Vorig Euraudax verslag Volgend Euraudax verslag Terug naar het overzicht van alle Euraudax wandeltochten fotoreportage van deze wandeltocht Terug naar de homepage van Henri Floor De eerste Euraudax tweedaagse vanuit Veenendaal
wapen van Renswoude arendkop Op zaterdag 5 en zondag 6 april 2003 organiseerde Euraudax een tweedaagse van 25 of 50 km per dag. Er kon ook één dag gewandeld worden. Er waren 4 verschillende routes uitgezet van 25 km. Elke route had een naam, genoemd naar de plaats waarheen de tocht voerde. Dat waren respectivelijk Renswoude, Elst(Utrecht), Overberg en Amerongen. Wij liepen alleen op zaterdag 5 april 2003. Coos koos het 50 km parkoers, terwijl ik op de 25 km startte. Na mijn ziekte was dit de eerste keer dat ik aan een 25 km parkoers deelnam. Er werd gestart vanuit een sporthal. Deze lag op 50 meter vanaf NS-station Veenendaal-West.
We verlieten de startaccomodatie in noord-westelijke richting met 64 deelnemers. Terwijl de bebouwing van Veenendaal nog niet geheel ten einde was ontwaarden we langs de kant van de weg een bordje met daarop het gemeentewapen van Renswoude. Door deze gemeente zou het grootste deel van de eerste lus van 25 km voeren. Bij een veevoederfabriek verlieten we de verharde weg. Hier werden per auto nog 5 laatkomers afgezet waardoor het totale aantal deelnemers over de eerste 25 km op 69 uitkwam.
We staken een spoorlijn over (Arnhem-Utrecht) en meteen moesten we over een hek klimmen. Dit hield natuurlijk wel even op, want in een Euraudax wandeltocht wordt in een groep gelopen. We volgden een grasdijk behorende tot een voormalige verdedigingswal van het vestingwerk Batterij. Aan het einde van het graspad moesten we tweemaal over een hek klimmen. Er was een slimme wandelaar (één van de velen) die één hek open kon zetten waardoor er minder geklommen hoefde te worden. Over een zandweg liepen we nu in de richting van Kasteel Renswoude. We moesten eerst nog ¾ km over een asfaltweg lopen alvorens het bosgebied rondom het voornoemde kasteel te bereiken. Na de Nederlands Hervormde kerk van Renswoude, die gebouwd werd van 1639-1641, liepen we door het kasteelpark. Na het kasteel zagen we de eerste verzorgingspost liggen. We maakten echter eerst nog een omtrekkende beweging. We dachten dat dit te maken had met het feit dat de chocolademelk nog niet goed op temperatuur was. Maar de omtrekkende beweging ging langs een rotonde waar in die zelfde week, namelijk op 1 april 2003, een kunstwerk was geplaatst dat wandelaars voorstelde. De organisatie vond het heel gepast om ons wandelaars hiervan mee te laten genieten. Op de verzorgingspost, die we daarop bereikten, hadden we 7½ km afgelegd van het parkoers afgelegd.
Staatje dat aangeeft welke afstanden je in Euraudax 
verband dient te lopen om voor de desbetreffende arend in aanmerking te 
komen Na de verzorgingspost liepen we langs het "Grand Canal" behorende bij kasteel Renswoude. We bereikten de dijk van de voormalige Grebbelinie en volgden deze tot voorbij het Voormalige Werk aan de Daatselaar, eveneens een oud verdedigingswerk. Door het weidegebied met de naam Noorderkwartier zetten we nu koers naar een bosgebied.
Hier liepen op een gegeven moment twee wandelaars naast elkaar en één van hen zag een donker bosdeel waarin hij een sanitaire stop plande. Aan zijn wandelmaatje vroeg hij of deze op zijn wandeltasje wilde passen. Deze wandelaar bleef wachten, terwijl de groep wandelaars verder liep. Iets verderop sloeg de wandelgroep af en de man die naar dat donkere bosdeel was gelopen vervolgde zijn pad na enige tijd, waarbij hij dacht dat zijn wandelmaatje wel doorgelopen was. Ruim een km verderop werd de vermissing ontdekt waarop iemand terugliep om de onfortuinlijke wandelaar op te vangen. Degene die terugliep had helaas geen parkoersbeschrijving bij zich. Toevalig reed in die omgeving een verzorgingswagen van de organisatie langs die de twee wandelaars kon opvangen. De hiervoor beschreven gebeurtenis vond plaats in een bosgebied behorende tot de gemeente Scherpenzeel.
Spoedig verlieten we het grondgebied van Scherpenzeel weer. Na Café restaurant De Dennen vervolgden we ons pad over een andere dijk van de Grebbelinie. Opnieuw kwamen we bij een wagenrust. Deze lag op ruim 16 km. Als één van de laatsten kwamen wij hier aan.
Via buurtschap Emminkhuizen bereikten we de 21,8 meter hoge Emminkhuizerberg. Hier was de route iets aangepast omdat op een gedeelte van de hoofdroute een boer op zijn land had gegierd. We liepen onder de A12-snelweg door en bereikten Veenendaal. Door buitenwijken bereikten we de finish. De officiële afstand bedroeg 23,770 km. Het was een mooie en zonnige dag geworden met een maximum temperatuur van 10 graden. Het IVV-nummer was 16671.
Als u geïnteresseerd bent in een fotoreportage van deze tocht (48 stuks), klik dan
hier.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg