Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Met WS78 vanuit Bussum

Dit is het wapen van Bussum. 
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag embleem WS78 Op zaterdag 11 november 2000 organiseerde WS78 een 40 km wandeltocht vanuit Bussum. De start was vanuit de kantine van Voetbalvereniging S.D.O. gelegen pal achter het bekende theatercentrum 't Spant. We verlieten de bebouwde kom van Bussum na het oversteken van de A1-snelweg. Daarop dwaalden we door Landgoed De Beek. Het droge weer en de herfstkleuren maakte dit deel van de tocht al tot een mooi geheel. We maakten er een paar foto's waaronder een brug met drie wandelaars (RWV'ers) die ook fraai in het water weerspiegelden. Slechts even mochten we op dit moment het genoegen hebben om in de gemeente Naarden te lopen om deze alras in te ruilen voor de gemeente Huizen. Nu dwaalden we een tijd door de bossen rond buurtschap Bikbergen. We kwamen tot vlakbij de Crailose weg. We staken deze niet over, want onze terugroute zou er langs komen. We kwamen bij de Nieuwe Bussumer Heide en even later ook bij de Limitische Heide. De Limitische Heide grenst aan de Limiet, de grens tot waar het zand mocht worden afgegraven ten behoeve van de stad Naarden. En vervolgens kwamen we opnieuw bij de Nieuwe Bussumer Heide.
Op 10,8 km was de soeppost in de gemeente Huizen. Na nog een tweede bekertje soep te hebben genuttigd vervolgden we ons pad. Even later voerde ons pad over de Venuslaan, een zandweg langs een weiland omzoomt met bomen met prachtige herfstkleuren. Nu zetten we koers naar Oud Valkeveen. Voorbij bosgebied Oud Naarden bestegen we de 14,3 meter hoge Eukenberg.
In het 60 ha grote landgoed Oud Naarden vertoeven veel roofvogels. Tevens komen er diverse kevers, salamanders, vleermuizen en knaagdieren voor. Eerder waren we al op een hoogte van 16,5 meter geweest, maar het hoogste punt moest nog komen. Na het Magdalenabos verlieten we de gemeente Naarden voor de laatste keer. We kregen nu uitzichten op rietkragen langs het Gooimeer en in de verte zagen we Almere-Haven liggen. De kust heeft hier nog restanten strand die herinneren aan de tijd dat het aan de Zuiderzee lag. Een wandelaar vroeg ons hoe we toch aan die mooie wapens komen in onze wandelverslagen. Omdat er vast meerdere lezers zijn die dit willen weten volgt hier het internetadres: www.bng.nl en dan verder zoeken onder wapens. In Huizen kwamen we allereerst langs de oude Kalkovens, gelegen op korte afstand van de haven. Na de haven bereikten we de grote rust op 20 km. Deze was in de kantine van S.V. Huizen.
Daarna dwaalden we door het oude pittoreske Huizen. Dit leek haast wel een open luchtmuseum. Ook hier maakten we verschillende foto's. Door parken van Huizen verlieten we de bebouwde kom en zetten nu koers naar de Warandebergen. Vlak voordat op het parkoers pijlen waren weggehaald, werd een afslag door tientallen wandelaars over het hoofd gezien. De desbetreffende pijl viel ook haast niet op. Bij deze tocht viel het op, dat regelmatig anders gepijld werd dan normaal. Het beste is om pijlen te plaatsen zodanig dat er een brede donkere achtergrond is. Dit is weliswaar lang niet altijd mogelijk. Maar hier werden ook pijlen op smalle takken geplaatst terwijl er betere mogelijkheden waren. Voor de geoefende parkoerslezer, waar wij ons toe beschouwen gaf dit echter geen problemen. Hier gebeurde iets dat bij WS78 maar zelden voorkomt. Over een afstand van 1600 meter waren pijlen weggehaald. Eerst dachten we natuurlijk dat slechts 1 of 2 pijlen waren weggehaald, want dat komt wel vaker voor. Naarmate het langer duurde, dachten we dat wellicht een boswachter de pijlen weggehaald kon hebben. Maar toen we tenslotte alle afgerukte pijlen op een hoop zagen liggen wisten we dat hier vandalen aan het werk waren geweest. Omdat het om 19 markeringspunten in een bosgebied ging was dit alleen voor de geoefende wandelaar te volgen met de parkoersbeschrijving. We voelden ons hier net een padvinder. Nu hebben we ook duidelijk begrepen hoe men aan de naam padvinder is gekomen. Het is iemand die een pad vindt. We hadden het voordeel dat de grote massa hier al voorbij was geweest. Die wandelaars hadden regelmatig een duidelijk spoor achtergelaten zoals platgetreden gras en kleurverschillen op bladerpaden. Bij buurtschap Huizerhoogt liepen we even over gemeentegrond van Blaricum. Opnieuw staken we enige grote heidevelden over. Eerst staken we de Tafelbergheide over gevolgd door de Blaricumerheide. We zagen een kudde schapen met daarachter een schaapskooi.
In deze heidevelden is een aantal kuilen te vinden die ontstaan zijn doordat er in het verleden leem, zand of grind gewonnen is. Vooral in de leemkuilen komen andere planten voor dan op de heide, zoals wilde tijm, muizeoortje en leeuwentand. De heide wordt begraasd door een kudde Drentse heideschapen en Charolais-runderen.
De plaats Laren was in dit verslag nog niet genoemd. Hier liepen we ook maar kort doorheen. Maar wel nadat we in deze gemeente de koffiepost hadden gehad op 31 km.
We staken de A1-snelweg over en bereikten nu de Westerheide. Hier werd het hoogste punt van de wandeling bereikt met 18,2 meter. In de gemeente Hilversum werd nog de Aardjesberg beklommen op 14 meter hoogte. Over een fraai pad op korte afstand langs de Crailose weg werd de Crailose brug bereikt. Vlak hiervoor was op 36 km nog de fruitpost. Daarna werd de Crailosebrug overgestoken. Nu volgde een parkoers over twee vlonders met een totale lengte van maar liefst 600 meter. We kwamen langs een oude watertoren uit 1897. Boven de toegangsdeur waren twee wapens aangebracht. De watertoren sierde het wandelplaatje. Bij NS station Bussum-Zuid staken we de spoorlijn over en kort daarop werd de finish bereikt op 40,660 km. Er waren 361 wandelaars gestart en het IVV-nummer was 16820. Het was een hele mooi wandeling geworden. Het was de hele dag droog gebleven met een maximum temperatuur van 10 graden. Een groot deel van de tocht liep door het Goois Natuurreservaat. Talrijke malen zagen we hiervan bordjes staan. Tegen de voorzitter van WS78 zeiden we, dat we elk jaar proberen om de mooiste tocht van het seizoen uit te zetten (Wij zetten namelijk de laatste tocht vanuit Maarn uit) maar dat we na deze tocht gaan twijfelen.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg