaadbare plaats in de Vecht, die is ontstaan omstreeks 1100. Het stadsrecht werd in 1248 verleend door Bisschop Otto. In 1492 werd aan Hessel Mulert toestemming verleend tot het leggen van een brug. Op de plaats, waar nu het oude gemeentehuis staat, werd in 1532 een bruggehuis gebouwd, waar de tolgaarder woonde, die belast was met de inning van de bruggetol. Het bruggehuis werd in 1758 verbouwd en in 1925 werd dit gebouw gemoderniseerd, waarna het in 1955 werd uitgebreid tot zijn huidige omvang.
De kern van Ommen telt 3 gerestaureerde molens: twee korenmolens, respectievelijk "De Lelie" daterend uit 1846, de "Konijnenbeltsmolen" en de molen "Den Oord" daterend uit 1824, waarin zich het Streekmuseum bevindt. Naast deze houtzaagmolen werd in 1969 een tolhuis herbouwd, daterend uit 1810 en afkomstig uit Besthmen, welk tolhuis thans dienst doet als expositieruimte.
Veel bekendheid heeft verworven dr. A.C. van Raalte, die in Ommen in december 1835 een van de Hervormde kerk afgescheiden gemeente oprichtte. Dit veroorzaakte zowel ter plaatse als in de onmiddellijke omgeving veel onlusten. Na enkeIe jaren besloot hij naar Noord Amerika te vertrekken. Een aantal inwoners van Ommen volgde hem om zich te vestigen in de staat Michigan, alwaar de nederzetting Holland werd gesticht.
Pieterpad -parkoers Rond de kom van Ommen liggen de verschillende buurtschappen, oudtijds behorend tot het schoutambt Ommen, dat uit drie parochies bestond, nl. Ommen, Den Ham en Avereest. De parochie Ommen telde 14 buurtschappen of marken, bestuurd door de marke- of boerrichter met hulp van de markeschrijver. Jaarlijks werden de bijeenkomsten gehouden, de zgn. Holtspraeke, waar de belangen van de buurtschappen werden besproken.
Vijf km verderop trof ik Coos niet ver van de spoorlijn Ommen-Emmen, maar al wel in de gemeente Ommen aan het begin-/eindpunt van de Junnerweg. Ik reed met de auto naar de Sahara, een kleine zandverstuiving in de boswachterij van Ommen. Nu volgde het Pieterpad een variant door boswachterij Ommen. Coos werd vermoeid en raakte van het pad af bij een verkeersweg. Ze hield een dame aan en vroeg of zij een mobieltje had om mij te bellen. Op dat moment zat ik in een café restaurant bij De Nieuwe Brug aan de Regge in de gemeente Ommen. Hier aten we 's-avonds ook warm. En ik had pas 15 minuten daarvoor mijn mobieltje aangezet. Want ik had Coos al verwacht en de afspraak was, dat ze mij bij problemen zou bellen. Coos belde mij dus op. Zij omschreef waar ze zat en ik wist wel ongeveer waar ze moest zijn. Bovendien zei ze, dat ze bij een bushalte stond. Dat is een goed herkenbaar punt.
Toen ik Coos had opgepikt reden we naar een parkeerplaats waar zij had moeten uitkomen. We liepen samen naar het punt waar Coos het parkoers had verlaten en naar de vlakbij gelegen verkeersweg was gelopen. Teruggekomen bij de parkeerplaats wees ik Coos hoe ze de volgende dag verder moest lopen. Ik bracht haar daar echter wel de volgende dag heen.
Bij het overnachtingadres aangekomen, laden wij onze bagage uit. Daarna moesten we de auto een eind verderop neerzetten, vanwege teerwerkzaamheden aan de weg de volgende dag. Het was een mooi overnachtingadres. Het was een vrijstaand huis met een tuin. Onze slaapkamer lag op de bovenverdieping met een badkamer, waar alleen wij gebruik van maakten. Als we wilden konden we 's-avonds in een aparte kamer wat zitten en TV kijken. Dit was in dezelfde kamer als ook de volgende dag het ontbijt was.
naar de top van deze pagina
Henri Floor & Coos Verburg