terug naar het overzicht 
van de startplaatsen 
op de alternatieve homepage van WS78 
door Henri Floor gemaakt Terug naar de alternatieve homepage van WS78 40 km WS78 wandeltocht vanuit Bussum op 7 oktober 2006

datum 7 oktober 2006 plaats Bussum
provincie Noord-Holland naam wandeltocht De Muiderslottocht
starttijd 9.00 - 10.00 uur postcode start: 1402 SB
parcoursbouwer: Gert Hozee
kaart startlocatie
startadres: Kantine /voetbalvereniging SDO, Abraham Kuyperlaan 5, 1402 SB Bussum. ( 035-6914185
bereikbaar met de trein vanaf NS Bussum-Zuid.
Rechtdoor bij de verkeerslichten oversteken, Centuurbaan, 1100 meter; LA Abraham Kuijperlaan, 100 meter, RA het sportpark op.
bereikbaar met de auto:
vanaf afrit 7 (Bussum) van de A 1 wordt de route naar het startbureau met borden van WS78 aangegeven.
route info vooraf route info na afloop informatie omgeving nabeschouwing verslag fotoreportage
















naar de top van deze pagina
De Muiderslottocht, startplaats Bussum, datum 7 oktober 2006, route-informatie vooraf:

Beste wandelvrienden en vriendinnen!
Voor de achtste keer heten wij jullie welkom vanuit de voetbalkantine van SDO naast Het Spant in Bussum, in de vorige eeuw beter bekend van de goudvissenkom van TV presentator Willem Duijs. Over belangstelling hebben we hier in het verleden niet te klagen gehad. Het minste aantal deelnemers telden we negen jaar terug, toen we, evenals vandaag, de serie vanuit deze locatie mochten openen. De meeste deelnemers in Bussum trokken we in 1992 toen 503 wandelaars de stoute schoenen aantrokken. Maar met een gemiddelde van 408 vanuit deze locatie mogen we echt niet klagen.
Wat inspireerde de parkoersmakers van vandaag, Bets Voogt en Gert Hozee, om hier opnieuw een tocht uit te zetten. Zo langzamerhand hebben we het hier wel gehad, zou je zo zeggen. Niets is minder waar. Natuurlijk zullen velen onder ons langs en over bekende plekken komen maar aan de andere kant zullen we veel anderen een groot plezier doen om als één van de eerste wandelsport-verenigingen een tocht te organiseren over de langste natuurbrug ter wereld.
Op 3 mei jl. opende Koningin Beatrix de imposante “Natuurbrug Zanderij Crailoo”, een 800 meter lang en 13 meter hoog ecoduct.
Industrie in de vorm van een groot werkterrein van Railpro, recreatiesport op golfbanen, intensief rail- en wegverkeer op de grens tussen Hilversum en Bussum, zijn niet de meest ideale omstandigheden voor plant en dier.
Juist daarom is precies op deze plek gehoor gegeven aan de schreeuwende noodzaak om de in stukken verdeelde natuur, met aan de ene kant het Spanderswoud en aan de andere kant de Bussumerheide, met elkaar te verbinden. Op initiatief van het Goois Natuurreservaat werd vier jaar geleden de eerste spade in het zand gestoken en nu kunnen wij wandelaars van het ene naar het andere natuurgebied wandelen en het resultaat van jarenlang lobbywerk en noest bouwen bekijken.
Onze route gaat dus eerst over de Bussumerheide en vervolgens via het ecoduct door het Spanderswoud. Een bekende plek voor velen onder ons is daar “De Fransche Kamp”, de ‘Amsterdamse’ camping, van waaruit begin juli de jaarlijkse Gooi-Wandeltocht wordt uitgezet. De soeppost bevindt zich aan de rand van Naarden-Bussum. Dan verlaten we de bebouwde kom en gaan het Naardermeer nader bestuderen. Aan de ene kant een polderlandschap met kleine boerderijtjes en aan de andere kant het bos langs het meer. De polder leeft, met veel ganzen en hazen. We komen langs ‘De Machine’, een oud stoomgemaal met op zolder een observatiepost van Natuurmonumenten. In dit gebouw pompten in 1883 twee stoommachines dag en nacht om het Naardermeer droog te malen. Gedurende drie jaar probeerde men akkerbouw op de drooggevallen meerbodem tot een succes te maken. De voedselarme zandbodem echter maakte de onderneming onrendabel zodat de eigenaar besloot het gebied terug te geven aan het water en de natuur. Als het huidige kabinet zijn zin krijgt dan wordt dit gebied opnieuw bedreigd door de aanleg van een snelweg dwars door het Naardermeer.
We dringen dieper door in dit prachtige natuurgebied en komen langs De Visserij. Hier is eventueel de mogelijkheid voor een sanitaire stop. Van hieruit ook kunnen rondvaarten van circa drie uur over het meer gemaakt worden, maar vandaag even niet. Er moet gewandeld worden. Dan richten we onze schreden richting Muiden waar zich de grote rust bevindt in de grote kantine van de plaatselijke voetbalclub “S.V.Muiden”.

Het tweede deel van de route begint met een wandeling door het hart van Muiden, over de sluis en langs de altijd bedrijvige jachthaven tot aan het kasteel, waarnaar Bets en Gert hun tocht hebben vernoemd, het Muiderslot.
Rijksmuseum Muiderslot is een prachtig middeleeuws kasteel, in oorsprong gebouwd rond 1280 door graaf Floris V. Meubels, gebruiksvoorwerpen en schilderijen in het slot vertellen de geschiedenis van het leven op het kasteel in de Gouden Eeuw, de tijd waarin de schrijver P.C.Hooft het kasteel bewoonde. Ook de gerestaureerde historische pruimenboomgaard, de vestingwallen die aangeven dat Muiden ooit een stad van betekenis was en de sier- en nutstuinen zijn een bezoek waard.
Vanaf hier vervolgen we onze weg over een grasdijkje achter langs het kasteel. Hier begint ook het ‘klunen’ over de nodige schapenhekjes. Op de Zuiderzeedijk aangekomen, hebben we bij helder weer een fantastisch uitzicht op het IJ-meer en Pampus. In Muiderberg gaan we de dijk af en het strand op. Even verderop bevind zich de koffiepost. We passeren de Hollandse Brug en volgen een nieuw aangelegd pad langs de golfbaan in het Naarderbos. Dan is het niet ver meer naar de Naarden-Vesting. Altijd leuk om in de route op te nemen. Hier ook hebben de parkoersbouwers een plek gevonden voor de fruitpost. De enkele parken in het Brediuskwartier, een Bussumse woonwijk die onlangs door Het Rijk is aangewezen als beschermd stads- en dorpsgezicht, onttrekken de bebouwing aan het zicht. Kortom, alle ingrediënten voor een zeer gevarieerde wandeling zijn benut.

De start is vanuit:
Kantine Voetbalvereniging SDO, Abraham Kuyperlaan 5, 1402 SB Bussum-Zuid, telefoon: 035-6914185
naar de top van deze pagina





























naar de top van deze pagina
De Muiderslottocht, startplaats Bussum, datum 7 oktober 2006, route-informatie na afloop:

Beste wandelvrienden en vriendinnen!

Voor de achtste keer werden wij welkom geheten vanuit de voetbal-kantine van SDO naast Het Spant in Bussum, in de vorige eeuw beter bekend van de goudvissenkom van TV presentator Willem Duijs. Over belangstelling hadden we hier in het verleden niet te klagen gehad. Het minste aantal deelnemers telden we negen jaar terug, toen we, evenals vandaag, de serie vanuit deze locatie mochten openen. De meeste deelnemers in Bussum trokken we in 1992 toen 503 wandelaars de stoute schoenen aantrokken. Maar met een gemiddelde van 408 vanuit deze locatie mogen we echt niet klagen.
Wat inspireerde de parkoersmakers van vandaag, Bets Voogt en Gert Hozee, om hier opnieuw een tocht uit te zetten. Zo langzamerhand hebben we het hier wel gehad, zou je zo zeggen. Niets is minder waar. Natuurlijk kwamen velen onder ons langs en over bekende plekken maar aan de andere kant deden we veel anderen een groot plezier doen om als één van de eerste wandelsport-verenigingen een tocht te organiseren over de langste natuurbrug ter wereld.
Op 3 mei jl. opende Koningin Beatrix de imposante “Natuurbrug Zanderij Crailoo”, een 800 meter lang en 13 meter hoog ecoduct. Industrie in de vorm van een groot werkterrein van Railpro, recreatiesport op golfbanen, intensief rail- en wegverkeer op de grens tussen Hilversum en Bussum, zijn niet de meest ideale omstandigheden voor plant en dier. Juist daarom is precies op deze plek gehoor gegeven aan de schreeuwende noodzaak om de in stukken verdeelde natuur, met aan de ene kant het Spanderswoud en aan de andere kant de Bussumerheide, met elkaar te verbinden. Op initiatief van het Goois Natuurreservaat werd vier jaar geleden de eerste spade in het zand gestoken en nu konden wij wandelaars van het ene naar het andere natuurgebied wandelen en het resultaat van jarenlang lobbywerk en noest bouwen bekijken.
Onze route ging dus eerst over de Bussumerheide en vervolgens via het ecoduct door het Spanderswoud. Een bekende plek voor velen onder ons was daar “De Fransche Kamp”, de ‘Amsterdamse’ camping, van waaruit begin juli de jaarlijkse Gooi-Wandeltocht wordt uitgezet. De soeppost bevond zich aan de rand van Naarden-Bussum. Daarna verlieten we de bebouwde kom om het Naardermeer nader te bestuderen. Aan de ene kant een polderlandschap met kleine boerderijtjes en aan de andere kant het bos langs het meer. In de polder veel ganzen en hazen. We kwamen langs ‘De Machine’, een oud stoomgemaal met op zolder een observatiepost van Natuurmonumenten. In dit gebouw pompten in 1883 twee stoommachines dag en nacht om het Naardermeer droog te malen. Gedurende drie jaar probeerde men akkerbouw op de drooggevallen meerbodem tot een succes te maken. De voedselarme zandbodem echter maakte de onderneming onrendabel zodat de eigenaar besloot het gebied terug te geven aan het water en de natuur.
We drongen dieper door in dit prachtige natuurgebied en passeerden De Visserij. Van hieruit ook kunnen rondvaarten van circa drie uur over het meer gemaakt worden, maar dat was deze dag niet voor ons wandelaars weggelegd. Er moest gewandeld worden. Vervolgens richtten we onze schreden richting Muiden waar zich de grote rust bevond in de grote kantine van de plaatselijke voetbalclub “S.V.Muiden”.
Het tweede deel van de route begon met een wandeling door het hart van Muiden, over de sluis en langs de altijd bedrijvige jachthaven tot aan het kasteel, waar Bets en Gert hun tocht naar hadden vernoemd, het Muiderslot. Rijksmuseum Muiderslot is een prachtig middeleeuws kasteel, in oorsprong gebouwd rond 1280 door graaf Floris V. Meubels, gebruiksvoorwerpen en schilderijen in het slot vertellen de geschiedenis van het leven op het kasteel in de Gouden Eeuw, de tijd waarin de schrijver P.C.Hooft het kasteel bewoonde. Ook de gerestaureerde historische pruimenboomgaard, de vestingwallen die aangeven dat Muiden ooit een stad van betekenis was en de sier- en nutstuinen zijn een bezoek waard.
Vanaf hier vervolgden we onze weg over een grasdijkje achter langs het kasteel. Hier begon ook het ‘klunen’ over de nodige schapenhekjes. Op de Zuiderzeedijk aangekomen, hadden we een fantastisch uitzicht over het IJ-meer en op het eiland Pampus. In Muiderberg gingen we de dijk af en het strand op. Even verderop bevond zich de koffiepost. We passeerden de Hollandse Brug en volgden een nieuw aangelegd pad langs de golfbaan in het Naarderbos. Toen was het niet zo ver meer naar de Naarden-Vesting. Altijd leuk om in de route op te nemen. Op het parkeerterrein van Zwembad De Lunet hadden de parkoersbouwers een plek gevonden voor de fruitpost. De enkele parken in het Brediuskwartier, een Bussumse woonwijk die onlangs door Het Rijk was aangewezen als beschermd stads- en dorpsgezicht, onttrokken de bebouwing aan het zicht. Kortom, alle ingrediënten voor een zeer gevarieerde wandeling waren benut.
naar de top van deze pagina





























naar de top van deze pagina
De Muiderslottocht, startplaats Bussum, datum 7 oktober 2006, informatie omgeving.

De rijke historie van Bussum

Het begin
Van het allereerste begin van Bussum is weinig bekend. Wat we wel weten is dat Bussum vanaf de middeleeuwen (rond 1300) een buurtschap onder de gemeente Naarden was. Rond 1470 telde Bussum 33 woningen, ongeveer 250 inwoners, en was hiermee het kleinste dorp van het Gooi. Naarden had toen ongeveer 2500 inwoners. De inwoners van Bussum hadden een karig bestaan opgebouwd als boer, voerman of wever. Regelmatig werden zij echter ernstig gedupeerd omdat vreemde troepen oprukten naar Naarden en het omringende land leegroofden. Na 1700 vormde de afgraving van de hoge gronden rond Naarden een belangrijke bron van inkomsten. Aan deze zandafgravingen dankte Bussum o.a. de haven en b.v. het Bilderdijkplantsoen.
Zelfstandig
Bussum, hoe klein het ook was, heeft ooit revolutionaire tijden meegemaakt. Dit komt door het gegeven dat van oudsher de bedrijvigheid in de stad plaatsvond en op het platteland verboden was. Dit ter bescherming van de stedelijke nijverheid. Overtredingen werden streng bestraft door zware boetes en verbeurdverklaringen van materiaal en voorraad. Dit zette in de loop der tijd veel kwaad bloed en toen de Franse revolutie dan ook Naarden bereikte in 1795, kozen de ruim 300 Bussumers een eigen bestuur. Ondanks veel geruzie tussen Bussum en Naarden besloot Koning Willem I op 4 december 1816 dat Bussum per 1 januari 1817 een zelfstandige gemeente werd.

Gemeentewapen
Een zelfstandige gemeente heeft in een begin veel te regelen zoals: "Hoe komen we aan een gemeentehuis en hoe ziet ons stadswapen eruit?" Het eerste probleem werd opgelost door in een herberg te vergaderen. Ook een gemeentewapen was snel gevonden. Boekweit was een belangrijk gewas in die tijd, wat blijkt uit het feit dat Hilversum in zijn standswapen 4 boekweitkorrels had opgenomen. Het Bussumse bestuur besloot er voor de eigen gemeente een vijfde korrel bij te plakken. Pas 80 jaar later, op 5 januari 1897 verleende de regering Bussum een wapen. "Hieronder in zijne kleuren en metalen omschreeven en getekend, zijnde: in azuur vijf schuin kruislings gerangschikte boekweitkorrels van goud, waarvan de vier in de schildhoeken geplaatste met de uiteinden naar het schildhart, de ene in het hart geplaatste met het uiteinde naar de schildpunt gericht is".

Bussum uit de slaap gewekt
Het dorp ontwikkelde zich de eerste decennia moeizaam. Zo telde het dorp in 1873 nog slechts 1200 inwoners. Daarna ging het beter: in 1919 zijn dit er al 18.000 en 1940 is het aantal tot 30.000 gegroeid. Deze stormachtige ontwikkeling dankte Bussum aan de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort en de daaruit voortkomende opening van het station Naarden/Bussum in 1874. Vanaf dat moment konden rijke voornamelijk Amsterdammers zich op de hooggelegen en dus gezonde zandgronden van Bussum vestigen en toch in Amsterdam blijven werken. In deze periode ontstaan de wijken 'Het Spiegel', 'Brediuskwartier', het 'Prins Hendrikpark' en het huidige centrumgebied. De groei van de voorzieningen als scholen, ziekenhuis en winkels hield gelijke tred met de bevolkingsaanwas. Bussum was in 1920 in grootte gemeten de vierde gemeente in Noord-Holland na Amsterdam, Haarlem en Hilversum. Een positie die Bussum deelde met Alkmaar en Den Helder.

Naoorlogse groei en woningbouw
In 1966 telde Bussum 42.074 inwoners en meer zullen het er ook niet meer worden, aangezien de ruim 800 herctare volledig voor woningbouw e.d. benut zijn. De Ooster- en de Westereng, Bussums laatste uitbreidingen, zijn dan volgebouwd. Niet met villaparken, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, maar met eenvoudigere woningen en flats. Flats kwamen er ook bij de 's-Gravelandseweg en bij de Kom van Biegel. Dit ter vervanging van oude villa's. Het oppervlak van Bussum is klein en de vraag naar woningen blijft. Leegkomende scholen, kerken, bedrijfs- en villaterreinen worden tegenwoordig veelal omgebouwd tot woningbouwcomplexen. Het mooi voorbeeld hiervan is de plannen tot de ontwikkeling van het oude haventerrein bij het gemeentehuis. het zogenaamde plan 'Landstraat Noord'

Anderen over Bussum
J. Craandijk, Wandelingen in het Gooi 1885. "Bussum is een plaats der toekomst. Er zijn brede wegen, met bomen beplant. Overal villa's in bloementuinen met grasperken, heestergroepenplantsoenen. Maar de bomen zijn nog klein, de grasperken nog dor, de heesters nog in het tijdperk waarin het twijfelachtig is of zij 't zullen houden of sterven. 't Geheel is vrij zonnig en bar. Tijd en zorgvuldige behandeling van den schralen grond moeten nog het hunne doen. Maar over eenige jaren kan Nieuw Bussum een belangrijke aanwinst voor het Gooi geworden zijn, want de aanleg is ruim en vrolijk, de huizen zien er goed en aangenaam uit en het houtgewas wil er ook wel voort als de eerste kwade jaren voorbij zijn. Anderen over Bussum J.D.C. van Dokkum, Het Gooi 1921. Het nieuwe Bussum, uitmoerassigen grond als een wonderplant opgeschoten was "La Belle au bois dormant", die door prins Spoorweg gewekt werd. Na 1874 had ze intussen nog geruimen tijd nodig zich de slaap uit de ogen te wrijven. Been voor been stapte ze gemenelijk en langzaam het bed uit, zat toen nog enige ogenblikken peinzend en overleggend op den rand en voelde dan plotseling het zonlicht van de nieuwen dag als vuur door haar leden varen. Bussum en omgeving was weleer de woestijn van het Gooi, woeste heiden, wilde bossen en daar middenin enkele huisjes, neergegooid naar ortodox-Gooise manier. Bussum is nu een drommels dorp voor rustige en geregelde beschouwing, een doolhof van lanen en laantjes, alle even groen, en even vriendelijk, waaruit zelfs de draad van Ariadne geen Theseus redden zou. Men vertelt dat burgemeester van Suchtelen van de Haere er indertijd trots op was dat hij in zijn eigen dorp geen weg wist, zo groot was het en zo ingewikkeld.


Ode aan Bussum


In 1917 werd de schoonheid van Bussum en omgeving bezongen in het lied 'Ode aan Bussum'.

Ode aan Bussum

Het Gooi waar ik mijn woonplaats vind
Dat is een heerlijk land
Een paradijs voor ieder kind
Van elke rang of stand

Je kunt er stoeien op de hei
En rusten in het woud
De vogels kwinkeleren blij
Hun liedje in het hout

Maar Bussum, parel van het Gooi
Min ik ja bovenal
't Is ov'ral heerlijk enig mooi
Op heuvel en in dal

De leeuw'rik zingt zijn schoonste lied
De merel fluit ook mee
De nachtegaal vergeet ons niet
De mensen zijn tevree

Komt allen naar dit schone land
Ontvlucht de grote stad
Maar weest vooral geen ruwe klant
Spaar bloemen, boom en blad

Geniet van onze reine lucht
En zing uit volle borst
Hoera voor 't mooie schone Gooi
En Bussum bovenal

Hoera, Hoera, Gooi en Bussum Bovenal!

Onderstaande is afkomstig van http://nl.wikipedia.org/wiki/Bussum

Bussum is een plaats en gemeente gelegen in het zuidoosten van de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente telt zo'n 31.000 inwoners op een oppervlakte van slechts 8 km² met bijna geen water. In 2004 was 21% van de inwoners ouder dan 65. Bussum is onderdeel van COROP-gebied Het Gooi en Vechtstreek.

Een COROP-gebied is een regioneel gebied binnen Nederland dat deel uitmaakt van de COROP-indeling. Deze indeling wordt gebruikt voor analytische doeleinden. De naam COROP komt van Coördinatie Commissie Regionaal Onderzoeksprogramma. Dit was de naam van de commissie die in 1971 de indeling van Nederland in COROP-gebieden ontwierp. In totaal zijn er in Nederland 40 COROP-gebieden. Elk COROP-gebied is een samenvoeging van gemeenten.
Bij de opzet van de indeling stond het zogenaamde nodale indelingsprincipe voorop. Dit houdt in dat elk COROP-gebied een centrale kern (bijvoorbeeld een stad) heeft met een omliggend verzorgingsgebied. Er is bijvoorbeeld rekening gehouden met bestaande woonwerkrelaties. Dit nodale principe wordt echter soms geweld aangedaan, doordat de begrenzing van de COROP-gebieden de provinciale grenzen volgt.
De COROP-indeling wordt gebruikt door onderzoeksinstellingen als het CBS en het RIVM om statistische gegevens te presenteren. Voor de vergelijkbaarheid van deze cijfers over de tijd is het van belang dat de indeling niet te veel wijzigt. De COROP-indeling is dan ook sinds 1971 onveranderd gebleven.

Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kernen, maar de bebouwde kom van de gemeente Naarden grenst direct aan Bussum. Beide gemeente delen dan ook het NS-station Naarden-Bussum. Op 21 maart 2006 was Milo Schoenmaker burgemeester.

Bussum is een oud dorp op de Gooise heide, ontstaan rond het jaar 1000 en omgeven door bossen, met destijds vooral arme boeren en schaapherders, later ook meer spinsters en wevers. In de middeleeuwen scheidde het zich af van Naarden waar het toen toe behoorde. De ontwikkeling van het dorp werd steeds belemmerd door Naarden en nam pas een echte aanvang met de komst van de spoorlijn naar Hilversum in 1874. Toen vestigden zich aanvankelijk rijke Amsterdammers in het rustige dorp, zoals telgen uit de familie Dreesmann (van V&D). Deze familie gaf een fors bedrag voor de bouw van de St.-Vituskerk.

Frederik van Eeden en Walden
Opmerkelijk was de vestiging van de kolonie Walden bij de Franse Kamp, door de psychiater en schrijver Frederik van Eeden. Hij richtte deze socialistische (tuinbouw) kolonie in 1898 op het landgoed Cruysbergen op, gebaseerd op onder meer gemeenschappelijk grondbezit. De kolonoie was ook bedoeld als rustoord voor psychiatrische patiënten. De opzet mislukte door vooral het weinig zakelijk beheer. Na eerst omgezet te zijn in een verbruikscoöperatie ging Walden in 1907 toch failliet. De financiële moeilijkheden met Van Eedens Amsterdamse coöperatie 'De Eendracht' in hetzelfde jaar droegen bij aan deze mislukking. Het idee van Walden had Van Eeden ontleend aan het populaire boek 'Walden or Life in the Woods' (1854) van Henry David Thoreau.

Bussum als literaire plaats
In de eerste helft van de 20ste eeuw woonden in Bussum veel schrijvers en dichters, aangetrokken door de rust en het landschap, en de nabijheid van Laren, waar zich in de decennie daarvoor veel schilders hadden gevestigd. Bovendien was de spoorlijn naar Amsterdam voor hen belangrijk. Naast de bovenvermelde Van Eeden woonden vóór 1940 onder meer in Bussum dichter en communist Herman Gorter (dichter van de 'Mei'), de dichter en polemist Willem Kloos, en de dichters of schrijvers Jan Veth, P.L. Tak, jhr. Nico van Suchtelen, Ina Boudier-Bakker, Willy Corsari, Marianne Philips en de uitgevers C.A.J. van Dishoeck en Bert Bakker.

Na de oorlog woonden in Bussum de auteurs Jo van Ammers-Küller (jarenlang de meest vertaalde Nederlandse auteur ooit), Herman Pieter de Boer, Willem Duys, Lidy van Marissing, Anton Marja, Willem Brandt, Nel Noordzij, Gerrit Borgers, Hans Andreus, Eli Asser, Floris Bakels, Karel Roskam, Mellie Uyldert, Rudolf Geel, Clinge Doorenbos, Cissy van Marxveldt, Paul Biegel, Jan Mulder en de uitgever Theo Sontrop. Bussum figureert zodoende regelmatig in allerlei boeken en gedichten. Godfried Bomans refereerde regelmatig aan Bussum als de saaiste en burgerlijkste plaats die hij kende, bewoond door de ... saaiste en burgerlijkste mensen.

Een van de beroemdste letterontwerpers van Nederland, internationaal befaamd, woont te Bussum: Gerard Unger. Bussum telt nu nog steeds een relatief hoog aantal kunstenaren onder zijn bewoners.

Marcus van der Heide heeft in 1984 een beschrijving gemaakt getiteld Bussum door schrijversogen (uitgave de Gooibergpers, Bussum).

Familie Bredius
Bussum heeft een grote collectie Rembrandts binnen zijn grenzen gehad. Deze waren in het bezit van de familie Bredius uit Amsterdam, die de Hofstede Oud Bussem bezat, waar Abraham Bredius (1855-1946), groot Rembrandtkenner en -verzamelaar, later directeur van het Mauritshuis en archiefvorser enige tijd woonde. Naar hem is de Brediusweg genoemd, een belangrijke weg in Bussum. Een ander belangrijke persoon in Bussum was de uitgever C.A.J. van Dishoeck, wiens succesvolle uitgeverij (met auteurs als Theo Thijssen en Rien Poortvliet) bestond tot ongeveer 1980, en toen opging in Unieboek.

Demografie
Door de positie van Bussum als forenzenplaats en als bejaardenplaats zijn er meer bekende Nederlanders gestorven in Bussum dan er geboren werden. Bijvoorbeeld de CPN-voorman Paul de Groot stierf in Bussum, de journalist Meijer Sluyser, de socialist en vrijzinnig predikant Gerrit Melchers, de socialist Cornelis Werkhoven, de socialist en uitgever Abraham Soep, de econooom, socialist en uitgever prof dr Nicolaas Posthumus.

Eerste TV-uitzending
Na de oorlog vond in Bussum de eerste Nederlandse openbare televisieuitzending plaats vanuit studio Irene, een voormalige protestante kerk in het centrum van de plaats (intussen afgebroken). Hoewel het er naar uitzag dat de televisiebedrijven zich in Bussum zouden vestigen, lukte dat toch niet mede door een grote brand en laksheid van de zijde van de gemeente. Studio Irene is afgebroken en vervangen door een relatief groot nieuwbouwproject met winkels en woningen in het centrum. Bussum heeft geen grote bedrijven binnen zijn gemeentegrenzen, behalve de Kolonel Palmkazerne (bezit tevens een museum) van de Landmacht, die echter in 2006 gesloten wordt. Op een deel van het kazerneterrein was enkele jaren een groot asielzoekerscentrum gevestigd, het AZC Crailo.

In de jaren zestig werd Bussum uitgebreid in de richting van Hilversum, met nieuwbouw in weinig fantasievolle wijken. De plaats kenmerkt zich vooral door een rustige ontwikkeling. Bussum heeft een groot aantal 65-plussers: meer dan 20 procent in 2004, volgens het CBS, en dit getal stijgt.

De plaats bezit een actief theater, 't Spant, en een klein podium, het Elckerlycktheater. Er is ook een fort genaamd 'Werk IV', dat de afgelopen jaren hersteld is. Bussum heeft ook een fietscrossbaan, naast de gebruikelijke recreatievoorzieningen, waaronder een nieuw sportfondsenbad per juni 2006.

Fusie met buurgemeenten
Al tientallen jaren loopt er de discussie over een eventuele fusie met Naarden of met andere Gooise gemeenten. Ook wordt er gepleit voor annexatie van de woonwijk Hilversumse Meent, die bij de gemeente Hilversum hoort, maar dichter tegen Bussum aanligt.

Kerken
In Bussum staat de voormalige katholieke Sint-Vituskerk, een neogotische basiliek die rond 1884 werd gebouwd naar een ontwerp van P.J.H. Cuypers en die begin 21ste eeuw werd verbouwd tot woningen. De Onze Lieve Vrouwekerk uit 1921 is een ontwerp van J.Th.J. Cuypers en P. Cuypers Jr., respectievelijk P.J.H. Cuypers' zoon en kleinzoon. De belangrijkste protestantse kerk is de Wilhelminakerk, een laat werk van Tjeerd Kuipers.

Vanuit studio Irene in Bussum werd op 2 oktober 1951, 20.15 uur, de eerste (zwart/wit) televisie-uitzending van Nederland uitgezonden.

Coffeeshop
Sinds 1982 heeft Bussum één locatie voor een coffeeshop die door de gemeente gedoogd wordt. Hierbij wordt er toezicht gehouden door een stichting. Dit model heeft navolging in andere plaatsen gehad en staat bekend als het 'Model Bussum'.

Scholen
De drie grootste middelbare scholen in Bussum zijn:

Goois Lyceum
Sint Vituscollege
Willem de Zwijgercollege

Wijken
In Bussum zijn verschillende wijken te vinden. Enkele hiervan zijn:

Het Spieghel
Brediuskwartier
Bussum-Zuid
Franse Kamp
het Rembrandkwartier.

Geboren in Bussum
Gerlacus Moes (10 augustus 1902), zwemmer († 1965)
Paul Biegel (25 maart 1925), schrijver van kinderboeken
Fons Jansen (12 oktober 1925), cabaretier († 1991)
Henny Stoel (13 juli 1945), nieuwslezeres
Tessa de Loo (15 oktober 1946), schrijfster
Marc Klein Essink (18 maart 1960), acteur en presentator
Peter Heerschop (7 september 1960), acteur, cabaretier en tekstschrijver
Raoul Heertje (3 november 1963), tekstschrijver en stand-up comedian
Esther Roord (25 januari 1965), actrice
Ruud Hesp (31 oktober 1965), voetballer
Ellen Elzerman (22 januari 1971), zwemster
Thekla Reuten (16 september 1975), actrice


naar de top van deze pagina





























naar de top van deze pagina
De Muiderslottocht, startplaats Bussum, datum 7 oktober 2006, nabeschouwing:

HOE HET WAS
Hoe meer het weekeinde naderde hoe meer het er op begon te lijken dat de wandeltocht vanuit Bussum wel eens letterlijk en figuurlijk in het water zou kunnen vallen. Niets bleek echter minder waar. Gelukkig maar. ’s Morgens vroeg op weg naar Bussum was het droog en zelfs tot twee uur ’s middags hielden we dat zo. Een buitje van misschien nog geen half uur gooide een klein beetje roet in het eten maar dat nam niet weg dat de temperatuur het dragen van een korte broek rechtvaardigde. De thuisblijvers hadden dus ongelijk, de deelnemers daarentegen groot gelijk. Zij waren het die zeer enthousiast waren over het afwisselende parkoers en het glunderende parkoersarchitecten duo Bets en Gert lieten zich na afloop de vele gelukwensen welgevallen. Ook Henri Floor uit Driebergen deelde in de hulde. Hij werd in de bloemetjes gezet toen hij bij binnenkomst de mijlpaal van 10.000 afgelegde WS-kilometers had bereikt.

DE CIJFERS
Met een internationale seizoenstart van 344 deelnemers mochten we niet ontevreden zijn. Alle provincies waren vertegenwoordigd en ook onze Belgische vriend Patrick was van de partij. Onder de deelnemers 252 leden (=73.3%) en 92 niet-leden (=26.7%). De verdeling over de provincies zag er als volgt uit (tussen haakjes de nieuwelingen).
Noord-Holland – 84 (7), Zuid-Holland – 77 (9), Gelderland – 64 (2), Utrecht – 61 (4), Noord-Brabant – 24 (1), Flevoland – 18 (6), Overijssel – 5 (1), Zeeland en Limburg – 3, Groningen – 2, Friesland en Drenthe – 1. België – 1. Wij noteerden na afloop maar liefst 12 nieuwe leden. Dat betekent dat WS 78 qua ledenbestand het topjaar 1995 met 558 leden is voorbijgestreefd. De teller staat nu op 572 !


naar de top van deze pagina





























naar de top van deze pagina
De Muiderslottocht, startplaats Bussum, datum 7 oktober 2006, verslag.

Henri Floor
Quirinus
Patrick en Linda Vanderstukken-Minne
Roland Weyers
Monique van der Slot































naar de top van deze pagina